Reportage.

2016-04-19 07:04
 • Kobane är numera en stad i ruiner.  Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
  Kobane är numera en stad i ruiner.
 • Svenska brandstationer har ofta välfungerande räddningsmaterial som inte ­kommer till användning eftersom deras utrustning uppdateras kontinuerligt. Bild: Ditte Lundberg
  Svenska brandstationer har ofta välfungerande räddningsmaterial som inte ­kommer till användning eftersom deras utrustning uppdateras kontinuerligt.
 • Mikael Nilsson, brandman i Stockholm, är en av initiativtagarna till Brandmännens solidaritetsrörelse, som för ett par veckor sedan skickade iväg en första hjälpsändning till Kobane i norra Syrien. Bild: Ditte Lundberg
  Mikael Nilsson, brandman i Stockholm, är en av initiativtagarna till Brandmännens solidaritetsrörelse, som för ett par veckor sedan skickade iväg en första hjälpsändning till Kobane i norra Syrien.
 • Bild: Ditte Lundberg

Solidaritet utan gränser

Kobane i norra Syrien har blivit en symbol för motståndet mot terrorgruppen Islamiska staten, IS. Men striderna har lämnat efter sig en stad i ruiner och hjälpbehovet är enormt. Just nu är en last med räddnings- och skyddsutrustning från svenska brandstationer på väg till Kobane. Bakom initiativet står den nystartade organisationen Brandmännens solidaritetsrörelse.

– När flyktingsituationen eskalerade var vi några brandmän i Stockholm och Göteborg som kände att vi ville göra något för att hjälpa till. Vi startade en insamling till Unicef. Brandmän från räddningstjänster runt om i Sverige anslöt sig vilket gjorde att vi insåg att vi kan göra mycket mer. Vi vill få igång ett praktiskt, internationellt samarbete mellan kollegor här i Sverige och i Syrien, säger en av initiativtagarna till Brandmännens solidaritetsrörelse, Mikael Nilsson, som är brandman i Stockholm.

Vädjade om hjälp

Idén blev konkret när de läste en internationell vädjan om hjälp från Kobane där brandbilar efterlystes. Civilbefolkningen i Kobane har drabbats hårt och över 200 000 människor har tvingats på flykt.
I dag har många börjat återvända till sin hemstad med hopp om att de sargade husen ska återuppbyggas och att ett nytt samhälle ska ta form. För att det ska bli verklighet behövs omvärldens stöd.

– Initiativet är också ett sätt att stödja den positiva utvecklingen i regionen. Trots att de befinner sig mitt i ett pågående krig försöker de samtidigt åstadkomma en samhällsförändring som slår vakt om demokratiska principer, kvinnors rättigheter och jämlikhet. En fungerande räddningstjänst är en av samhällets viktigaste funktioner, och det finns inte längre i Kobane. Allt är ju förstört, säger Mikael.

Första sändningen gått iväg

Han berättar att svenska brandstationer ofta har välfungerande räddningsmaterial som inte kommer till användning eftersom deras utrustning uppdateras kontinuerligt. Material i bra skick som de insåg kan vara till stor nytta i andra delar av världen. För några veckor sedan gick den första sändningen från Stockholm mot Syrien. En lastbil packad med bland annat larmkläder, brandhjälmar och bårar befinner sig just nu i Italien på väg till Kobane.

– Väl framme kommer fem räddningsbilar att ställas i ordning med den utrustning vi skickar, verktyg som används för losstagning vid trafikolyckor och för att rädda människor ur raserade byggnader. 

Släpper inte förbi hjälpsändningar

Transporten till Kobane har dock visat sig vara svårare än vad de först trodde. Turkiet är ovilliga att släppa igenom hjälpsändningar över gränsen till kurdiska områden i Syrien. I väntan på att situationen ska förändras och transporten kan återupptas fortsätter Brandmännens solidaritetsrörelse med förberedelser inför nästa sändning. 

– Vi efterlyser utrustning via vår Facebooksida och responsen har varit överväldigande. Det är många som vill hjälpa till. Vi har till och med blivit erbjudna en hel brandbil. Genom svenska Rojavakomittéerna har vi kommit i kontakt med brandmän i Kobane. 

I framtiden hoppas Mikael att Brandmännens solidaritetsrörelse ska växa och att de ska hitta vägar för att kunna bistå vid uppbyggnaden av en ny räddningsorganisation i Rojava. Just nu undersöker de möjligheterna för att kunna utbilda brandmän på plats, men även här hemma i Sverige. 

– Vi kände att det saknades en solidaritetsorganisation för räddningspersonal, det finns inga ”Brandmän utan gränser”. Det här är vårt försök.

Fakta

Kobane är den största staden i området Rojava/västra Kurdistan i norra Syrien. Upp till 80 procent av Kobane förstördes när terrorgruppen Islamiska staten belägrade staden. 

Rojava utropade sig 2013 som en autonom region med en egen konstitution som bland annat ska garantera kvinnors och etniska minoriteters rättigheter. Även om Assad inte har erkänt styret officiellt har man i flera år skött sina egna förehavanden utan regimens inblandning.

Läs mer om Brandmännens solidaritetsrörelse på deras Facebooksida: brandmansolidaritet