Reportage.

2016-09-20 06:36
  • Annika Rosengrens son hade för ett år sedan tappat all respekt för sig själv och ställde sig framför tåget. I dag är Tobias helt drogfri sedan ett år tillbaka, men han fick ingen hjälp från socialtjänsten.  Bild: Privat
    Annika Rosengrens son hade för ett år sedan tappat all respekt för sig själv och ställde sig framför tåget. I dag är Tobias helt drogfri sedan ett år tillbaka, men han fick ingen hjälp från socialtjänsten. 
  • Christina Paulsrud och Lena Nordström, ordförande respektive verksamhetsansvarig i Svenska brukarföreningen. Christina tror att en avkriminalisering av narkotikabruket skulle sänka antalet dödsfall. Bild: Heiko Junge/TT
    Christina Paulsrud och Lena Nordström, ordförande respektive verksamhetsansvarig i Svenska brukarföreningen. Christina tror att en avkriminalisering av narkotikabruket skulle sänka antalet dödsfall.
  • Christina Paulsrud och Lena Nordström, ordförande respektive verksamhetsansvarig i Svenska brukarföreningen. Christina tror att en avkriminalisering av narkotikabruket skulle sänka antalet dödsfall. Bild: Heiko Junge/TT
    Christina Paulsrud och Lena Nordström, ordförande respektive verksamhetsansvarig i Svenska brukarföreningen. Christina tror att en avkriminalisering av narkotikabruket skulle sänka antalet dödsfall.

Fem gånger fler narkomaner dör i Sverige jämfört med EU i stort

Oproportioneligt många narkomaner dör i Sverige och och allra flest drogrelaterade dödsfall har Stockholm. Nu har Socialstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att utreda vad dödsfallen beror på. Lena Nordström, verksamhetsansvarig på Svenska brukarföreningens Stockholmsavdelning, säger att det fortfarande är väldigt svårt att få tillgång till avgiftning och behandling. 

"För uppåtgrejer finns bara avgiftning och den behandlingen är mycket svårare att få. Eftersom enbart 60 procent lyckas vill ingen lägga resurser på det", säger hon. 

Sverige har näst högst andel narkotikarelaterade dödsfall i hela EU. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Medan genomsnittet för narkotikarelaterade dödsfall inom EU under 2014 uppskattades ligga på 18,3 per miljon invånare, var motsvarande siffra 93 dödsfall per miljon invånare i Sverige.

I slutet av augusti presenterade därför sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) en ny utredning som har lagts ut på Socialstyrelsen, vars uppdrag blir att täppa till de kunskapsluckor som finns kring narkotikarelaterad dödlighet i Sverige. 

 En av frågorna som ska utredas i åtgärdsprogrammet är om Naloxon, som ges vid överdoser av opioider för att motverka andningsstopp, ska kunna ges av fler än enbart sjukhuspersonal.

ETC Stockholm besökte Svenska brukarföreningens Stockholmskontor i Slakthusområdet för att tala med de människor som har personlig erfarenhet av tungt drogmissbruk, narkotikarelaterade dödsfall i vänkretsen, avvänjning och substitutionsbehandlingar.  

Christina Paulsrud, ordförande i Svenska brukarföreningens Stockholmsavdelning, och Lena Nordström, verksamhetsansvarig, diskuterar en gemensam vän de inte har hört något från på några dagar. På en tavla över soffan i samlingsrummet lyder texten: ”Är de politiska idéerna och signalerna viktigare än att rädda liv?”.   

– Jag har inte hört något från honom på tre dagar nu, det är inte likt honom. Han brukar ju höra av sig, så man slipper vara orolig, säger Lena till Christina medan hon gör sig en kopp te.

Efter att vi alla har satt oss tillrätta inne på kontoret berättar Christina Paulsrud, som har hållit sig fri från heroinet med hjälp av metadon sedan 2005, att Svenska brukarföreningen startades av patienter på metadon- och subutexprogrammet 2002.  

– Föreningen drogs igång eftersom detta var en grupp som saknade någon som företrädde dem. Även en del personal från substitutionsprogrammen, som hade reagerat på hur folk blev behandlade, engagerade sig till en början. På den tiden var programmen omgärdade av rigorösa regelverk. Du kunde bli utskriven från en behandling för att du hade fått citodon från din tandläkare, säger Christina Paulsrud.             

Mer tillgängligt

I dag är Svenska brukarföreningen öppen även för aktiva narkomaner och Christina Paulsrud är positiv till att Socialstyrelsen nu ska utreda om Naloxon bör bli mer tillgängligt, på flera håll i samhället.   

– I dag är det receptbelagt, trots att det inte går att missbruka. Det enda Naloxon gör är att det häver en överdos. Det borde finnas tillgängligt på härbergen, på sprututbytesmottagningar, på vårdcentraler, på offentliga toaletter. Det skulle kunna rädda många människoliv, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Ytterst komplex fråga