Nyheter.

2013-12-20 11:16
”Utan ultravänstern hade det varit kört för oss när nazisterna attackerade”, säger en kärrtorpsbo som var med i söndags.
”Utan ultravänstern hade det varit kört för oss när nazisterna attackerade”, säger en kärrtorpsbo som var med i söndags.

”Vi ska visa att vi står enade mot rasismen”

 – Vi tänker ta med våra barn och våra mormödrar. Och vi kommer ta tillbaka torget. Det säger Zandra från Linje 17 mot rasism.
   På söndag hålls en ny demonstration för att visa att Svenska motståndsrörelsen inte är välkomna i Kärrtorp.

Det är måndag förmiddag och i Kärrtorps centrum står poliser med lysande gula västar och ett flertal journalister.

– Vi är här för att ta in vittnesuppgifter, svara på frågor och prata om det som hände igår, säger länspolismästaren Mats Löfving.

Det var vid 12-tiden i söndags som Linje 17 mot rasism samlat till demonstration mot den ökade nazistiska närvaron i området.

– Den senaste månaden har Svenska motståndsrörelsen satt upp klistermärken och sprayat hakkors här i Kärrtorp och i Björkhagen. Därför tyckte vi att det var dags att visa att det inte är okej, berättar Fredrik från nätverket Linje 17.

 

Barnfamiljer attackerades

Ungefär 600 personer hade kommit till demonstrationen, bland dem många barnfamiljer och äldre. Moa Eriksson, som är uppväxt i Kärrtorp, var här med sin sex månader gamla son.

– Jag höll mig i utkanten, som man gör när man har barnvagn. Jag stod under tunnelbanebron när jag såg nazisterna komma. Min sambo fick panik och sprang till poliserna och sa att de måste kalla på förstärkning. Sedan började nazisterna kasta smällare och glasflaskor mot oss, säger Moa Eriksson som aldrig hade tagit med sig sitt barn om hon trott att demonstrationen skulle bli attackerad.

 

Stöddemonstrationer

På söndag har Linje 17 mot rasism kallat till en ny demonstration.

– Vi har fått mycket stöd efteråt och stödmanifestationer har hållits i Göteborg och Malmö, berättar Zandra från Linje 17 mot rasism.

Hon hoppas på en glad och positiv stämning på söndag och uppmanar alla antirasister att komma.

– Det handlar både om att visa att vi står enade mot rasism, men också om att vi ska kunna känna oss trygga i vårt eget område. Mina barn blev jätterädda när nazisterna kom, men jag kommer ändå ta med dem på söndag.

 

Krishantering på skolor

Under måndagen hade flera skolor i området krishantering. Poliser besökte också Kärrtorps gymnasium för att prata om det som hänt. Men mycket kritik har också riktats mot att polisen inte tagit hotbilden på allvar.

Fredrik, från nätverket Linje 17, konstaterar att det var aktivister från AFA och Revolutionära fronten som försvarade demonstranterna, snarare än polisen.

En äldre man som passar på att prata med polisen under måndagsförmiddagen håller med:

– Det var ultravänstern som tog fighten.

Antirasisterna lyckades till slut pressa tillbaka nazisterna och jagade in dem i skogen. Efter det kunde manifestationen fortsätta som planerat.

 

”Våga säga emot”

Utanför Ica står gymnasieeleverna Adam Loforsen, Joel Palm, Felix Norberg, Linus Samuelsson och Oscar Ericsson. De var inte med i söndags men har sett hakkorsen som målats på deras skola och hört om kampträningarna som Svenska motståndsrörelsen haft på Kärrtorps IP.

– Jag tror nazisterna satsar här för att det är så mångkulturellt. Men vi vet ingen på Kärrtorps gymnasium som stöder dem, säger Joel Palm och berättar att de pratar mycket om rasism och Sverigedemokraterna i skolan.

– Jag tror att man bekämpar rasismen genom att visa på allt positivt som finns i samhället. Och genom att våga säga emot och stå för det man tycker, säger Adam Loforsen.

Reine Meyer-Strömberg som bor i Kärrtorp är chockad på måndagen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag tog tag i min 85-åriga vän och drog iväg henne. De som försvarade demonstrationen var modiga. Hon sitter också i Skarpnäcks stadsdelsnämnd för Socialdemokraterna.
– Det är klart att vi kommer diskutera det här i stadsdelsnämnden. Men vad vi ska göra är för tidigt att säga.

Mariela Quintana Melin

Fotnot: Fredrik heter egentligen något annat.


Polisen var kraftigt underbemannad vid attacken i Kärrtorp. Bild: TT

Expo kritiskt till polisen: ”Visar på total okunskap”

Bara sex stycken poliser fanns på plats när Linje 17:s manifestation attackerades av Svenska motståndsrörelsen. Polisens felbedömning visar på en farlig okunskap om högerextremister, menar Alex Bengtsson på antirasistiska stiftelsen Expo.

Redan i fredags eftermiddag fick polisen information om att det fanns en hotbild mot Linje 17:s manifestation. Trots detta kommenderades bara sex stycken poliser, utan tillräcklig utrustning, ut till Kärrtorp på söndagen. Kjell Lindgren, presstalesman på Stockholmspolisen, säger att kommunikationsproblem och ”den mänskliga faktorn” låg bakom underbemanningen.

– Uppgiften om en hotbild fanns men den nådde inte

fram till dem som planerade insatsen, säger Kjell Lindgren.

– Dit nådde uppgiften först efter händelsen men då var det så dags.

 26 personer – samtliga högerextremister – anhölls misstänkta för brott som mordförsök, våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och våld mot tjänsteman. Tre av dem är bosatta i Kärrtorpstrakten, resten i andra delar av länet och landet.

Alex Bengtsson, vice vd för den antirasistiska stiftelsen Expo, kallar polisens dåliga förberedelser för ett ”praktfiasko”.

– Vi brukar inte vara kritiska mot polisen i onödan. Men här handlar det om ett lokalt antirasistiskt inititativ som ska ha en manifestation mot Svenska motståndsörelesens närvoro i ett lokalsamhälle. Det är precis sådant som retar upp Svenska motståndsrörelsen mest, säger Alex Bengtsson.

Trots att Svenska motståndsrörelsen vid flera tillfällen attackerat demonstrationer runt om i landet, och att de varit mycket aktiva i Kärrtorp det senaste året, kom attacken som en överraskning för Stockholmspolisen.

– Det har varit flera manifestationer på det här temat i Stockholm, men med undantag för ett angrepp 2007 och ett 2011, har det rört sig om verbalt motstånd och inte fysiska angrepp, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Men Alex Bengtsson på Expo menar att det inte räcker att utgå från vad som hänt i Stockholm för att bedöma säkerheten inför en manifestation mot Svenska motståndsrörelsen:

– Det uttalandet blottlägger en total okunskap om Svenska motståndsrörelsen. Det är en ambulerande organisation, de åker land och rike runt. Hade det varit ett lokalt initiativ mot Svenska motståndsrörelsen hade det fått exakt samma följd om det varit på landsbygden eller i Stockholm. Då måste Stockholmspolisen ha en bättre kommunikation med övriga landet. säger Alex Bengtsson.

Nätverket Linje 17 har polisanmält polisen, för att de missade förhandsinformationen om nazistattacken och för att de under demonstrationen ska ha skyddat nazisterna och riktat sina batonger mot antirasisterna.

– Jag kan inte kommentera detta och har inte sett anmälan, men om en anmälan har gjorts kommer den att utredas av enheten för polismål, säger Kjell Lindgren.

Jonas Cullberg

Ny demonstration på söndag

22 december klockan 12 i Kärrtorps centrum för mångfald mot rasism och fascism. I skrivande stund har över 15 000 personer anmält sig på Facebook.

 Stöddemonstrationer runt om i landet

• I Malmö och Göteborg ordnades stöddemonstrationer i torsdags.

• I Östersund samlas folk 22 december för att visa sin avsky.

• Också i Uppsala och Umeå hålls manifestationer imorgon, lördag.

 

Nätverket Linje 17

Bildades efter valet 2010 av boendes längs gröna linjen mellan Skärmarbrink och Skarpnäck.

Består av olika arbetsgrupper inom till exempel kultur, förskole- och skolfrågor och bostadspolitik.

Har bland annat plockat frukt och delat ut till förskolor i området.

Har också ett matlag och en sportklubb.

Läs mer på www.linje17.se

 

Detta har hänt i Kärrtorp

12 oktober: Nazister har övning på Kärrtorps IP. Marscherar och gör Hitlerhälsningar.

25 november: Svenska Motståndsrörelsen affischerar och sätter upp klistermärken i Kärrtorp och Bagarmossen.

28 november: En ung man blir misshandlad vid tunnelbanan.

29 november: Kärrtorps gymnasium klottras ned med hakkors och andra nazistsymboler för första gången. Det fortsätter sedan nästan varje dag.

3 december: Höghuset i Björkhagen blir nedklottrat

4 december: Nazistklotter i Kärrtorps centrum.

 

Svenska motståndsrörelsen

Grundades 1997 och samlade veteraner från avsomnade Vitt Ariskt Motstånd (VAM).

Ledare är Klas Lund som tidigare dömts för bland annat dråp, misshandel och flera bankrån.

Expo klassar Svenska motståndsrörelsen som Sveriges våldsammaste nazistorganisation.

Enligt Expo är Svenska motståndsrörelsen en ambulerande organisation som just nu satsar extra hårt på att etablera sig i västra Dalarna och Stockholms södra förorter. Den riktar gärna in sig på områden där det finns en antirasistisk rörelse, för att söka konfrontation.