Nyheter.

2014-04-29 15:52
Är alla som stod upp mot nazisterna i Kärrtorp skyldiga till våldsamt upplopp? Det undrar flera vänsteraktivister efter dagens dom.  Bild: Hampus Andersson / TT
Är alla som stod upp mot nazisterna i Kärrtorp skyldiga till våldsamt upplopp? Det undrar flera vänsteraktivister efter dagens dom.

"Domen mot Joel påverkar alla antirasister"

Sex år och sex månaders fängelse blev straffet för Joel som knivhögg en nazist under Kärrtorpsdemonstrationen den 15 december. Han döms också för våldsamt upplopp, vilket har väckt reaktioner.
   – Kommer de att åtala hela Kärrtorp? undrar Therese från Linje 17 mot rasism.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att Joel skulle dömas för huggen mot en av nazisterna som attackerade Linje 17 mot rasisms demonstration den 15 december i Kärrtorp var ingen överraskning. Han har själv erkänt, men hävdat nödvärn.

– Jag har ingen illusion om att gå fri. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte skulle vara jobbigt, men det förändrar inte mycket. Jag kommer alltid att vara en övertygad antifascist, skriver Joel bland annat i ett brev som publicerades på stödkampanjen Free Joels Facebooksida innan domen kom.

Döms inte för anstiftan

Södertörns tingsrätt dömer Joel till försök till dråp och menar att han borde ha insett att huggen kunde ha dödat nazisten. Även om det rådde en nödvärnssituation på torget menar de att våldet som Joel använde inte står i proportion till det. Stödkampanjen Free Joel tycker att det gör domen politisk.

– Samtidigt som de skriver att demonstranterna hade rätt till självförsvar väljer de att särskilja Joel från den rätten och den verklighet som rådde på torget, säger Josefin från Free Joel.

Joel döms också för brott mot knivlagen och våldsamt upplopp i Kärrtorp, samt för olaga hot vid en tidigare händelse.

Åklagaren Tove Kullberg hade yrkat på ett sju år långt straff men är ändå nöjd.

– Jag tycker att domen är välskriven och bra avvägd, säger hon.

Hon hade också yrkat på att Joel skulle dömas för anstiftan till upplopp eftersom han före demonstrationen skickat två sms som manade folk att komma dit. Men tingsrätten tycker inte att det håller.

"Får konsekvenser för alla"

Joel kommer att överklaga domen. Tove Kullberg har ännu inte tagit ställning till om hon ska överklaga den delen som gäller anstiftan. Till dem som har reagerat på att Joel döms hårdare än nazisterna, som fick mellan sex och åtta månaders fängelse, säger hon:

– Skillnaden är att de döms för helt olika brott. De från SMR döms för våldsamt upplopp. Joel för försök till dråp.

Han döms också för våldsamt upplopp. Hur påverkar det misstankarna mot de andra från vänstersidan som du har väckt misstanke mot?

– Det är för tidigt att säga. Jag ska ta ställning till det. Förundersökningarna pågår.

Kan misstankarna läggas ned?

– Det är som sagt för tidigt att säga, säger Tove Kullberg.

Josefin hoppas att domen kan göra att misstankarna läggs ner men tror samtidigt att den kommer att få negativa konsekvenser för alla aktiva antirasister.

– Konsekvensen är att nödvärnsrätten urholkas och att man kriminaliserar en politisk protest. Det här är politisk repression mot vänstern under ett valår.

"Finns bevisning mot SMR"

Therese är aktiv i Linje 17 mot rasism, men uttalar sig som privatperson – inte för hela nätverket. Spontant tycker hon att Joels straff är väldigt hårt.

– Det är klart att det måste bli en påföljd om man hugger någon med kniv. Men det känns hårt, i andra fall har dråpförsök inte gett lika långa straff.

Tingsrätten menar att antifascisterna begick våldsamt upplopp när de pressade tillbaka SMR mot skogen. De skriver att det då fanns fler poliser på plats och därför borde demonstranterna då ha insett att polisen kunde skydda dem och de kunde ha gått tillbaka till torget för att fortsätta sin demonstration.

– Det är inte hållbart. Jag var där när det hände, det var inte tingsrätten. Polisen visade att de skyddade nazisterna, inte oss. De lyckades ju inte ens gripa någon av dem förrän senare när de redan hade gjort sig av med sina knivar som senare hittades i området, säger Therese.

Hon menar också att fler från SMR borde dömas.

– Det finns hur mycket bevisning som helst. Det finns filmer där man ser nazisterna begå hets mot folkgrupp och ser hur de attackerar oss, säger Therese.

Josefin håller med:

– I nazisternas fall finns det både uppsåt, vapen och bevisning. På deras egna filmer skriker de "döda de röda". De borde åtalas för försök till dråp.

Vittnesmål från nazistattacken på nätet

Linje 17 mot rasism har samlat vittnesmål från de som var i Kärrtorp på sajten karrtorpvittnar.linje17.se.

Relaterade artiklar