Ledare. Zina Al-Dewany.

2017-10-16 06:00
”Det skedde ingen upphandling, och affärerna stämplades i efterhand som olagliga. Men då var det försent, och Kristersson slapp undan”, skriver Zina Al-Dewany. Bild: Sören Andersson/TT
”Det skedde ingen upphandling, och affärerna stämplades i efterhand som olagliga. Men då var det försent, och Kristersson slapp undan”, skriver Zina Al-Dewany.

Ulf Kristersson har huvudstadens största skandaler på samvetet

I stället för att ge alla de som sliter för våra barn och äldre en bättre arbetsmiljö, gav han bort pengarna till aktiebolag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter den första partiledardebatten med Ulf Kristersson, moderaternas nya ledare, hamnade Stockholm i centrum. Inte på grund av en ”stockholmare är smartare än lantisar”-kommentar som Anna Kinberg Batra levererade. Den här gången handlar det om något långt värre, nämligen hur Kristersson stal 77,6 miljoner från skatte­betalarna i Stockholm.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Jonas Sjöstedt konfronterade nämligen Kristersson i direktsänd tv:

– Jag har en fråga till dig. Händer det någon gång, när du sitter där i baksätet på taxin, att du funderar på om det var rätt att göra det här? Var det verkligen schysst mot skatte­betalarnas pengar, mot de äldre och mot barnen?

Vad menar Sjöstedt. Jo, Kristersson var social­borgarråd i Stockholm mellan 2006 och 2010. Det betyder att han och hans moderatvänner hade ansvar över stadens förskolor, äldreomsorg och framförallt – våra skattepengar. Men i stället för att ge alla de som sliter för våra barn och äldre en bättre arbetsmiljö, gav han bort pengarna till aktiebolag. Och bröt på så sätt mot lagen.

Men är det verkligen olagligt att sälja ut kommunal verksamhet? Nej, det är det inte. Det stora problemet är att verksamheterna knappt såldes ut. De gavs i princip bort, inte till högstbjudande, utan till de aktiebolag som ville. Det skedde ingen upphandling, och affärerna stämplades i efterhand som olagliga. Men då var det försent, och Kristersson slapp undan.

Men vi stockholmare har fortfarande inte sluppit undan moderaternas politik. I dag sitter fortfarande moderater på makten i landstinget. Det landsting som har ansvar över sjukvården. Ansvar över köerna på akuten och den långsamma psykvården. Ansvar över Nya Karolinska, ett fuskbygge till sjukhus som blivit världens dyraste, som varje dag kostar oss stora pengar.

Och så står Kristersson i direktsändning och viftar bort Sjöstedts anklagelser som ”trams”, medan han har huvudstadens största skandaler på samvetet, och hans parti världens största sjukhusskandal som ansvar. Nu kan vi inte låta dem komma undan, när vi vet exakt hur de förstört vår stad och stulit våra pengar. För röstar vi in dem igen bevisar vi för hela landet att vi är långt dummare än vilken ”lantis” som helst. Och det vore väl trist.