Ledare. Nathan Hamelberg.

2018-01-01 06:00
”En vänsterröst som skildrar Stockholm kommer bara överrösta borgerliga medier om den i tidningsform lyckas med det arbetarrörelsen gjorde under efterkrigstiden: skapa intressegemenskap för arbetare och tjänstemän”, skriver Nathan Hamelberg.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
”En vänsterröst som skildrar Stockholm kommer bara överrösta borgerliga medier om den i tidningsform lyckas med det arbetarrörelsen gjorde under efterkrigstiden: skapa intressegemenskap för arbetare och tjänstemän”, skriver Nathan Hamelberg.

Tysta, högljudda ­Stockholm

Men hur kan man ens agera lokalt om inte ens det lokala diskuteras?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Så, vad skriver man i en sista krönika till en tidning? Vad är viktigast att säga?

Vad säger man om Stockholm i en tidning som bevakar Stockholm – staden som redan är all riksmedias utgångspunkt, staden som ofta förväxlar sig själv med landet?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Stockholm är ju redan överbevakat medialt. Varför behövs ens lokala tidningar i Eken?

Nå, ur ett arbetarrörelse-, folkrörelse- och vänsterperspektiv är det lokala avgörande. ”Think globally, act locally” är ett talesätt förknippat med den skotske sociale aktivisten och stadsplaneraren Patrick Geddes som var verksam för runt ett århundrade sedan, om än populariserat långt senare bland gräsrotsaktivister.

Men hur kan man ens agera lokalt om inte ens det lokala diskuteras? Det värsta självskadebeteende arbetarrörelsen i Sverige ägnat sig åt är avvecklingen av tankesmedjor och utförsäljningen av A-pressen – arbetarrörelsens egna tryckta medier – på 1980-talet. Ingenstans har det varit tydligare än i Stockholm; Stockholm har varit experimentverkstad för högeridéer, privatisering, avknoppningar, resultatenheter, vinstkrav i välfärden, lyxrenoveringar, motorvägsbyggen för näringslivets intressen. Fråga vem som helst utanför Stockholm om mediernas stockholmsfixering och du kommer översköljas av en rättmätig och välartikulerad vrede: de nationella medierna är lata och förväxlar några stadsdelar, finansdistrikt, kulturinstitutioner och journalisttäta bostadsområden i Stockholms innerstad med landet Sverige.

Men majoriteten av stockholmare lider också av riksmediernas snedrapportering. Det notoriskt fluffiga begreppet ”förort”, refererar både till arbetarklassdominerade bostadsområden, hyreslägenhetskomplex byggda under miljonprogrammet 1965-74, villaförorter och radhuslängor i stadens periferi. Såväl till resurssvaga områden som områden där invånare placerar sina förmögenheter i skatteparadis. Och de osynliggörs alla i Stockholmsrapporteringen, sånär som på när kriminalitet och våld sätter dem på kartan, inte sällan för att teckna bilden av något för Sverige främmande.

Under merparten av förra århundradet var så många stockholmsskildringar skildringar av arbetarliv. I dag beskrivs knappt områden i Stockholm som domineras av människor som tillhör LO-kollektivet som arbetarområden, utan som ”förorter” eller ”invandrartäta områden”. Samtidigt har så många av medialt uppmärksammade kamper vänstern fört under det senaste halvseklet engagerat medelklass mer än arbetarklass: från Almstrid till Mullvadsockupation, motorvägs­protester till trängselskatter.

En vänsterröst som skildrar Stockholm kommer bara överrösta borgerliga medier om den i tidningsform lyckas med det arbetarrörelsen gjorde under efterkrigstiden: skapa intressegemenskap för arbetare och tjänstemän. Under så många år har medier, inklusive vänstermedier, följt partipolitikens mantra: vinn över den urbana medelklassen. Vilken lågt ställt ambition!

Stockholm har fungerat som verkstad för att testa privatkapitalistiska experiment innan de spritts landet runt. Att det varit framgångsrikt har berott på att bara delar av den helhet som är Stockholm skildrats som separata fenomen – på åttiotalet kopplades sällan yuppieyra till nyfattigdom i riksmedier, lika lite som bostadskarriärism och livsstilsreportage kopplats till bostadsbrist och hemlöshet eller gentrifiering kopplats till segregation i dag.

Motstånd mot högerpolitik i Sverige kräver medier som skildrar Stockholm bortom den glassiga ytan. ETC Stockholm, du kommer vara saknad. Men hoppas du kommer tillbaka, argare, vassare och i händelsernas centrum. En tidning som högljutt skildrar det som i dag talas tyst om.