Ledare. Zina Al-Dewany.

2017-07-10 06:00
Förutom dessa böter har vi alla extramiljarder som Nya karolinska har slukat, 6 000-kronors strumpor och de olagliga upphandlingarna för allt från kirurgi och psykiatri till färdtjänst. Bild: Henrik Montgomery/TT
Förutom dessa böter har vi alla extramiljarder som Nya karolinska har slukat, 6 000-kronors strumpor och de olagliga upphandlingarna för allt från kirurgi och psykiatri till färdtjänst.

Sveriges sämsta upphandlare

Vi har hittills betalat 37 miljoner för att våra politiker har gjort fel. Miljoner som enligt SVT Stockholm kunde ha gått till 70 sjuksköterskor under ett helt år.

Torbjörn Rosdahl (M) var finanslandstingsråd tills han var 67 år. Vid den åldern har en sjuksköterska, med stor sannolikhet, sedan länge slitit ut både kropp och psyke.

Gruppen vård- och omsorgspersonal är de som har flest sjukskrivningar i Sverige, och en majoritet av de som sjukskrivs är kvinnor. Människor som kunde ha haft politiker som satsade på deras arbetsmiljö, i stället för att slösa miljarder på fel saker.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En sådan sak är alla olagliga upphandlingar som har gjorts i Stockholm.

Rosdahls efterträdare är Irene Svenonius (M). Just nu är hon i Visby under Almedalsveckan. Vad presenterar Moderaterna i Stockholms landsting för något? Jo, seminariet ”Så blir Stockholms läns landsting Sveriges bästa offentliga upphandlare”. Det är anmärkningsvärt, eftersom landstingspolitikerna enligt både dem själva och domstolen är Sveriges sämsta.

Offentliga upphandlingar är då landstinget köper trafik och hälso- och sjukvård. Köpen kan kosta 29 miljarder per år. Blir det något fel får vi skattebetalare stå för det.

De senaste fyra åren har landstinget blivit dömt till maxböter flera gånger om, på grund olagliga upphandlingar. Vi har hittills betalat 37 miljoner för att våra politiker har gjort fel. ­Miljoner som enligt SVT Stockholm kunde ha gått till 70 sjuksköterskor under ett helt år.

Förutom dessa böter har vi alla extramiljarder som Nya karolinska har slukat, 6 000-kronors strumpor och de olagliga ­upphandlingarna för allt från kirurgi och psykiatri till färdtjänst. Över ett tiotal har hamnat i rätten bara de senaste åren. Det verkar heller inte spela någon roll vem som styr Moderaterna och därmed landstinget i Stockholms län.

Fram till januari i år var det Torbjörn Rosdahl. Ni vet, han som menade att en höjning motsvarande tre chipspåsar för SL-kortet inte var något att bråka om. Han erkände att upphandlingarna var olagliga och menade att det inte duger att skylla på att man inte har tid att följa lagen.

Sedan tillträdde Irene Svenonius, som under hennes knappa halvår på jobbet har fått betala 20 miljoner i böter.  Samtidigt har vi kris i vården, brist på personal och för många som sliter ut sig i förtid i landstingets korridorer. Men vad gör Svenonius just nu?

Håller ett seminarium i Visby om Sveriges bästa upphandlingar.