Ledare. America Vera-Zavala.

2014-09-13 06:00

Stockholm år 2021 – förändringen börjar i morgon

Jag står och blickar ut över Slussens vidunderligt vackra utsikt. Nedanför mig ser jag cyklar, bussar och några enstaka taxibilar. De nya vattenbussarna avtecknar sig vackert framför Stadshuset. Jag tänker fortfarande på hur skönt det är att slippa personbilar på en majoritet av innerstadens gator på de flesta av dygnets tider. Men det har ändå gått några år.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

S-V-MP-FI har styrt stan i sju år, sedan 14 september 2014. Maktskiftet då var välkommet. Många hade börjat tro att staden för alltid var förlorad. Det nya styret var tvungna att visa upp sig med besked och det har de lyckats med. Inte minst för att MP fick finansborgarrådsposten och bröt Socialdemokraternas maktarrogans och självklara tillgång till den stolen.

Vänsterpartiet har infört sextimmarsdag med bibehållen lön inom vård, hemtjänst och förskolor. 2021 ska det utökas till de som arbetar inom kollektivtrafiken. Och vinsterna inom välfärden är inte kvar. Nu vimlar det av personalkooperativ i stället för riskkapitalbolag. 

Jag ser de nybyggda höghusen som skjuter upp på olika ställen, på Djurgården, i Gröndal, på Östermalm. Och hela Gärdet – som nu är en ekostad tillsammans med nya universitetet. 

Äntligen byggdes det vackert på höjden och allt var nästan bara hyresrätter. Dessutom har ju staden köpt tillbaka flera hus och utökat sitt bestånd av allmännyttan.  

Flera andra intressanta arkitektoniska praktverk har uppförts.
I stället för en ny Opera blev det ett ungdomshus mitt i stan där Redline records har kulturskola tillsammans med El Sistema och där Nabila Abdul Fattah har utvecklat ett nytt koncept för fritidsgårdar som lockar ungdomar från hela stan. 

Men det mest intressanta har hänt i det som förut kallades förorten, av oss gamlingar gör det det fortfarande, men de som bor där nu och växer upp har inte längre något samlingsnamn.

Upprustningarna, satsningarna på arbete och utbildning har skapat ett nytt Stockholm, integrerat, framgångsrikt, jämlikt. 

Nu för tiden är ordet segregation synonymt med Djursholm, Täby, Saltsjöbaden. Mycket har hänt där också, trots att överklassens gick ut i strejk och skapade medborgargarden för att förhindra byggandet av hyresrätter, fritidsgårdar och stödboenden. Men vänstern vann. Och nu efter hårda förhandlingar har till och med förläggningar för klimatflyktingar från Afrika öppnat i både Nacka och Danderyd. 

Stockholm är en stad med rikt kulturutbud, men nu är det något annat på gång som känns i hela stan. VM-yran! Qatar fick till slut böja sig för världens protester över de omänskliga förhållandena för arbetare och all korruption. De nordiska länderna gick samman och drog hem det. Finalen ska gå i Stockholm. Zlatans efterträdare i landslaget är i toppform. Alla längtar till nästa sommar. Stockholm år 2022.