Ledare. America Vera-Zavala.

2014-01-31 11:00
Bild: Wikimedia
Bild: Wikimedia

Nej Skavlan, Bill Gates är inte snäll

Skavlan var som en liten pojke dagen före julafton. ”Snart kommer Bill Gates”, upprepade han. ”Snart kommer han!” Och så kom han och satt där en stund, gick rakt in i våra vardagsrum genom tv:n och fick sprida bilden av sig själv som generös och givmild men samtidigt enkel utan dyra vanor. Hela intervjun var en tävling i vem som kunde framställa Bill Gates bäst, han själv eller Skavlan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Jag vet inte om det var före eller efter Skavlan show som Bill Gates åkte till det största informella makttoppmötet i världen – World Economic Forum i Davos. Där sattes hans verkliga generositet på prov.

Men när han ställdes inför världens ledare istället för den svenska tv-publiken så fanns det något ännu viktigare att prata om än att ge bort sina pengar. Då uttryckte han istället sin oro för att alltför många kräver höjda minimilöner.

Världens rikaste man är alltså orolig för att folk vill ha mer betalt för sitt jobb. Han, som tjänat miljarder på att vanligt folk köper datorer, tycker att tio kronor mer i timmen för ett arbete är ett hot mot ekonomin.

Runt om i världen, både i rika och fattiga länder finns det människor som inte kan leva på sin lön. I Bill Gates hemland USA kallas de för ”working poor”, människor som arbetar mycket, har två, tre, fyra arbeten för att få en relativ fattig vardag att gå ihop. De senaste åren har en rörelse som talar om ”living wage” växt, deras enkla krav handlar om att det måste gå att leva på en lön.

Att kräva högre lön är det mest grundläggande sättet för en arbetare att både förbättra sina livsvillkor men också kapa åt sig makt. Därför är det inte så konstigt att världens miljardärer inte vill att människor ska ha högre lön – de vill varken dela på makten eller pengarna med det stora flertalet. Men Bill Gates borde väl vara annorlunda? Han som är så snäll? 

Självklart ska vi glädjas åt dessa människors välgörenhet och intresse för malaria och tbc, hiv/aids, fattiga kvinnor och vad det nu kan vara. Det här handlar inte om att uppröras över att Gates blivit rik.

Det handlar om att uppröras över en politik som möjliggör den ansamling av förmögenhet som nu gör honom god. Pengar som skulle kunna gå till att bygga upp offentliga sektorer runt om i världen och lyfta folk från fattigdom.

I Skavlan användes ordet filantrop flera gånger. Ett vackert ord. Synonymt med människovän. Men en man som oroar sig för att människor vill ha högre löner är ingen god vän till mänskligheten. De vill inte att fattiga själva ska kunna bestämma över sina pengar. De vill kunna bestämma över pengar som går till fattiga genom sina små furstendömen till stiftelser där de kan leka envåldshärskare.

Genom att predika välgörenhet, skattesänkningar och låga löner på en och samma gång kan högern fortsätta tjäna enorma pengar men ändå framstå som goda och snälla. 

Bill Gates är en man i deras tjänst. Skavlan är hans betjänt.