Ledare. Zina Al-Dewany.

2017-01-21 05:00
"SL:s ekonomi har varit misskött i flera år, vilket flera revisorer har påpekat.", skriver Zina Al-Dewany. Bild: TT
"SL:s ekonomi har varit misskött i flera år, vilket flera revisorer har påpekat.", skriver Zina Al-Dewany.

Moderaterna misslyckas – vi betalar

Prishöjningen sägs vara till för utbyggnad, men det handlar snarare om att vi får betala för landstingsmoderaternas slarv.

Nu är det ännu dyrare att åka med SL. Våra moderata landstingspolitiker har bestämt att det kostar för lite, framför allt för barn och pensionärer. Det har stockholmare som har köpt ett periodkort sedan årsskiftet redan fått känna på. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Prishöjningen sägs vara till för utbyggnad, men det handlar snarare om att vi får betala för landstingsmoderaternas slarv. 

Samtidigt vill Moderaterna ta ännu hårdare tag i kollektivtrafiken. Den som efter avgiftshöjningarna skulle få för sig att planka kommer mötas av ännu högre böter. 1 500 kronor ska det kosta att åka fast, och trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons vill inte stanna där. I en intervju med SR Stockholm säger han: ”Vi behöver vara tydliga med vad som är rätt och fel i det här samhället. Vi behöver göra rätt för oss i kollektivtrafiken. Ett rimligt steg är att höja taket till 2 800 kronor”. 

SL har dock själva slagit fast att de som plankar inte gör det på grund av bristande moral, utan på grund av dålig ekonomi. Den bristande moralen kommer däremot från landstingsmoderaternas sida. De senaste åren har de kört landstingets ekonomi i botten, och vi betalar med våra skattepengar. 

SL:s ekonomi har varit misskött i flera år, vilket flera revisorer har påpekat. Som exempel stod en tidigare SL-chef åtalad för korruption. Men det är inte bara vår kollektivtrafik Moderaterna har misslyckas med. Vi har Nya Karolinska som kostar minst 9 miljarder mer än planerat. Missarna i akutsjukhuset fortsätter trilla in och människors liv står på spel.

Landstinget skriver också på det ena dumma avtalet efter det andra. Det senast uppmärksammade exemplet är upphandlingen av stödstrumporna som kostade 6 000 kronor paret. Eller hur Konkurrensverket har krävt landstinget på 10 miljoner kronor då de skrev ett avtal om hemsjukvård utan att konkurrerande leverantörer fick lägga anbud. 

ETC Stockholm räknade nyligen ihop att Alliansen i landstinget har slösat minst 22 miljarder de senaste tio åren. 

Ändå tycker Kristoffer Tamsons att han är rätt person att prata om att göra rätt för sig i samhället. Han tycker att det ska svida att göra fel. Det tycker jag med. Därför bör Moderaterna i landstinget ställas till svars på riktigt för deras inkompetens. För vi har snart inte råd att täcka upp för deras missar.