Ledare. Zina Al-Dewany.

2016-12-10 05:06
"För många boende finns en känsla av att polisens närvaro inte alls handlar om att skydda, utan om att övervaka",  skriver Zina Al-Dewany. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
"För många boende finns en känsla av att polisens närvaro inte alls handlar om att skydda, utan om att övervaka", skriver Zina Al-Dewany.

Mareld i orten ger inte ­färre skjutningar

I en sådan miljö växer varken framtidshoppet eller tryggheten. Snarare tvärtom.

Mareld. Så kallas fenomenet när havet lyser upp i rött eller blått. Det är egentligen organismer som lyser i självförsvar för att undvika att bli uppätna. Mareld är också namnet på polisens initiativ där de ska förstärka lokalpolisen i Rinkeby/Tensta och Husby i Västerort, Norra Botkyrka och Ronna/Geneta/Lina i Södertälje. Just i Rinkeby sköts förra veckan två unga bröder på ett kafé. Sorgen i Rinkeby är stor. Men så är även den skepsis mot polisen som finns bland de boende. För fler poliser innebär inte större trygghet för alla.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


För många boende finns en känsla av att polisens närvaro inte alls handlar om att skydda, utan om att övervaka. Känslan av att bara på grund av var man bor, direkt ses som potentiellt kriminell. Känslan av att polisen och samhället väntar på att du ska trampa fel. I en sådan miljö växer varken framtidshoppet eller tryggheten. Snarare tvärtom. Samtidigt sker en förflyttning bland våra politiker och partier i hur vi pratar om brott och straff.

Trots att vänstern ofta har ifrågasatt retoriken och förslagen på straffskärpningar börjar det svaja. Polisen ska in med skyddsvästar i förorten, tuffare tag och hårdare straff mot kriminaliteten utlovas. Men är det verkligen vad vi behöver? Socialdemokraterna skärpte svensk kriminalpolitik 2004 och Moderaterna fortsatte i samma spår efter 2006 och framåt. Detta trots att en statlig utredning slog fast att straffskärpningar inte minskar brottsligheten. Inte heller hjälper det individen. Snarare avskärmas den straffade från samhället, förlorar arbete och bostad, och befäster en kriminell identitet. Det betyder att om en ung människa trampar snett en gång och får ett högt straff som påföljd, gör det bara saken värre. Hen börjar definiera sig som kriminell. 

 Det finns mycket forskning med samma resultat, men det verkar inte spela någon roll. Men snart måste något börja spela roll för unga människor dör i Stockholms förorter, helt i onödan. Det är inte bara hjärtskärande, det kostar samhället mer än vad vi har råd med. Vi får inte lura oss att tro att fler poliser eller avskräckande straff ska vara lösningen. Det kommer inte att hjälpa med en övervakning i form av kameror eller uniformer. Det kommer inte att hjälpa med oljud som viner över ortens centrum.

Det enda som faktiskt kan göra skillnad är resurser i skolor, på fritidsgårdar och i hemmet för att få barn att känna sig sedda. Det behövs framtidshopp i form av fler arbeten och fler bostäder, inte svindyra upprustningar och nya gallerior och affärer. Det behövs vuxna som bryr sig. Och Mareld som en försvarsmekanism från staten riskerar att slå helt fel.