Ledare. Zina Al-Dewany.

2017-06-12 06:00
”Problemet är att människor, framför allt kvinnor, sliter både kropp och psyke inom vården. Och att skicka hem förstföderskor tidigare än ­planerat ger knappast den trygghet som många önskar av vården.” Bild: Claudio Bresciani/TT
”Problemet är att människor, framför allt kvinnor, sliter både kropp och psyke inom vården. Och att skicka hem förstföderskor tidigare än ­planerat ger knappast den trygghet som många önskar av vården.”

Gravida skickas ut från Stockholm

Alla andra ­kliniker fått ta över ­ansvaret. Det här med vårdval var inte så lyckat ändå.

Snart är det sommar och med den ­följer alla dess traditioner. En tradition som vi har vant oss vid i Stockholm är kaoset inom vården. Och väntar du barn är läget rätt kasst. Vårdpersonalen har ­slagit larm om för få platser och för lite personal. Ändå ­menar politikerna att det ­kommer att lösa sig. Något som knappast lugnar varken blivande föräldrar eller barnmorskor.

Just barnmorskorna menar att de är oroliga för både sin egen legitimation och för patientsäkerheten. Emma Jonsson, som är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Karolinska i Huddinge, berättar för DN Stockholm: 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Kommer vi att kunna ta emot alla födande? Det är så tajt och det påverkar förlossningsvården i hela länet. ”

I samma text berättar Svante­ Norgren, chef för tema barn- och kvinnosjukvård på Karolinska, att den här sommaren blir mer pressad än tidigare. Bara i år har 23 stockholmare skickats till andra län för att föda. Inte så imponerande för vår huvudstad. 

Läget blev mycket värre när BB Sophia stängde ner 2016. Det var en privat vårdgivare som ­menade att pengarna från landstinget inte räckte. Då har alla andra kliniker fått ta över ansvaret. Det här med vårdval var inte så lyckat ändå. Men alla är som sagt inte lika oroade. Barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) säger till DN att det tvärtom ser lugnt ut inför sommaren: 

”Flera av klinikerna har lyckats bemanna upp. Sedan har Karolinska Huddinge en särskild situation. Man måste se till hela länet, och då klarar vi ­sommaren.”

Men är Ella Bohlin verkligen så lugn? Samtidigt som hon försöker trygga journalister om att läget är under kontroll, hade hon kallat till ett möte om krisen i förlossningsvården. Hennes lösningar är att skicka hem alla nyblivna mödrar tidigare och hitta ”nya arbetssätt” i vården. 

Men problemet är att människor, framför allt kvinnor, sliter både kropp och psyke inom vården. Och att skicka hem förstföderskor tidigare än planerat ger knappast den trygghet som många önskar av vården. En till förlossningsklinik är planerad, och den skulle ha öppnat nästa år. Nu är det uppskjutet till 2022 och fler oroliga somrar väntar. 

Men det finns hopp. 

Det som behövs är inte tidig hemgång och några tusenlappar extra. Det är en hållbar arbetsmiljö med kortare arbetstider, fler anställda och en trygghet där våra barnmorskor inte ska oroa sig över att förlora sin egen ­legitimation. Det behöver inte vara svårt att lösa. Däremot lär inte Ella Bohlin och resten av alliansgänget vara de som löser krisen. Tur då att det är val snart, och att vi kan rösta bort dem från landstinget. För nu räcker det.