Ledare. Mari Huupponen.

2017-12-22 13:30
”Vårdval innebär en frihet för privata företag att finnas på marknaden. Frihet för vårdkonsumenter att välja en antroposofisk vårdgivare.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Vårdval innebär en frihet för privata företag att finnas på marknaden. Frihet för vårdkonsumenter att välja en antroposofisk vårdgivare.

Frihet att erbjuda hittepåmedicin

Risken är faktiskt helt orimlig för individen, speciellt när det gäller barn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Fotnot: Strax innan texten publicerades fattades beslut om att lägga ner Allvis BVC, efter den hårda kritiken. 

Visst känns det som en dystopisk mardröm när man läser att Trump-administrationen förbjuder den amerikanska folkhälsomyndigheten att använda ord som ”vetenskap-” eller ”evidensbaserad”?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Trots att vi lever långt från USA är vetenskaplig evidens ingen övergripande styrprincip i Stockholms läns landsting heller. Företagens rätt att etablera sig och finnas på marknaden kommer alltid först, även om vårdcentralen skulle drivas av antroposofer. Antroposofi är en pseudovetenskaplig lära som, bland annat, är emot vaccinationer för att de tror att sjukdomar är bra för barnets “ande”. Den antroposofiska rörelsen i Sverige hör hemma i Järna, en ort utanför Södertälje.

På Södermalm finns Sveriges enda antroposofiska barnavårdscentral, Allvis BVC. Där vaccinerades inte ens hälften av alla listade tvååringar på barnavårdscentralen mot mässling, påssjuka och röda hund 2016. Allvis drevs tidigare under namnet Kirstens familjehälsa, som tog över lokaler och vårdavtal från den antroposofiska stiftelsen Vidarkliniken. De bedrev i sin tur barn- och mödravård i samma lokaler under några år. Sedan 2012 har Allvis ett vårdavtal med Stockholms läns landsting.

2016 bröt landstinget rehab-avtalet med antroposofiska Vidarkliniken i Järna, dock inte på grund av att antroposofi är icke-evidensbaserad kvacksalveri, utan för att det fanns ”möjligheter att ta hand om de här patienterna på andra platser i vården”. Alltså: det fanns tillräckligt många privata alternativ, en ”marknad” och konkurrens även utan Vidarklinikens rehab.

Vårdcentralen Vidar i Södertälje, som drivs av Vidarstiftelsen, har fortfarande avtal med SLL. Det har även Allvis BVC på Södermalm, trots landstingets granskning.

Under 2017 har flera mässlingsutbrott haft sjukhus på högspänn i Europa. Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar, där risken för komplikationer är hög. Vaccin finns särskilt för att skydda samhällets svagaste: nyfödda, gravida, gamla, personer med nedsatt immunförsvar. 2012 insjuknade flera ovaccinerade personer i antroposofiska Järna. I våras var det mässlingutbrott i Stockholm.

Varför är det så viktigt för Stockholms läns landsting att sådana här hittepåaktörer ingår i Vårdval Stockholm? Varför prioriterar Stockholms läns landsting privata företags rätt att finnas på den skattefinansierade marknaden framför vårdkvalitet och patientsäkerhet? Ska inte all vård som finansieras av skattepengar ha en ordentlig vetenskaplig grund? Måste man kunna få välja mellan evidensbaserad vård och livshotande flum?

Samtidigt är hela historien typisk för Alliansens nyliberala experiment Vårdval Stockholm. Det är ditt ansvar som vårdkonsument att byta vårdcentral om du inte gillar din nuvarande. Det är individens ansvar att veta vad som är bäst – och det definieras av din värdegrund och smak, inte vetenskaplig evidens. Men är det också ditt ansvar om ditt barn blir smittat av mässling, påssjuka eller röda hund på förskolan (som du för övrigt också har valt själv)? Risken är faktiskt helt orimlig för individen, speciellt när det gäller barn.

Tack och lov påstås det sällan att Vårdval Stockholm ger bättre vårdresultat eller bättre tillgång till evidensbaserad vård för de allra sjukaste. Vårdval innebär en frihet för privata företag att finnas på marknaden. Frihet för vårdkonsumenter att välja en antroposofisk vårdgivare. Och frihet för skattebetalare att finansiera en vårdcentral som vaccinerar färre än 45 procent av de barn vars föräldrar har valt den. Men det är inte varje stockholmares ansvar att ha medicinsk utbildning för att kunna värdera sjukvården man väljer. Det är politikernas och samhällets ansvar att skydda oss från fara, inte att skattefinansiera farligt flum.

”Ingenstans har man en så negativ inställning till antroposofisk vård som i Sverige”, beklagar sig Vidar vårdcentrals verksamhetschef i en intervju. Men det är faktiskt något att vara stolt över. Får jag sluta finansiera hittepåmedicin med mina skattepengar efter valet 2018?