Ledare. Jenny Bengtsson.

2017-05-15 09:11
Bild: Ulf Palm/TT

Förbud skulle inte radera all rasism och nazism

Sverige beslutade för över fyra decennier sedan att förbjuda rasistisk organisering, men både NMR och NU tillåts demonstrera, växa och organisera sig.

I söndags bröt vad Dagens nyheter kallade för ett ”storbråk” ut i Gamla Stan. I själva verket var det ytterligare en attack utförd av nazister mot vanliga människor. En mindre manifestation hölls på Mynttorget, arrangerad av en grupp socialsekreterare, för ensamkommande barns rättigheter. Ett 50-tal personer hade samlats. Plötsligt kom en grupp unga vita män upp bakom manifestationen, som i ett bakhåll, och vecklade upp en stor banderoll med texten ”Refugees go home” på. De tände och kastade en bengal och skrek. Det var nazister ur nazisternas ungdomsrörelse Nordisk ungdom. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En av deltagarna i manifestationen berättar för Dagens ETC att ”vi fick stå i kanske tio minuter och slåss och mota bort rasisterna innan polisen kom. Bland annat såg jag en rasist som tog strypgrepp på en svensk man och så gav de sig på en afghansk kille”. 

När polisen väl kom till platsen lyckades man skilja bort nazisterna från manifestationen, men de tilläts ändå stå en bit bort och fortsätta hetsa och skrika ut hatiska rasistiska budskap.

Flera personer ur manifestationen berättar att det inte är första gången de har attackerats. Senast var i mars. Ändå fanns ingen polis på plats under manifestationen och nazisterna kunde attackera obehindrat.

Viktor Adolphson och Johan Säfström, yttre befäl inom utryckningsverksamheten på Södermalmspolisen, säger via Twitterkontot YB Södermalm att man inte har resurser nog att finnas på alla demonstrationer i Stockholm varje dag, som svar på varför man inte bevakade manifestationer eller var på plats snabbare.

Å ena sidan är det givetvis väldigt illa att man i polisen inte anser sig ha tillräckliga resurser för att bevaka en grupp människor som den nazistiska rörelsen har attackerat tidigare. Å andra sidan är det inget annat än beklagligt att nazister är organiserade i Sverige, får organisera sig i Sverige och dessutom har kunnat öka sin aktivitet de senaste åren. 

Ta bara Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som står bakom ett antal våldsdåd bara i närtid som exempel. Och Nordisk ungdom (NU), som var de som attackerade manifestationen i Gamla Stan. De bedöms av Statens medieråd vara en radikalt högerpopulistisk organisation med fascistisk ideologi. Expo slår fast att organisationen är nazistisk. Men både NMR och NU tillåts demonstrera, växa, organisera sig och finnas i samhället jämlikt till exempel fackföreningar, idrottsföreningar och föreningar för frihet och mänskliga rättigheter. 

Det är paradoxalt, för Sverige beslutade för över fyra decennier sedan att förbjuda rasistisk organisering. FN:s konvention för avskaffande av all rasism ratificerades 1971. I den fjärde artikeln i den konventionen står det att Sverige har åtagit sig att ” … Olagligförklara och förbjuda organisationer och organiserad annan propaganda som främjar och uppmanar till rasdiskriminering samt, förklara deltagande i dylika organisationer eller dylik verksamhet som en brottslig handling, straffbar enligt lag.” 

Nordiska Motståndsrörelsen och Nordisk ungdom har organisationsnummer, är registrerade som ideella föreningar, har plusgiro som supportrar kan föra över pengar till. De har hemsidor som uppmanar till mer våld och mer nazism. De är ”organisationer och organiserad annan propaganda som främjar och uppmanar till rasdiskriminering”. Men de är fortfarande inte förbjudna i alla fall.

Nej, ett förbud skulle inte radera all rasism och nazism. Men visst skulle det göra det betydligt svårare för organiserade nazister att, låt säga, attackera en fredlig manifestation för mänskliga rättigheter.