Ledare. Natashja Psomas Blomberg.

2017-02-11 05:24
”Oavsett om vi pratar om indragen aborträtt, tafs, offentlig amning eller hedersmord så bottnar det i en patriarkal könsmaktsordning där kvinnor ses som mindre värda än män”, skriver Natashja Psomas Blomberg. Bild: Ted S. Warren/AP/TT
”Oavsett om vi pratar om indragen aborträtt, tafs, offentlig amning eller hedersmord så bottnar det i en patriarkal könsmaktsordning där kvinnor ses som mindre värda än män”, skriver Natashja Psomas Blomberg.

Feminismen har gått för långt

Jag ser kraftiga kliv bakåt för kvinnors rättigheter, här hos oss och i övriga västvärlden.

Staten Arkansas godkände precis en ny lag som ger män laglig rätt att stoppa sina fruar från att göra abort. Här i Sverige debatterar vi huruvida barnmorskor ska få slippa utföra aborter helt, förlossningsvården går på knäna och kvinnor får gå kurs i hur man föder barn i bilen när BB efter BB stängs igen. Jag ser kraftiga kliv bakåt för kvinnors rättigheter, här hos oss och i övriga västvärlden.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Men feminismen har gått för långt heter det. Den behövs inte längre i våra välfärdsländer. Hallå tänk på flickor som blir omskurna i andra länder, vi har det väl ändå ganska bra här va?

Som feminist blir jag ifrågasatt varje dag. Varför ägnar jag mig åt löjliga små meningslösheter när det finns viktigare och större saker att bry sig om? Varför tjatar jag och andra feminister till exempel så mycket om sexistisk reklam och varför finns det förskolor där man envisas med att säga hen när det finns riktiga problem som gruppvåldtäkter och hedersmord (och allra helst i andra delar av världen)? Hur blir män och kvinnor jämställda av att vi slutar att raka oss, varför gör man menskonst och är det viktigt att amma offentligt? Har det inte gått för långt då?

”The devil is in the details” brukar man säga vilket betyder ungefär att om man ignorerar de små frågorna så kommer man få större problem senare. Och det betyder att alla de här små, enskilda sakfrågorna går hand i hand med de större frågorna och att det är samma strukturer och samma kvinnosyn som går igen i detaljerna som i övriga samhället.

Oavsett om vi pratar om indragen aborträtt, tafs, offentlig amning eller hedersmord så bottnar det i en patriarkal könsmaktsordning där kvinnor ses som mindre värda än män. Vi förfasar oss över USA:s nya president och undrar hur mycket pussy han kommer grabba tag i under sin period men ignorerar att vi har två partier i riksdagen som kraftigt vill inskränka kvinnors rättigheter, varav det ena ser ut att bli Sveriges största parti vid nästa val.

Det är lätt att raljera över mens-aktivister och håriga feminister och tycka att det finns viktigare saker att lägga tiden på, men det man missar då är att det inte handlar om att visa upp mens eller att alla kvinnor ska vara håriga, utan om valfriheten att göra det om man vill och rätten till sin kropp. Något som kvinnan alltid har saknat och fortfarande saknar, inte bara där borta i andra delar av världen utan även här i Sverige. 

Det handlar om att kvinnans kropp har kommit att villkorats till den grad att kvinnan aldrig kan vara fri på samma villkor som mannen så länge vi upprätthåller status quo. Kvinnan sexualiseras och objektifieras. Hon kontrolleras genom att hennes kropp och sexualitet kontrolleras.

Så nej, feminismen har inte gått för långt. Vårt ojämställda samhälle har däremot gått alldeles för långt alldeles för länge och för att ändra detta så behöver vi göra radikala förändringar från grunden. Det är ett omfattande arbete som kräver flera insatser och kommer att ta lång tid. 

En bra början är att stifta nya lagar som direkt påverkar jämställdheten i samhället, på arbetsmarknaden och i hemmet. Vi behöver aktivt polisarbete mot prostitution och våldtäkt. Vi behöver tydliga strategier för att minska unga mäns våld och vi behöver satsa mer på skolan där det främsta förebyggande arbetet görs bäst om vi inför obligatorisk genuspedagogik. 

Samhället behöver ta ett gemensamt ansvar för kommande generationer och det är dags att vi börjar nu.