Ledare. Zina Al-Dewany.

2017-03-04 05:10
Sossarna kan inte sparka mot landstingsmoderaternas privatiseringar när det passar, samtidigt som de försvarar privata välfärdsföretag med allt de har, skriver Zina Al-Dewany, Bild: Henrik Montgomery/TT
Sossarna kan inte sparka mot landstingsmoderaternas privatiseringar när det passar, samtidigt som de försvarar privata välfärdsföretag med allt de har, skriver Zina Al-Dewany,

Dubbelmoralen i (S)tockholm

Att landstingets sjukvård är usel är ingen hemlighet. 

I en opinionsmätning som kom ut i veckan visar det sig att Moderaternas usla siffror speglas lokalt i Stockholms landsting. Det är inte konstigt att även Stockholmsväljare surnar till när Anna Kinberg Batra säljer ut det sista av partiets integritet till Sverigedemokraterna. Socialdemokratiska tjänstemän i staden twittrar nöjt ut att det är straffet för ett uselt skött landsting. Men det är framför allt L och C som ökar i samma mätning, som ju är med och styr landstinget. Och det börjar bli tröttsamt att Socialdemokraternas enda hopp inför nästa val är Moderaternas missar. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 Att landstingets sjukvård är usel är ingen hemlighet. Alliansen, med Moderaterna i spetsen, har gett oss en bristfällig sjukvård med skandaler som avlöser varandra i landstinget. Det handlar om svidande dyra upphandlingar och konsulttjänster som köps för att, förgäves, rädda det lilla anseende som har funnits kvar.

Nya Karolinskas haveri har det skrivits om otaliga gånger, men det vi har sett hittills är bara toppen av ett isberg som består av inhyrd personal och dysfunktionella avdelningar. Det som har rapporterats i media är bara början. Här är landstingsoppositionens och Socialdemokraternas ilska helt legitim.

 Men det är inte den enda anledningen till att sjukvården i Stockholm haltar. Vi har den högsta andelen privatiserad vård i hela landet. I landstinget har det inneburit kostnadsökningar där 800 miljoner(!) måste sparas i år om det fortsätter som tidigare. Och det är inte bara sjukvården som är privat i Stockholm, utan även stora delar av stadens välfärd.

I regeringens välfärdsutredning presenterades nyligen förslag på att begränsa vinsterna inom välfärden. Något som majoriteten av landets, men även Stockholms, invånare står bakom. Vi vill inte att våra skattepengar ska skapa välfärdsmiljonärer som gömmer vinsterna i skatteparadis. Men glädjen över utredningen blev kortvarig när enstaka socialdemokrater gick ut och kritiserade förslaget. Vi vill inte ha något vinsttak, sade bland annat Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Det funkar inte att ha en sådan dubbelmoral när det gäller vår välfärd. Sossarna kan inte sparka mot landstingsmoderaternas privatiseringar när det passar, samtidigt som de försvarar privata välfärdsföretag med allt de har. I april är det dags för Socialdemokraternas kongress. Förhoppningsvis har Wanngård och hennes gäng hunnit ändra sig i frågan. Annars är det bäst för både Stockholms och Sveriges framtid om de blir överkörda av de i partiet som på riktigt är förbannade på privatiseringarna – inte bara när det råkar vara högerns beslut det handlar om.