Kultur & Nöje.

2016-10-14 12:00
  • America Vera-Zavalas nya uppsättning Svenska hijabis tar upp fördomar, rasism och hat på ett sätt som gör att det stundtals vrider sig i magen på betraktaren. Bild: Elin Berge
    America Vera-Zavalas nya uppsättning Svenska hijabis tar upp fördomar, rasism och hat på ett sätt som gör att det stundtals vrider sig i magen på betraktaren.
  • Bild: Vilhelm Stokstad/TT
  • America Vera-Zavala. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
    America Vera-Zavala.

Svenska hijabis på Dramaten

I America Vera Zavalas nya pjäs Svenska hijabis får de muslimska kvinnorna vara individer. De berättar om hatet, fördomarna och trakasserierna som har blivit vardag för alla som bär en slöja. ETC Stockholm gick på ett publikgenomdrag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

"Jag bär min slöja som en krona. För att jag valde den då, och jag har valt den många gånger sedan dess."


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


I America Vera-Zavalas nya föreställning Svenska hijabis står slöjan i centrum. Den agerar som allt ifrån hav till boxningsring och hopprep åt de fem unga kvinnorna på Elverkets scen. Fem unga, muslimska kvinnor som berättar sina historier. 

– Ett av de starkaste stråken i islamofobin är att man vägrar muslimer att vara individer. Här får de berätta saker som individer, säger America Vera-Zavala som har skrivit manus och regisserat. 

Idén till pjäsen har växt fram under lång tid i America Vera-Zavalas huvud. 

– Jag har under väldigt många år hört de här historierna som man kommer att få höra på scen. Vågen av islamofobi som väl började på allvar efter 11 september 2001 och sedan bara har blivit starkare och starkare, men jag började höra historierna några år senare av vänner som är muslimer. De här vardagliga trakasserierna som man sällan läser om i media, berättar hon. 

Fördomar, rasism och hat

I samband med en annan föreställning som America Vera-Zavala gjorde i Göteborg 2009 blev idén konkret. 

– Det var när vi gjorde Etnoporr och en tjej talade i publiken på Pustervik. Då fick jag idén om att se och höra de här historierna på en scen. Det var 2009 och sedan kom väl livet emellan. Jag trodde att någon annan skulle hinna före mig, men det är ingen som har gjort det. Och så sökte jag och fick pengar från Postkodlotteriet, då satte hela processen igång. 

Svenska hijabis tar upp fördomar, rasism och hat på ett sätt som gör att det stundtals vrider sig i magen på betraktaren. De fem unga tjejerna på scen redogör närgånget för alla glåpord, fördomar och rent hat som de har utsatts för i sina unga liv, endast på grund av faktumet att de bär slöja. 

– Du får tycka vad du vill om muslimer och slöjan, men när du går ut kan du åtminstone inte säga att du inte vet hur det ligger till, säger America Vera-Zavala. 

Läs vidare på nästa sida: Konstant friktion

Fakta

Regi och manus: America Vera-Zavala

Medverkande: Benin Al-Najjar, Ruhani Islam, Maryam Dinar, Sarah Ameziane, Shama Vafaipour. 

Premiär på Lilla Elverket i kväll 14/10. Ska ut på turné till Uppsala, Göteborg, Linköping Sundsvall och Malmö, för att sedan återkomma till Dramaten i december. 

Hijab är den täckande klädsel, däribland slöjan, som används inom islam.