Reportage.

2016-02-09 07:53
Bild: Sofia Sofroniadou

Streetgäris – idén som blev en rörelse

På internationella kvinnodagen för tre år sedan fick Ailin Moaf en idé. Hon skickade ut en förfrågan till sina vänner om ett nätverk där kvinnor kunde stötta varandra. Gensvaret var enormt – i dag har gruppen över 6 000 medlemmar och i september förra året blev Streetgäris en förening.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

– En gäri är någon man kan lita på, som ett äldre syskon. Någon som alltid ställer upp och finns där. En intersektionell feminist, säger Ailin Moaf Mirlashari och skrattar till. I början var vi kvinnoseparatistiska men nu är vi även öppna för icke binära personer.

Idén kom från andra inkluderande nätverk i hennes omgivning.

– Jag såg hur andra grupper, främst män, kunde finnas där för varandra på helt andra sätt än vi kvinnor. Hur de peppade och stöttade varandra, säger Ailin Moaf Mirlashari. Om någon exempelvis hade gjort något speciellt delades det alltid av alla i sociala medier. De backade varandra på ett grymt sätt och det ville jag också ha, fortsätter hon.

Såg ett behov

För Ailin Moaf Mirlashari var det viktigt att skapa ett rum där alla var välkomna eftersom hon själv inte kände sig hemma i andra feministiska nätverk.

– Jag känner ibland inte att vita feministiska nätverk lyfter den problematiken jag har och därför såg jag ett behov av att skapa ett intersektionellt forum där alla var välkomna, fortsätter hon.

Marta Aregawi som även hon sitter i styrelsen för Streetgäris håller med.

– Som feminist med annan etnicitet än svensk har man en dubbel kamp och i många feministiska nätverk finns inte förståelsen för feminism inom andra kulturer och sammanhang, därför behövs ett rum för oss, fortsätter Marta Aregawi.

Facebookgruppen Streetgäris är aktiv, här postas dagligen förfrågningar om hjälp, efterlysningar av saker eller tjänster. Här kan medlemmarna ventilera sådant som de behöver hjälp med eller prata om. I dag har flera undergrupper bildats som Streetgäris bokcirkel och mammagrupp.

”Alla backar varandra”

– Det är fantastiskt att se hur alla backar varandra. Jag kommer ihåg ett inlägg av en tjej som stod fast på en perrong när tunnelbanan hade slutat gå och som skrev ut det i gruppen. Någon svarade och kom och hämtade henne med bil och körde henne hem, själv har jag fått mitt nuvarande jobb genom en annons som någon lade upp i gruppen, berättar Ailin Moaf Mirlashari.

Ambitionen är att växa och skapa nya rum tillsammans i nätverket.

– Vi har ju hela tiden tänkt att vi ska främja idéer och utveckling. Vill någon starta en bokcirkel så gör vi det, vill något starta ett nätverk för att följa varandra hem om kvällarna så försöker vi göra det, hela syftet med Streetgäris är ju att peppa varandra och skapa fristäder och att det ska vara ett levande nätverk, säger Marta Aregawi.

Positiva reaktioner

Trots att de ibland upplever att många inte förstår syftet med nätverket så har reaktionerna varit främst positiva.

– Alla i min omgivning har tyckt att det har varit bra, säger Ailin Moaf Mirlashari, sedan är det ju så att alla kanske inte förstår riktigt vad det handlar om. Men visst har vi även fått kommentarer från killar speciellt. Till exempel att vi är så söta med det vi håller på med och så lägger de till – säg till om ni behöver hjälp, tjejer, avslutar Ailin Moaf Mirlashari.

Läs vidare på nästa sida

Ailin Moaf Mirlashari

Gör: Kultursocionom.

Bor: Blåa linjen med sambo.

Intressen: Måla, fotboll, samhällsfrågor.

Marta Aregawi

Gör: Socionom.

Bor: Hägersten.

Intressen: Resor, tv-serier, samhällsdokumentärer.