Kultur & Nöje.

2014-12-29 06:00
Nu flyttar gatufolket in på stockholmarnas väggar genom Hellstones almanacka. Bild: John Arthur Ekebert
Nu flyttar gatufolket in på stockholmarnas väggar genom Hellstones almanacka.

Stockholms Hemlösa står modell för 2015

I stället för lättklädda brudar eller gulliga djurungar är det hemlösa som står modell i musikaffären Hellstones almanacka för 2015.
– Pengarna från försäljningen går oavkortat till Stadsmissionen, säger Sven Hellsten som står bakom projektet. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vi är vana att se dem på gatan, på parkbänkar eller utanför Systembolaget. Nu flyttar gatufolket in på stockholmarnas väggar genom Hellstones almanacka Johnny och hans vänner. ETC Stockholms krönikör John Arthur Ekebert är fotografen bakom bilderna. 

– Det var Svennes idé. Han ville göra en almanacka och sade till mig: I stället för att ha lättklädda damer kan vi väl ha dina polare, berättar John Arthur Ekebert.

Sagt och gjort. John Arthur gav sig ut på stan direkt och träffade sina kompisar.

– Det var många ville vara med. Men jag valde tolv som jag tyckte skulle passa bra och anpassade bakgrunderna till årstiden, säger John Arthur och pekar på bilderna.

Fick betalt

Modellerna är klädda i t-shirts med musiktema som serietecknaren Jan Lööf har gjort. Alla modeller fick betalt. 

– Det tycker jag är jätteviktigt. De gjorde mig en tjänst och då ska de ha betalt, säger Sven Hellsten. 

Han och John Arthur Ekebert har känt varandra i flera år. Det började med att John Arthur kom in i musikaffären för att sälja Situation Stockholm. Sedan började han komma hit för att köpa gitarrsträngar och en vänskap utvecklades. 

– Jag har länge följt Johnny och sett hur han har utvecklats genom sitt fotografi. För mig var det självklart att fråga om han ville göra den här almanackan som jag länge har velat göra, säger Sven Hellsten.

De utsattas dag

Under arbetet med almanackan dog en av modellerna, Robban Esperi, 50 år gammal. För att minnas honom uppmärksammas de utsattas dag på hans födelsedag, den 21 april, med konserter på Sergels torg

– Han valde själv vilken månad han ville representera. Han valde januari direkt. Han hade inga ovänner och vi saknar honom allihop mycket, säger John Arthur.

Almanackan finns i 1 000 exemplar och kostar 100 kronor.  Pengarna går oavkortat till Stockholms Stadsmission.

– Vi ger inte bort en enda. På det här sättet är det utsatta själva som står modeller och sedan hjälper sig själva genom att pengarna går till Stadsmissionens arbete med utsatta grupper, säger John Arthur Ekebert

– Jag är inte ute efter att tjäna pengar. Det här är en liten grej jag kan göra och jag tycker att det har varit fantastiskt kul och gillar resultatet, säger Sven Hellsten.

Ute i sista minuten? 

Här är andra julklappar som du kan ge bort i välgörenhetssyfte.

Vaccionationspaket

Unicef är en av de hjälporganisationer som erbjuder vaccinationspaket. Finns flera paket att välja mellan, till exempel 30 doser vaccin mot mässling och polio för 101 kronor.

Hur: unicef.se

Låt en kvinna föda under säkra former

På Nkingasjukhuset i Tanzania finns 200 platser, men statens bidrag räcker inte för att hålla verksamheten igång. Läkarmissionen har engagerat sig för att ge en säker vård till alla de kvinnor som kommer hit för att föda. Tack vare julklapparna kan 2 000 kvinnor varje år föda i en säker miljö. 215 kronor.

Hur: lakarmissionen.se

Skolböcker till flickor

På många håll i världen är bristen på utbildning för flickor ett stort problem. Bland annat i Etiopien där varken skollokaler eller läromedel håller hög kvalitet. Genom ActionAid kan du köpa julklappen för 150 kronor och alla pengar går direkt till skolböcker.

Hur: actionaid.se