Reportage.

2017-05-02 06:23
  • Jonas Sjöstedt leder talkshowen ”Snack med Sjöstedt”. Denna kväll för tredje gången.  Bild: Gustav Gelin
    Jonas Sjöstedt leder talkshowen ”Snack med Sjöstedt”. Denna kväll för tredje gången.
  • Paulina De Los Reyes, Henrik Schyffert och Ida Östensson är gäster i kvällens ”Snack med Sjöstedt” på restaurang Landet vid Telefonplan.  Bild: Gustav Gelin
    Paulina De Los Reyes, Henrik Schyffert och Ida Östensson är gäster i kvällens ”Snack med Sjöstedt” på restaurang Landet vid Telefonplan. 
  • Bild: Gustav Gelin
  • Bild: Gustav Gelin

Skratt och politik på v-ledarens hemmaplan

Förortskravaller, sex och terrorism. Det är några av ämnena som avhandlas när Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt leder sin tredje talkshowkväll på en liten bar vid Telefonplan. 

”Jag hoppas att människor som kanske inte lockas av den traditionella politiska debatten kan känna att det här berör”, säger Sjöstedt till ETC Stockholm.

– Hej allihopa, ni är hjärtligt välkomna hit! Vad roligt att se att det är fullsatt till sista platsen och lite till här på Landet. Dessutom är det ett antal tusen som kikar via nätet också, på den här lilla pratshowen Snack med Sjöstedt. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt sitter på den lilla scenen på Landet, baren vid Telefonplan, tre tunnelbanestationer söder om Hornstull. De tre tomma stolarna runt honom ska snart fyllas av kvällens gäster, feministaktivisten Ida Östensson, forskaren Paulina De Los Reyes och komikern Henrik Schyffert. 

Sotarmössor och mikrobryggarskägg

Publiken som trängs i den lilla lokalen speglar sannolikt vänsterns väljarbas här i dagens Midsommarkransen, där partiledare Sjöstedt själv bor sedan drygt ett år tillbaka. Sotarmössor, tygkassar och mikro-bryggarskägg trängs med en och annan pensionär och några av partiets egna profiler som Rossana Dinamarca och Ulla Andersson, som denna tisdagskväll kommer direkt från att ha presenterat Vänsterns delar av regeringens vårbudget.  

Ipa-ölen flödar, publiken trängs ända ut i trappen, men småsnacket tystnar så fort programmet börjar och Jonas Sjöstedt hälsar välkomna. Det är tredje gången för partiledarens egna talkshow Snack med Sjöstedt. 

– Idén är att ha ett samtal om politik, samhälle och kultur, som inte är partipolitik. Där människor som inte sysslar med partipolitik kommer och diskuterar och pratar. Och där jag hoppas att människor som kanske inte lockas av den traditionella politiska debatten kan känna att, det här, det berör mig. Det här kan jag lyssna på och tycka är bra, säger Jonas Sjöstedt när ETC Stockholm får en pratstund med partiledaren strax innan kvällens show ska starta. 

När han inledde talkshowen i september menade Sjöstedt att det var mer nervöst än att möta Jan Björklund i en debatt, ”för man vet alltid vad Jan Björklund ska säga”. 

Under de två tidigare tillfällena har publiken bland annat fått höra Bianca Kronlöf prata om kapitalismen, Kawa Zolfagary om organisering på nätet, Pia Sundhage sjunga Bob Dylan och Alex Schulman diskutera flyktingkrisen. 

Gästerna väljs ut av Jonas Sjöstedt själv. 

– Det är ett samspel mellan oss som håller i det, men det är jag som bestämmer vilka gäster jag vill ha. Tanken är att det ska vara folk med olika erfarenheter och bakgrund. Det får gärna vara akademiker, men inte för akademiskt. Gärna någon kulturperson, men inte bara kultur. 

På scenen denna kväll pratar Paulina De Los Reyes om bilden av Husby-kravallerna och om skillnaden i vad som betraktas som ett terrordåd, beroende på gärningsman och offer. Ida Östensson berättar om sin feministiska kamp och hur hon genom gräsrotsengagemang har lyckats få till en förändring i både opinionen och på sikt även lagstiftningen för samtycke inom sex. 

– Säg aldrig mer att ”ett nej är ett nej”! Allt annat än ett ja är ett nej. Vill någon ligga så får den faktiskt få ett ja innan, säger Ida Östensson på scen och möts av rungande applåder från publiken. 

Har blivit hemmastadd 

Jonas Sjöstedt är en nyfiken samtalsvärd som ställer relevanta frågor till sina gäster oavsett om det handlar om näthat, terrorism eller vänsterns krånglighet. Kanske är han lite väl blygsam för att fylla giganter som David Lettermans, Jon Stewarts eller Fredrik Skavlans fotspår, men han väger upp det med att skapa en mysigt avspänd stämning i den lilla barlokalen. 

Att det blev just Landet vid Telefonplan var givet för Vänsterledaren. 

– Jag flyttade ju hit till Midsommarkransen för ett och ett halvt år sedan, och har alltid tyckt om de här delarna av Stockholm. Vi rekade lite olika lokaler och det här kändes perfekt. Det är lagom stort. 

Jonas Sjöstedt har blivit hemmastadd i området och trivs bra. 

– Det är det första ställe jag bor på i Stockholm där jag känner mig riktigt hemma. Där jag känner den här lättnaden när jag kliver in på vår gård. Skönt att vara hemma igen! Och jag möts av mycket vänlighet från människor, jag tycker det är fint. 

Det är onekligen hemmaplan på mer än ett sätt för Vänsterledaren. I vissa av valkretsarna här i närheten har de rödgrönrosa uppåt 70 procent tillsammans, Vänsterpartiet själva når nästan var sjunde väljare i kvarteren. Men Jonas Sjöstedt menar ändå att det är en blandad skara i talkshow-publiken. 

– Jag tror att de flesta som är här inte är vänsterpartister. Och sedan är det ju över 20 000 personer som ser varje avsnitt på nätet. Där finns den stora publiken, över hela Sverige, och där tror jag att det är ganska blandat. Efter den första gången så kom Carl Bildt fram till mig och sade att han hade sett det, då tänkte jag att då har vi nått utanför de vanliga tittarna.  

Driver med sammanhanget

Henrik Schyffert har klivit upp på Landets scen och tagit över rummet helt med en variant av sin uppmärksammade Skavlan-monolog om hur krångligt det är att komma in i dagens vänster. Att den alltid hakar upp sig på petitesser. Han beskriver dagens vänster ”som en Little Jinder-efterfest i en tvåa i Högdalen där du måste gnida en citron mot telefonen för att få adressen”, medan ”SD är som Vattenfestivalen”, så öppet inbjudande att det knappt går att undvika även om du försöker. Jonas Sjöstedt skrattar lätt generat, publiken betydligt starkare. 

Schyffert kan självklart inte hålla sig ifrån att driva lite med kvällens sammanhang också. Han blickar ut över lokalen.

– Om jag tog en bild på den här publiken och skickade till Hanif Bali, då hade han skrattat ihjäl sig. För det är precis så här han tror att ett vänstermöte ser ut. Det är vita män i dreads, det är batik, det är hela grejen. Det är inget fel i det, men man måste kunna skratta åt det också, säger han medan publiken rodnar självmedvetet.

Vill gärna se en fortsättning

Kvällen är slut. Publiken går ut, några tar selfies med partiledaren, andra beställer en till flasköl i den färglada baren. Jonas Sjöstedt är nöjd och kommer att fortsätta med talkshow-kvällarna. 

– Det är absolut målsättningen. Kanske två gånger per halvår, beroende på hur det går att få ihop med datum och gäster. Jag tycker om formen. Det är glädje.