Intervju.

2015-10-30 08:10
  • Bild: Linda Rehlin
  • ”Det var så elektriskt och till slut insåg jag att jag inte kunde stå emot längre”, säger Sandra ­Vilppala när hon berättar om mötet som blev inspiration till solo­plattan. Bild: Sofia Sofroniadou
    ”Det var så elektriskt och till slut insåg jag att jag inte kunde stå emot längre”, säger Sandra ­Vilppala när hon berättar om mötet som blev inspiration till solo­plattan.
  • Bild. Sofia Sofroniadou

Sandra ­Vilppala och kärleken

Efter tio år med Fröken Underbar släpps Sandra Vilppalas första soloplatta i november, ”Rista forever i hennes hjärta”, som handlar om att plötsligt inse att man hittat den stora kärleken och att kliva utanför normen.

– Jag levde i en heterosexuell samborelation med ett barn och så plötsligt hände det. Det var så elektriskt och till slut insåg jag att det inte var hållbart längre. Jag brukar säga att precis som vi använder en väldigt liten del av hjärnan hade jag använt en väldigt liten del av kärleken. För visst hade jag älskat innan, men när jag träffade min första flickvän föll allt på plats, det var som att börja älska med hela hjärtat. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sandra Vilppala har tagit ledigt från bandet Fröken Underbar för arbetet med den första egna soloplattan. Inspirationen till texterna kommer från situationer hon själv varit med om. Skrivandet blev ett sätt för Sandra Vilppala att kanalisera sina känslor.

– Jag lärde mig tidigt att förtränga alla känslor som var jobbiga, den enda som tilläts komma fram var ilska. Jag var så arg. Och därför tror jag att jag sökte mig till teatern tidigt, det blev ett sätt att få utlopp för mina känslor utan att behöva ta ansvar för dem själv.

Som 22-åring flyttade hon från hemorten Köping till Stockholm för att plugga teater.

– Jag kom in på en teater- och sångutbildning i Sundbyberg och där träffade jag ännu en eldsjäl, den här gången inom musiken. Och precis som min teaterledare en gång varit blev nu min sånglärare den som pushade mig till att satsa på musiken.

Musiken på heltid

Det var först 2005 som Sandra Vilppala bestämde sig för att helt släppa teatern och satsa på musiken på heltid.

– Jag spelade en helt fantastisk pjäs i Hagaparken, en tolkning av Victor Rydbergs Singoalla där jag fick plats att leva ut och verkligen gå in i rollen. Men där insåg jag att teatern inte längre gav mig någonting, i stället var det musiken i föreställningen som helt uppfyllde mig. Efter det la jag ner teatern och satsade på Fröken Underbar på heltid.

Duett med Sundström

Och det gick bra. Efter ett drygt år där Fröken Underbar hade spelat så mycket de bara kunde började arrangörerna kontakta Sandra i stället för tvärtom. Bokningarna blev fler och större. Och Fröken Underbar fick möjligheten att spela in en duett med Sandra Vilppalas ungdomsidol – Stefan Sundström.

– Det var en ren chansning, jag fick höra att en vän skulle gå på en fest där Stefan Sundström skulle vara så jag bad henne ta med demon till låten jag skrivit och skrev en lapp där det stod ”Jag har en våt dröm om att spela in en duett med dig”, skrattar Sandra Vilppala.

Kort därefter hörde Stefan Sundström av sig och samarbetet med låten ”En alldeles egen sol” drog igång.

– Låten handlar om panikångest, men det är förtäckt i en kärlekshistoria. Det hände mig en dag när jag bara klappade ihop på stan, kroppen slutade att fungera och jag var säker på att jag hade tappat det totalt. Jag ringde en vän som hämtade mig och körde mig till psykakuten på S:t Görans där de konstaterade en panikångestattack.

Sandra remitterades till bildterapi där hon i grupp tillsammans med andra fick sätta ord på det hon kände.

– Vi fick först ägna en timme åt att måla det vi kände och sedan satt vi i grupp och diskuterade varandras målningar. Det blev återkommande aha-upplevelser, det som andra berättade om kunde jag ibland relatera till och därmed förstå mina egna känslor bättre. 

Läs vidare på nästa sida

Fakta

Namn: Sandra Vilppala.

Familj: Flickvän och dotter.

Bor: Enskede.

Aktuell med: Soloalbumet ”Rista forever i hennes hjärta” som släpps den 12 november.

Biografi: ”Hästar”, ”Feber feber” och ”Bli min”, singlar från soloplattan, 2015.

Med Fröken Underbar har hon släppt: ”Ah ah ah” 2013, ”Innan. Under. Efter” (album) 2010, ”Mod” (album) 2007, ”En alldeles egen sol”, duett med Stefan Sundström 2005.

Utdrag ur singeln ”Hästar” på nya soloplattan ”Rista forever i hennes hjärta”:

”Vi är fullblod, ingenting är omöjligt för oss. Siktar högre, tar torgen, gatorna för vi knyter nävarna. De kan aldrig ta oss, vi backar inte för nån. Vi tar tillbaka det dom tog från oss. Vi är hästar som springer tills vi dör. Vi är soldater,…, vi är systrar som bygger en armé.”