Reportage.

2016-05-31 08:06
  • Kummelholmen är ”en lekstuga där vi gör vad vi vill, utan att vi behöver be om tillåtelse”.  Bild: Gustav Gelin
    Kummelholmen är ”en lekstuga där vi gör vad vi vill, utan att vi behöver be om tillåtelse”.
  • ”Vi är öppna för allt här. Konst, teater, konserter, klubbar, poesiuppläsningar, performance, film-visningar, cirkus”, säger Torbjörn Johansson.  Bild: Gustav Gelin
    ”Vi är öppna för allt här. Konst, teater, konserter, klubbar, poesiuppläsningar, performance, film-visningar, cirkus”, säger Torbjörn Johansson.
  • Bild: Gustav Gelin

Panncentralen blir kulturhus

Ett par minuters gångväg från Vårbergs centrum i södra Stockholm ligger en gammal panncentral. Sedan Fortum lade ner sin verksamhet och flyttade ut runt millennieskiftet har den 700 kvadratmeter stora lokalen stått oanvänd. Men hösten 2013 fick konstnären Torbjörn Johansson nys om platsen och i december samma år köpte han lokalen tillsammans med konstsamlaren Jan Watteus. Nu ska det bli stort kulturhus för alla.

– Det var arkitektbyrån Urban Design som fick i uppdrag av Fortum att se över vad lokalen kunde användas till. De kontaktade mig och frågade om jag var intresserad. Och det var jag ju, skrattar Torbjörn Johansson när vi slår oss ner på varsin pall i eftermiddagssolen på gårdsplanen utanför betonghuset. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Sedan dess har vi tagit ut ungefär 95 ton med skrot härifrån. En stor metalltank och tre stora pannor bland annat. Hela lokalen har miljösanerats ordentligt. Nu ska vi bara få in värme och luft också, säger Maria Johansson som är projektledare för Kummelholmen som huset heter, efter fastighetsbeteckningen. 

”Vi kan göra något kul”

Vi har just gått en rundtur inomhus. Det är en väldigt speciell lokal som inte liknar något annat. Känslan är rå, industriell, kall och hård. Golvplanet är på 260 kvadratmeter, med balkongramper på en halv övervåning. Den totala takhöjden är 7,60 meter. Det känns som lite av en dröm för någon som har en förkärlek för annorlunda lokaler i gränslandet mellan industri och kultur. Alla som någon gång varit på Berlins technotempel Berghain kan spontant dra paralleller dit, om än i mindre skala och utan övriga jämförelser till hedonism och 48-timmarsdans. 

– Vi är öppna för allt här. Konst, teater, konserter, klubbar, poesiuppläsningar, performance, filmvisningar, cirkus, säger Torbjörn Johansson. 

Just nu pågår utställningen ”Monogram” av konstnären och skulptören Fredrik Wretman. Den visades upp första gången i november–december, men gör nu en återkomst. 

– Det var så kallt då, folk klarade nästan inte av att vara här inne någon längre stund, berättar  Fredrik Wretman medan han visar runt bland sin spektakulära konst. 

I det stora rummet visas en film framför golvet som har täckts av
30 000 liter vatten, ljudsatt av Your Planet Is Next, Fredrik Wretmans son Arvids elektroniska musikprojekt. 

– Jag tycker ofta att det är roligare att visa min konst för folk som inte är så insatta i konstvärlden, när man märker att de blir intresserade på riktigt. 

– Sedan har vi ju silon här också. Där kan vi göra något kul när vi har sanerat och byggt en ordentlig ingång. Nu får man krypa in genom ett litet hål, säger Maria Johansson och pekar på den kanske 15 meter höga cylinderformade silon utanför betonghuset. 

Alla ritningar är ritade, bygglov är sökt och just nu arbetar de med att söka stöd för vidare finansiering. Stockholms stad och Skärholmens stadsdelsnämnd är positiva till projektet. 

– Vi ska få besked om pengar i februari 2017 och hoppas kunna komma igång med en mer rullande publikverksamhet efter det, säger Maria Johansson. 

Öppna för alla bra idéer

Visionen är att ha en bred och öppen kulturverksamhet i huset, där möten mellan människor och kulturformer ska vara det viktiga. 

– Vi riktar oss till både en konstpublik ifrån stan, men också till alla som bor här i närområdet. Det är väldigt kul att så många härifrån Vårberg har varit positiva och vill ta del av huset och utvecklingen. Många är nyfikna och tycker att det är kul att det händer något positivt här, säger Torbjörn Johansson och avslutar: 

– Vi är öppna för alla bra idéer. Det finns inga begränsningar. Det är det här vi har drömt om. En lekstuga där vi gör vad vi vill, utan att vi behöver be om tillåtelse. 

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter