Kultur & Nöje.

2017-12-15 12:00
På söndag är det dags för dubbla julkonserter på Kungliga operan.  Bild: Martin Wallén/Frilansfotograferna
På söndag är det dags för dubbla julkonserter på Kungliga operan.

Nu tar Tensta Gospel Choir över Operan

Efter 21 år med Tensta Gospel Choir har den 40 personer starka kören blivit närmast folkkära. De har sjungit för påven och kungen, medverkat i Allsång på Skansen och Melodifestivalen och på söndag tar gospelkören över Kungliga operan för den officiella julkonserten.

”Det är väldigt ärofyllt”, säger körledaren Cedwin Sandanam.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

I fjol fick Tensta Gospel Choir en förfrågan från Operan om att göra en konsert inför jul. Den blev en så stor succé att de blev inbjudna i år igen för årets officiella julkonsert på den anrika konsertlokalen. En konsert som snabbt blev utsåld.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är ett speciellt ställe, minst sagt, och vi är väldigt laddade. Att vi får det förtroendet på en sådan arena, det är stort. Det känns väldigt ärofyllt, säger Cedwin Sandanam som är körledare för Tensta Gospel Choir. Kören startade 1996, Cedwin Sandanam kom med året därpå och de senaste 12-13 åren har han varit konstnärlig ledare för kören.

– Jag försökte sluta som körledare en gång, men det gick inte så bra. Jag insåg ganska snabbt att det här är en stor del av mitt liv. Det är det jag lever för. Det är ett kall jag har och ett sammanhang som jag har funnit mig i, det känns nödvändigt att vara där. Vi ses varje måndag och sjunger tillsammans och har gjort det i över 20 års tid. Det är mitt liv, berättar han.

De senaste åren har Tensta Gospel Choir nått ut ordentligt i stora sammanhang. Melodifestivalen, Sommarkrysset och Allsång på Skansen, Påven, Kungens 70-årsdag och finalen i damernas fotbolls-EM är bara några av alla tillställningar som gospelkören har sjungit på. Cedwin Sandanam menar dock att det är lika stort att sjunga på hemma­plan.

– Ja, det är lika mäktigt att ha konsert i vår hemmakyrka, Tenstakyrkan. Det är ju vårt hem.

Den årliga julkonserten i Tenstakyrkan hålls nu på lördag, dagen innan konserten på Operan. Men det är absolut inget genrep.

– Nej, det är lika stort. Det är en höjdpunkt för oss och våra systerkörer Sounds of Gospel och Joyful Noise. Vi gör det tillsammans, även om de andra körerna kommer sjunga lite mer än vi den här gången eftersom vi har konsert igen dagen efter.

Många välkända artister

Sabina Ddumba, Lykke Li, Mapei, Kristin Amparo, Zhala, Linda Pira… Många är de välkända artisterna som har sjungit med Tensta Gospel Choir genom åren. Men Cedwin Sandanam tycker inte om att kalla kören för en plantskola.

– Nej, jag är inte så pigg på att använda det begreppet. De riktiga plantskolorna är ju musikskolorna, där nästan alla musiker och artister i Sverige har gått, åtminstone i grundskolan. Vi är en kyrkokör och vi sjunger gospelmusik. Sedan är det ju så klart ett plus om folk växer musikaliskt hos oss, men framför allt är det viktigt när människor växer som karaktärer, skaffar sig mod och självförtroende att säga upp sig från något jobb där de blir utnyttjade till exempel.

De många välkända artisterna har dock hjälpt till att få ut Tensta Gospels namn på större arenor.

– Ja, det kan absolut ha bidragit till att vi har fått mer uppmärksamhet i media. Tack vare associationerna med de här artisterna så har nyfikenheten på oss som kör ökat. Det tror jag är en jättestor förtjänst. Och på så sätt har vi fått möjligheten att göra det vi gör.

Några av grundtankarna bakom Tensta Gospel är att den dels ska öka integrationen mellan ungdomar från olika kulturer och dels vara en fristad för ungdomar i närområdet. Cedwin Sandanam menar att kören fyller en viktig funktion, inte minst för att hjälpa till att förändra den ofta negativt laddade bilden av Tensta i media.

– Kören grundades ju i Tensta och ett av syftena bakom är att den ska vara en fristad för ungdomar, fritt från droger och alkohol. Ett alternativ till att hänga på Plattan. Men vi är inte partipolitiska och vi tror mycket på att fokusera mer på ”do’s” snarare än ”dont’s”. Jag hoppas vi fyller en sådan funktion, att Tensta är mer än bilbränder, att det finns massor av kraft och positiv energi.

När de båda julkonserterna är avverkade återgår Tensta Gospel Choir till att träffas på måndagarna och sjunga tillsammans. Men det finns stora drömmar om nästa år.

– Vi ska lära oss en ny repertoar, skriva nya låtar och kanske släppa egen musik. Tänk om de här sångerna skulle spelas på radio! Och sedan har vi skramlat och sparat länge för att göra en resa till USA, som vi nu har gått i mål med. Så vi ska åka nästa höst. Det blir en inspirationsresa som vi är väldigt peppade inför. Men framför allt ser vi fram emot att spela mycket, det är otroligt kul, avslutar  Cedwin Sandanam.

Tensta Gospel Choir

Kören bildades 1996 och har i dag runt 40 medlemmar.

De två ungdomskörerna Sounds of Gospel och Tensta Gospels Joyful Noise är systerkörer som ofta brukar sägas ingå i Tensta Gospel.

På lördag 16 december kl 15 hålls julkonsert i Tenstakyrkan och på söndag 17 december är det dubbla julkonserter på Operan kl 15.00 och 18.30.