Kultur & Nöje.

2017-07-07 12:00
  • Hennes två tidigare album har hyllats av kritikerkåren och i september släpps ett tredje. Min Stora Sorg har tagit plats på den svenska musikscenen. Nu vill hon slå sig fri från branschen och vara oberoende.  Bild: Pressbild
    Hennes två tidigare album har hyllats av kritikerkåren och i september släpps ett tredje. Min Stora Sorg har tagit plats på den svenska musikscenen. Nu vill hon slå sig fri från branschen och vara oberoende.

Min stora sorg är redo för framtiden

Anso Lundin, mer känd som Min Stora Sorg, har fullt upp just nu. För tre månader sedan fick hon sitt andra barn, i september ska hennes tredje album släppas, och på torsdag står hon på Trädgårdens scen för sommarens enda livespelning.

– Jag håller på för fullt nu och har precis kommit till stadiet där jag har insett att det faktiskt kommer att bli en skiva. Det är så många inblandade, många olika producenter och låtskrivare, så mycket administrativt. Men nu börjar det äntligen bli något av det, berättar Anso Lundin på telefon om den kommande skivan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det nya albumet ska vara ute i september. De två tidigare har hyllats av kritikerkåren och Min Stora Sorg har tagit plats i den svenska musikscenen som en unik artist med sin själfulla, vemodiga klubbpop och ett estetiskt uttryck som är väldigt eget. Den nya skivan har hon valt att släppa på eget bolag och det finns en genomtänkt plan bakom det beslutet. Att slå sig fri från branschen och vara oberoende, tillsammans med andra musikervänner.

– Jag har börjat gå tillbaka till den här do it yourself-tanken mer. Jag kan faktiskt göra själv. Jag fick lite avsmak för att gå på en massa möten, försöka passa in och bli nedslagen av vad folk ska säga. Det är inte vad jag ska hålla på med. Jag har en stark grund i musiken själv, som jag har med mig från hardcore- och emo-scenen, som jag har vuxit upp med. Jag vet hur man ordnar en konsert, jag vet hur det fungerar. Och då tar jag vara på det i stället för att gå och drömma om att bli sajnad på något stort skivbolag. Det är många fler som har börjat tänka så de här senaste åren. Jag tror att det handlar om att folk har börjat prata med varandra och insett att vi äger vår musik och vi måste göra det här själva, utan branschen, men tillsammans med jävligt många andra. Hämta styrkan från andra musiker och kollegor snarare än branschen.

Du har tidigare sagt att hämnd har varit en stark drivkraft för dig, är det fortfarande så?

– Det är inte alls lika mycket hämnd längre, men lite ändå kanske. Det är ändå någonting som jag ”feedar” på. Jag vill ju självklart att den här skivan ska lyckas, som en hämnd mot branschen och gubbar som kan ta sig rätten att säga till mig att jag borde ta sånglektioner, efter att jag har släppt två album som fått svinbra recensioner och som har berört en massa folk. Fuck det!

Familjerelationer och livspussel

Nyligen fick Anso Lundin sitt andra barn och den senaste singeln från Min Stora Sorg heter ”Canta Mami”, vilket betyder ”sjung mamma”, där treåriga sonen Ali är samplad.

– Jag skrev den när vi bodde några månader i Palma. Jag satt i köket och spelade in den, medan min sambo och min son var där.  Jag tror att den handlar om relationer som förändras, både kärleksrelationer och relationen mellan barn och föräldrar. Att ibland vill man vara behövd, men ibland känns det fett jobbigt att vara behövd. Och det jobbiga med relationer är att det känns som att det nästan aldrig är jämlikt.

Anso lever fortfarande i det hon kallar stjärnfamilj, med totalt fyra vuxna och sju barn tillsammans.

– Det är mycket familjelivspusslande. Ganska svårt att få ihop det med alla aktiviteter, men vi hjälper varandra väldigt mycket.

Enda livegigget i sommar

På torsdag står hon på Trädgårdens scen under Skanstullsbron. Det blir sommarens enda livespelning för Min Stora Sorg.

– Det kändes som att jag ville ha en rolig spelning. Det är svårt att dra ut på turné, eftersom jag måste kunna koncentrera mig på låtskrivandet, och att amma.

Har du hängt mycket på Trädgården?

– Nej, faktiskt inte. Och jag har aldrig spelat där förut, så det ska bli kul. Jag längtar efter att komma ut och träffa folk, gå på klubb och hänga med alla vänner. Det har jag knappt gjort på tre år, så det känns perfekt. Man suktar efter att spela där, det är klubbigt och roligt. Det känns fett.

MIN STORA SORG

Ann-Sofie ”Anso” Francisca Lundin föddes i Gävle 1981, men bor numera i Stockholm.

Släppte debutsingeln ”Blomstertid” 2012.

Första albumet ”Mvh Anso M$$” kom 2014 och följdes av ”Vår/Sommar -16” året därpå.

Nya albumet släpps i september.

På torsdag den 13 juli spelar Min Stora Sorg på Trädgården i Stockholm.