Kultur & Nöje.

2017-04-28 12:00
 • Dramaten: på stora scenen visas Marie-Louise Ekmans ”Försökskaninerna”. Bild: Dramaten
  Dramaten: på stora scenen visas Marie-Louise Ekmans ”Försökskaninerna”.
 • Dramaten: på Lejonkulan visar Dramaten improvisation med ensemblen i ”Liv Strömquist tänker på dig!”. Bild: Dramaten
  Dramaten: på Lejonkulan visar Dramaten improvisation med ensemblen i ”Liv Strömquist tänker på dig!”.
 • Bild: Marcus Hansson
 • Konstnären Ludvig ­Lewinsky målar i trappen på Momangen. Bild: Jessica Hallbäck
  Konstnären Ludvig ­Lewinsky målar i trappen på Momangen. 
 • Galleri Momangen på Kocksgatan 23 visar bland annat ett bildspel med foton av Stockholms gatukonst under Kulturnatten på lördag kväll. Bild: Sibylla Nohrborg
  Galleri Momangen på Kocksgatan 23 visar bland annat ett bildspel med foton av Stockholms gatukonst under Kulturnatten på lördag kväll.
 • Bild: Marcus Hansson

Kulturnatten öppnar  för spontanitet

På lördag öppnas Stockholm upp för en helkväll med gratis kultur på 140 olika platser när Kulturnatt Stockholm hålls för åttonde året. ETC Stockholm pratar med några av arrangörerna. 

”Hela konceptet bygger på att man rör sig runt i staden och öppnar för spontana infall, säger Mimmi Fristorp”, på Dramaten.

Varje kväll är en bra kulturkväll i en storstad som Stockholm. Men ibland behöver vi kanske påminna oss om det lite extra. Det menar Sandra Landell, kommunikationsansvarig för projektet Kulturnatt Stockholm som på lördag kväll hålls för åttonde året i rad. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi vill visa upp det breda kulturlivet, men också öka kännedomen om det som finns här året om. Det är lätt att man går på samma saker hela tiden, för att man är van och man tycker om det. Men här får man chansen att upptäcka något helt nytt, oavsett om det är tatueringar, opera, streetart eller poesi. Hela syftet är att visa upp det fantastiska kulturlivet som Stockholm har. Att lyfta fram alla olika varianter och få stockholmarna att upptäcka och vara i olika forum som de kanske aldrig har varit i förut, säger hon. 

Stor bredd på arrangörer

Kulturnatten har växt organiskt och successivt med tiden och kan i år samla hela 140 olika arrangörer under sitt stora paraply. Från tunga institutioner som Operan, Kulturhuset Stadsteatern och Konserthuset till små gallerier och fria teatrar. 

– De enda kriterierna vi ställer för att få vara med är att det är öppet mellan klockan 18 och 24, att det är fri entré och att det är någon form av kulturellt innehåll. Vad det är för innehåll lägger vi oss inte i, så länge det är inom lagens gränser förstås, säger Sandra Landell. 

Galleri Momangen på Södermalm är en av de mindre aktörerna som deltar i Kulturnatten för andra gången. De fokuserar på gatukonst och kommer under lördagskvällen att visa ett bildspel med fotografier på stadens gatukonst samt tavlor av konstnärer som Hop Louie, Hello Banana och Jessica Hallbäck. Dessutom blir det en föreläsning och diskussion med Graffitifrämjandets ordförande Hugo Röjgård om utvecklingen efter avskaffandet av nolltoleransen av graffiti. 

– Kulturnatten betyder en hel del för oss. Det blir en annan typ av exponering och uppmärksamhet. Man når ut till fler och framförallt till en lite annan publik. Det är många som är över medelåldern och som aldrig har hört talas om Momangen tidigare, även om de kanske bor nära, säger Marcus Hansson på Momangen. 

Han berättar att de märkt av ett ökat intresse även på längre sikt efter Kulturnatten. 

– Det brukar bli en liten skjuts efteråt, det ser vi inte minst i att antalet följare på Facebook ökar. 

Kvällen får allt större betydelse

Även för en stor institution som Dramaten är Kulturnatten viktig som företeelse. 

– Vi hade ju haft vår ordinarie verksamhet ändå, som en vanlig kväll. Men nu öppnar vi upp dörrarna ännu vidare. Det brukar vara väldigt fin stämning i stan och det lockar en delvis ny publik till huset. En spontan publik som kanske inte har besökt oss förut. Det finns en tillgänglighet i och med att det är gratis. Hela konceptet bygger ju på att man rör sig runt i staden och öppnar för spontana infall, säger Mimmi Fristorp, pressansvarig på Dramaten som under kvällen kommer att bjuda på tre olika aktiviteter.

– Dels öppnar vi stora scenen där vi spelar Marie-Louise Ekmans ”Försökskaninerna”. På Lejonkulan har vi en improvisation med ensemblen i ”Liv Strömquist tänker på dig!”. Och i Marmorfoajén blir det danceoke med ÖFA-kollektivet och DJ Pam ända fram till midnatt. Det visar på bredden i vårt ordinarie utbud med nyskriven dramatatik, dans och improvisation. 

”Vi gör det lika för alla”

Lilla Galleri Momangen och stora Dramaten syns lika mycket på hemsidan och i marknadsföringen från Kulturnatt Stockholm. Det är viktigt att vara demokratiska i det avseendet, menar Sandra Landell. 

– Det är det som gör Kulturnatten så himla speciellt. Vi gör det lika för alla. Det spelar ingen roll vilken institution du är, alla får samma utrymme på vår hemsida och i vår marknadsföring, så länge de skickar in sin info i tid till oss, säger hon.

– Jag tycker det är jätteviktigt, att inte bara ge de stora möjligheten att synas. Då hade kulturlivet varit ojämnt. Jag tycker de sköter det på ett bra sätt, det är ingen favorisering på något vis, säger Marcus Hansson från Momangen och får medhåll av Mimmi Fristorp på Dramaten. 

– Ja, jag tänker att det är jättefint att det är så. Man är nog intresserad av både mindre och större evenemang. Vi sprider ju info själva om vad som händer hos just oss eftersom vi har den möjligheten, men det är inte alla som har de resurserna. 

Läs vidare på nästa sida: Kulturnatten