Kultur & Nöje.

2015-09-11 15:02
 • Karl-Göran Junetoft är vice ordförande i Tyresö Fiskevårdsförening. Bild: Sofia Sofroniadou
  Karl-Göran Junetoft är vice ordförande i Tyresö Fiskevårdsförening. 
 • Redskap och bete tillhandahålls av fiskevårdsföreningen. Bild: Sofia Sofroniadou
  Redskap och bete tillhandahålls av fiskevårdsföreningen. 
 • För Julia (t v) är det kräftfiskedebut. För Anna Staaf (t h) är det fjärde gången. Bild: Sofia Sofroniadou
  För Julia (t v) är det kräftfiskedebut. För Anna Staaf (t h) är det fjärde gången. 
 • Båtarna går ut i skymningen. Bild: Sofia Sofroniadou
  Båtarna går ut i skymningen.

Kräftfiske nära stan

Än är det inte försent att själv fiska upp kräftorna inför årets kräftskiva. Anna Staaf och hennes sambo Gustav Wallentin tog med sig kompisgänget till Tyresö-Flaten utanför Stockholm för ett annorlunda lördagsnöje.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I två roddbåtar ryms de åtta vännerna som ska ge sig ut, vissa av dem för första gången. Kräftburarna har preparerats med en bit lax som ska locka in kräftorna i burarna när de börjar röra på sig för att leta efter mat, strax efter att det mörknat. 

– Det är första gången jag fiskar kräftor och det ska bli jätteroligt. Jag älskar ju att äta dem, så jag ser fram emot att få lära mig fiska dem också, säger Julia.

Anna är här för fjärde gången och hon instruerar Julia i hur hon ska hålla för att undvika att bli knipsad av klorna när hon ska lyfta ur kräftorna ur burarna.

– Min pojkvän har fiskat kräftor här sedan han var liten och det här är fjärde gången vi åker ut, det är så fantastiskt att komma nära naturen och göra något annorlunda en lördagskväll, säger Anna Staaf, Stockholm.

Bevakningsbåten ligger redo

Karl-Göran Junetoft, vice ordförande i Tyresö Fiskevårdsförening, öser ur bevakningsbåten som ligger förtöjd vid bryggan i Tyresö-Flaten. I kväll är det sex båtar ute med totalt 19 kräftfiskare runt om i sjön. Vissa av dem fiskar från land, andra lägger ut burarna från båtarna och åker i land för att grilla och umgås tillsammans tills dess att det är dags att ta upp burarna igen.

– Ibland händer det ju att vi måste åka ut och hjälpa till med något, någon har fastnat eller en bur har gått sönder och det är vad vi har -bevakningsbåten till, säger Karl--Göran Junetoft. Förutom det plockar vi ihop kräftredskapen och tillhandahåller bete för dem som ska fiska.

Måste vara medlem

För att få fiska i Tyresö Flaten ska man vara medlem i Fiskevårdsföreningen, utöver det betalar man en särskild licens för kräftfiske på några hundralappar, i det beloppet ingår utrustning, bete och för en extra kostnad båthyra.

När Anna Staaf och hennes kompisgäng återvänder strax innan midnatt har de ett trettiotal kräftor med sig som krälar runt i hinken.

– Det gick ganska bra, i morgon blir det kräftkalas, säger Anna Staaf och visar stolt upp fångsten.

FLER FÖRENINGAR SOM ANORDNAR KRÄFTFISKE

 • Sportfiskarna, Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, 6 sjöar
 • Södertälje Sportfiskeklubb
 • Magelungens fiskevårdsförening
 • Ältens fiskeklubb
 • Enskede Sportfiskeklubb
 • Länna Gårds Fiskevårdsförening
 • Drevviken Långsjöns Fiskevårds-förening
 • Bro Sportfiskeklubb
 • Norrtälje Sportfiskeklubb

Kräftfiske 2015

• För att fiska kräftor måste du ha ett fiskekort, samt köpa till en extra fiskelicens för kräftor. Du gör det enklast genom att vända dig till din lokala fiskevårdsförening som kontrollerar de sjöar som är närmast dig. Sportfiskarna, Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund, ger licenser till sex sjöar i Stockholm. Utöver dessa finns lokala fiskevårdsföreningar.

• Du kan fiska kräftor från land eller båt. Burarna sänks ner till botten i skymningen och lämnas där i några timmar. Det är bra att kontrollera burarna efter en stund och byta plats på burarna om man inte får något. Förutom burar används så kallade håvar som sänks ner till botten med bete i, det här kräver dock mer engagemang, eftersom du då måste hinna dra upp håvarna innan kräftorna smiter iväg.

• Du får endast ta upp kräftor som är längre än 10 cm, övriga måste slängas tillbaka.