Reportage.

2015-10-20 08:48
Kenta Gustafsson och Stefan Jarl under dvd-lanseringen av Modstrilogin på Bokmässan 2001. Bild: Leif R Jansson/TT
Kenta Gustafsson och Stefan Jarl under dvd-lanseringen av Modstrilogin på Bokmässan 2001.

”Jag tycker faktiskt om mig själv”

När Arne Höök blev tillfrågad att skriva boken om Kenta Gustafsson från modsfilmerna trodde han först att det inte skulle gå. Kenta och hans vänner var alla döda sedan många år. Men en ny bild av Kenta växte fram – bilden av en artist och överlevare med en stor portion charm.

– Jag lärde mig något av honom, dels att aldrig generalisera en person, alla är individer, men även att överlevnad handlar om att tycka om sig själv och det gjorde Kenta, säger Arne Höök.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I bokens förord har Arne Höök formulerat det svar som Kenta gav när han fick frågan om hur det kommer sig att just han har överlevt: ”Jag har aldrig drogat eller druckit i övermått. Jag tycker faktiskt om mig själv.”

– För mig, som själv kan relatera till Kentas uppväxt på många sätt, blev det en påminnelse om att trots att man har sina svackor i livet ska man inte glömma att tycka om sig själv, säger Arne Höök.

Tre månader spenderade Arne Höök med att fördjupa sig i personen Kenta. Han intervjuade filmskaparen och vännen Stefan Jarl, livskamraten Eva Blondin, Hammarbysupportrar och profiler som Kenta hade betytt mycket för. Snart hade en ny bild av Kenta växt fram, en annan än den som medierna målat upp.

– Kenta var en fantastiskt begåvad artist. Sin första bajenlåt skrev han redan 1981, han gav ut tre LP-skivor varav en där han tonsatte Strindberg och han var en storslagen scenartist, säger Arne Höök. I medierna har han fått representera bilden av den utslagne alkisen eller pundaren och det stämmer inte. Kenta var en betydligt mer komplex person.

Hoppas ge en bredare bild

Kentas betydelse för Hammarby går inte att ta miste på. I dag sjungs Kentas låt ”Just idag är jag stark” varje gång Hammarby har hemmamatch.

– Jag hoppas att den här boken ger en bredare bild av vem han var. Man sjunger hans låt men jag tror inte att särskilt många vet vem han är och vad han har gjort, säger Arne Höök.

Att Kenta var ett så hängivet Hammarbyfan förvånar inte Arne Höök alls.

– Hammarby är rebellerna inom fotbollen och här finns en gemenskap, en hembygdskänsla. I en storstad dit så många flyttar är det ibland svårt att hitta den där gemenskapen, men i Hammarby finns den. Det var här Kenta hittade hem, säger Arne Höök.

Sträcker sig från 1968 till 2006

Modstrilogin är en dramatiserad dokumentärfilmstrilogi av Stefan Jarl från 1968. I filmen Dom kallar oss mods följer Stefan Jarl Kenta och hans vänner som sjunker allt längre in i missbruk och utanförskap. I nästa film, Ett anständigt liv, har Kenta och Eva fått barn, Kenta är alkoholiserad och heroinet har kommit in i många av kompisarnas liv. I den sista filmen, Det sociala arvet, från 1993 försöker Stefan Jarl ta reda på vad som hände med modsens barn. 2006 kom en fjärde del, kortfilmen Epilog, ut som handlar om Kentas död.

Läs utdrag ur boken "Just idag är jag stark" på nästa sida.

Läs vidare på nästa sida

Arne Höök

Född: 1955.

Yrke: Journalist och skribent.

Bakgrund: Växte upp på Hägerstensåsen och i Hagsätra och flyttade som ung in till Södermalm. Han försörjde sig som brevbärare och hamnarbetare innan han bestämde sig för att studera vidare till journalist.

Favoritminne: När jag som enda manliga reporter fick äran att göra Aftonbladets kvinnobilaga.

Aktuell: Som författare till Just idag är jag stark, en bok om Kenta Gustafsson.

Knut Kenneth ”Kenta” Gustafsson

Född: Augusti 1948 i Stockholm.

Biografi: Var en svensk sångare och musiker, känd som ”Kenta” i Stefan Jarls dokumentärtriologi Dom kallar oss mods. Artist i Melodifestivalen 1980 med låten ”Utan att fråga” samt som kompositör bakom Hammarby IF:s supporterlåt ”Just idag är jag stark” som sjungs på alla Hammarbys hemmamatcher.

Dog: 3 mars 2003 i cancer efter att ha vårdats på Stefan Jarls gård i Västergötland.