Kultur & Nöje.

2017-06-30 12:00
  • Bild: Olof Ringmar
  • Bild: Olof Ringmar

Indiepopens återkomst

”Det har varit en svacka bland indieklubbarna under några år, men nu kommer den nya generationen”, säger Nicklas Lindebo, bokare på Debaser som i kväll startar Indie Fridays där ett antal av Stockholms bästa indieklubbar samlas.

I början av 2000-talet vallfärdade Stockholms klubbpublik till indieklubbar. Ställen som Metropolis, Debaser Slussen, Vänner & Bekanta, Ace. Soundclash, Panda och Indierave dominerade Stockholmsnätterna för tusentals dansande klubbkids. Men allt har sin tid och klubbarna lade ner, en efter en. Med några få undantag, som Bangers’n’Mash och Stay ­Shoreline till exempel, har de senaste åren varit lite stiltje för huvudstadens indiepopälskare. Men nu har något börjat hända. Indieklubben är tillbaka i hetluften igen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I kväll startar Indie Fridays, Debaser Strands stora fredagssatsning under sommaren, med åtta av Stockholms bästa indieklubbar som tillsammans sköter skivspelandet på det stora dansgolvet.

– Jag har den senaste tiden märkt att det har blivit större intresse för indiepopmusiken. Det har nog varit en svacka bland indiepopklubbarna ett tag, men nu känns det som att det kommer en massa yngre DJ:er som spelar indiepop igen, säger Nicklas Lindebo, bokare på Debaser och med lång erfarenhet från klubbscenen.

Indiepop-scenen bättre än på länge

Bland de utvalda klubbarna finns till exempel Klubb Common People, som fokuserar på britpop, postpunk och 2000-talsindie. Klubben drivs av Elin Strömberg och startade så sent som i januari i år.

– Jag ville ge britpopen en klubbscen i Stockholm, oftast spelas bara musiken på mindre barer nuförtiden och jag var ute efter dans, säger hon.

Elin Strömberg menar att scenen för indiepop i Stockholm känns aktuell och bättre än på länge. Mycket tack vare de många temakvällar som hållits under senaste året, med fokus på en enskild artist eller band som Broder Daniel, Kent, The Smiths eller Håkan Hellström.

– För inte så länge sedan kändes det som att många klubbar var samma samma. Ibland kunde en till och med gissa låtlistan för ett indiedansgolv. Håkan Hellström i all ära, men hör jag ”Ramlar” fler än en gång på en utekväll så tar det bort charmen. Det var något som hände när alla temakvällar fick en pånyttfödelse, till exempel på Cosmopolite vid Hornstull. Utekvällarna blev mer nördiga, på ett bra sätt.

”Fanns ett stort tomrum”

Panda 2.0 är en annan av klubbarna som medverkar på Indie Fridays. Camilla Moen Hansson har varit med och drivit klubben sedan fyra år.

– Vi hade länge känt att det fanns ett stort tomrum i Stockholms uteliv, efter att Metropolis och Debaser Slussen lade ner. Man kände sig lite vilsen, det fanns egentligen inget ställe där man kunde få uppleva den typen av musik och gemenskap längre. Tanken med Panda 2.0 är att hålla främst svensk indiepop levande och sprida den glädje den skänkt oss genom alla år till andra och skapa en frizon, en bubbla av gemenskap, säger hon.

– Att skapa det i en stad som ibland känns som den ska sluka en tycker vi är livsviktigt. Inte bara sätta sig bakom en skivspelaren, det är så opersonligt, det kan nästan vem som helst göra. Vi lägger mer engagemang än så bakom klubben. Vi låter det bli mer som en hemmafest där folk bryr sig, man är inte osynlig hos oss. Vi gör saker som folk tycker är halvfåniga, bjuder på popcorn och snacks, hemmagjort pynt i form av popvimplar, glitterdraperier, masker, anordnar fiskdamm, tipsrunda, Broder Daniel och Kentgran på julevent. Fantasin skenar iväg men det är så vi tycker det ska vara, ett ställe där det får vara precis som man vill. Inget är fånigt. Ingen är fånig och den gemenskap och glädje som alltid genomsyrar en Pandakväll får oss alltid att känna att vi behövs, fortsätter Camilla Moen Hansson.

”Bra blandning av klubbar”

Både Elin Strömberg och Camilla Moen Hansson är glada över att vara med på Indie Fridays på Debaser.

– Det är ett fint koncept och en bra blandning av klubbar som kör i sommar. Alla personer bakom är väldigt drivna och peppade, så det känns som en garanterat bra klubbkväll oavsett vilken fredag en ramlar in, säger Elin Strömberg.

– Det är ett fint initiativ och en grym grej att samla upp och lyfta fram klubbar som brinner för indiepop i olika former. Jag upplever att det kanske och kan ge en ännu mer nyanserad bild av indie, där de som inte är så insattsa ska kunna snappa upp ett och annat guldkorn och upptäcka vilka skatter som finns. Det bidrar till att hålla indiegolven levande, säger Camilla Moen Hansson.

Läs vidare på nästa sida: Låtarna som fyller ­dansgolvet på Indie Fridays i sommar