Kultur & Nöje.

2016-10-21 12:01
Iiris Viljanen tycker att det ibland blir lite klyschigt när folk beskriver hennes musik som "vemodig pianopop". "Det är lite mer avancerat än så", säger hon.  Bild: Gustav Gelin
Iiris Viljanen tycker att det ibland blir lite klyschigt när folk beskriver hennes musik som "vemodig pianopop". "Det är lite mer avancerat än så", säger hon.

Hittat rätt i ensamheten

Iiris Viljanen har nått både kritiker och fans med sin känslostarka pianopop på finlandssvenska. På onsdag släpps debutalbumet Mercedes. ETC Stockholm tog en fika med henne för att prata om ensamhet, avhopp och att göra musik som berör. 

När den österbottniska popduon Vasas flora och fauna förra våren släppte sitt debutalbum Släkt med Lotta Svärd blev det höjt till skyarna av en enig kritikerkår. Den öppna releasefesten fyllde Scalateatern till bristningsgränsen, men på scenen saknades den ena halvan av bandet. Iiris Viljanen hade hoppat av bandet lagom till albumsläppet. Vad som ligger bakom avhoppet är fortfarande höljt i dunkel. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag vill inte prata om det, säger Iiris Viljanen och skruvar lätt besvärat på sig, när jag tvunget ställer frågan trots att jag var förberedd på just det svaret. 

Vi sitter på ett trendigt kafé vid Mariatorget. Iiris har cyklat hit från hemmet i Årsta. Hon dricker en fruktjuice och pratar eftertänksamt, på samma sätt som hon sjunger sina texter om vardagssituationer, längtan och olycklig kärlek med en exakthet som få andra svenska låtskrivare kommer i närheten av. 

Har hittat rätt

På onsdag släpps Mercedes, debutalbumet som soloartist. Hon säger att hon har hittat rätt nu, även om det är ensamt ibland att vara soloartist. 

– Just nu känns det väldigt skönt att jag kan göra det jag vill. Det känns som att jag har hittat en slags kreativ egen värld som det är lätt att jobba i. Men det är ju speciellt att jag släpper skivan själv också, på eget skivbolag. När man är helt själv måste man också ta beslut om alla saker själv. Från morgon till kväll är jag helt ensam. Och jag är en person som inte kan bestämma mig så snabbt. Det tar lång tid för mig att fundera över om något är bra eller dåligt. 

Är du nervös för reaktionerna på skivan? 

– Nej faktiskt inte. Jag känner mig inte alls nervös. Jag tar inte saker så hårt, vad det än är. Jag tycker själv att det är bra och jag känner mig nöjd med hur det blev. Jag har hållit på så länge med skivan, från januari till slutet av augusti nästan varje dag. Och jag har släppt det nu. Men det känns konstigt att den är klar. 

Läs vidare på nästa sida: Rättar inte in sig i ledet

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Iiris Viljanen

Född i Korsholm, i finska Österbotten. 

Flyttade till Sverige för tio år sedan för att plugga musik. 

Har tidigare varit med i band som Fylgia Calling, Iiris Viljanen Trio och Vasas flora och fauna. 

Släppte debutsingeln "Årstavikens strand" i fjol och instrumentala albumet "Kiss me, stupid & 7 more solo piano pieces" i somras. 

Har samarbetat med bland andra Emil Jensen, Månskensorkestern, Sara Parkman och Jonas Svennem. 

26 oktober släpps debutalbumet "Mercedes". 

Under hösten är Iiris Viljanen ute på Sverigeturné med Emil Jensen. Dessutom gästar hon Uje Brandelius föreställning på Stockholms improvisationsteater i november.