Kultur & Nöje.

2016-05-13 12:02
 • Trädgården. Bild: TT
  Trädgården.
 • Kraftwerk. Bild: TT
  Kraftwerk.
 • Icona Pop på Summerburst. Bild: TT
  Icona Pop på Summerburst.
 • Little Jinder spelar på Popagandafestivalen. Bild: TT
  Little Jinder spelar på Popagandafestivalen.
 • Hornstulls eget nöjespalats Hornhuset. Bild: TT
  Hornstulls eget nöjespalats Hornhuset.

Här hittar du stans bästa sommarnöjen

Sommaren har redan hälsat på i Stockholm. Snart fylls varenda uteservering, park och terrass med soldyrkande, törstiga och festglada människor. Nu börjar också säsongen för de bästa klubbarna, festivalerna och utebarerna. Vi har samlat några favoriter ur Stockholmssommarens stora utbud.

Festivaler

Stockholm Music & Arts

Skeppsholmsfestivalen har sitt kanske starkaste startfält någonsin i år med namn som Kraftwerk, Lauryn Hill, Joan Baez, Sigur Rós, Air och Michael Kiwanuka. Förutom musiken bjuds det som alltid på massor av intressant och uppseendeväckande konst i området. 

29–31 juli, Skeppsholmen

Popaganda

Den mysiga popfestivalen vid Eriksdalsbadet bjuder i år på namn som Belle And Sebastian, Little Jinder, Susanne Sundför, Amanda Bergman, Deportees och Shura. 

26–27 augusti, Eriksdalsbadet, Skanstull

Stockholms Kulturfestival

Stadens egen gratisfestival har i år tema Frankrike med fransk gatukonst, cirkus, dans och performance – bland annat ska en spektakulär kartongbyggnad i megaformat byggas på Norrbro. Dessutom blir det massor av konserter, kulturella samtal och klassisk fransk film. 

16–21 augusti över hela Stockholm

Tantoklafset

Idylliska lilla festivalen i Tanto ska återkomma även i år, men har ännu inte släppt varken datum eller program. Håll utkik på deras Facebooksida för mer info! 

Tantogården, juni

Summerburst

Gigantiska EDM-festivalen återkommer till Gärdet och har i år tunga namn som Alesso, Diplo, David Guetta, Kygo, Steve Angello och Icona Pop. 

Gärdet, 10 juni.

Weekend

En ny jättestor dansmusikfestival med artister som Dimitri Vegas and Like Mike, Fatboy Slim, Tiësto och Steve Aoki. 

Östermalms IP, 5–6 augusti

Utehäng

Mosebacke/Södra Teatern

Sedan 1859 har Mosebacketerrassen varit en av Stockholms mest klassiska – och största – uteserveringar. Med vidunderligt vacker utsikt över staden blandas turister och ekenkisar för att dricka öl, äta somrig mat och lyssna på musik. Terrassen har redan öppnat och bland årets liveartister finns till exempel Lisa Nilsson, Petter, Weeping Willows, Stefan Sundström, Dag Vag, Graveyard och Den Svenska Björnstammen. Inomhus fortsätter konserterna och klubbarna med allt från hiphop och r’n’b till techno, jazz och indiepop. 

Mosebacke torg, Slussen.  

Trädgården

Sedan starten vid Klara Sjö 2004 har Trädgården förgyllt sommarnätterna för tiotusentals stockholmare varje vecka. En vanlig fredag ringlar köerna så långa att det nästan blivit en fest i sig att köa. I år får kön chans att äta på högsta nivå när stjärnkrogen Fäviken kör dit sin foodtruck. Årets stora nyhet är annars att klubben satsar på en mjukare linje i dörren och uppmanar sina besökare att agera med hjärta och hjärna. Färre vakter och mer serviceinriktning, men också hårdare tag mot rasism, sexism och allmänt otrevligt bemötande. En annan nyhet är Sunset Cinema, filmvisningar av både dokumentärer och klassiker i solnedgången på baksidan. Dessutom visas Sveriges matcher i Fotbolls-EM på storbild. Bland höjdpunkterna i programmet finns livekonserter med Jonathan Johansson, Mapei och Madi Banja och dagsfester med bland andra Moodymann och The Field. Öppnar 13 maj. 

Hammarby slussväg 2, Skanstull

Strömterrassen

Rutinerade klubbrävarna Tom Pyl och Elsa Ekman har samlat dj:er som Nikki Pryke & Sussi Zällh, Taro & Myggan, Yourhighness & Pedrodollar till den glimrande atmosfären på en lite hemlig terrass mitt i city. Öppnar 21 maj. 

Strömgatan 14, Kungsträdgården 

Nobelberget

Den enorma industrilokalen i Sickla satsar mer fokus på fest än konserter under sommaren. Nya klubben Multimesh huserar ute på gården och inne på lagret med både internationella och svenska akter inom house och techno. Dessutom gör de officiella efterfester till Popaganda och en stor Pride-fest i juli.  

Galleri Koloni

Ett gäng klubbarrangörer från underjorden har tagit över ett rivningskontrakt vid Marievik där de under hela sommaren kommer bjuda på konst, kultur, fika och techno, såväl dagtid som sent. 

Årstaängsvägen 5C, Liljeholmen 

Hornhuset

Hornstulls eget nöjespalats med klubben Laika och den idylliska takterrassen är ett givet tillhåll för alla Söderbor i sommarnatten. 

Långholmsgatan 15, Hornstull

Lydmar 

Dj:er och utomhuskonserter på Lydmar Live Sessions förgyller sommarkvällarna även i år med tropisk musik, hiphop, funk och soul av bästa kaliber. 

Södra Blaiseholmshamnen 2, Kungsträdgården

F12 Terrassen

Stockholms mest kända festtrappa har i år bytt ledning. Kristian Acar, Freddie Jidlow och Max Lindevall heter de som har tagit över och bland dem som kommer att synas på terrassen i sommar märks till exempel Frej Larsson, Joy M’Batha, Staffan Lindberg & Pjotr och Siri Hjorton Wagner. 

Fredsgatan 12, T-Centralen

Bernsterrassen

Etablissemanget som bjudit den fashionablare delen av stockholmarna på galej sedan sent 1800-tal satsar i år på Terrassen med Jade Déconzac Mbay, Gabriel Mittleman och Mattias Lerström i spetsen. DJ:er, livespelningar, konst och disco till soluppgången. 

Berzelii Park, Kungsträdgården 

Debaser

Förra sommarens tillfälliga återuppståndelse med Slussenterrassen var bara en engångshändelse. Men Debaser finns alltjämt kvar på tre ställen även denna sommar. Uteserveringarna i Humlegården och på Hornstulls Strand håller öppet från lunch respektive eftermiddag och så länge värmen stannar om kvällarna, dock senast midnatt, med somrig mat och ännu somrigare drinkar, samt givetvis väl vald musik i högtalarna. 

Inomhus fortsätter klubbar och konserter som vanligt under helgerna på både Medis och Strand. 

Hornstulls strand 4, Medborgarplatsen 8 och Humlegården

Slakthustaket

Efter succén i fjol fortsätter Slakthuset med samma koncept även denna sommar. Takterrassen på 600 kvadratmeter får ta in nästan 1 000 personer som kan njuta av kvällssolen med Slakthusområdets skorstenar och Globen som fond. I dj-båset samsas klubbar som Gärigheter, Pop, I’m on a roof, Kameleont och 420 Group med en salig blanding av hiphop, techno, r’n’b, indie och tropiskt. 

Slakthusgatan 6, Globen. 

Gröna Lund

Nöjesfältet med en av stans mest annorlunda och samtidigt mest populära konsertscener öppnade redan förra veckan. Nu väntar en lång konsertsommar som inte tar slut förrän sent i september. Ett urval av höjdpunkterna i det minst sagt digra programmet är: Suede, Silvana Imam, Miriam Bryant, Sabina Ddumba, Dropkick Murphys, Ison & Fille, Deep Purple, Sven Bertil Taube, NOFX, Status Quo, Syster Sol, Lionel Richie, Iggy Pop, Morgan Heritage, Anna Ternheim, Refused och Madness. Köper du ”Gröna Kortet” för 240 kronor har du fritt inträde hela sommaren. 

Lilla Allmänna Gränd 9 Djurgården. 

 

Celezte

Efter succén i fjol kommer Celezte tillbaka till det gamla Riksarkivet igen även denna sommar. Premiär 27 maj, i övrigt är det än så länge ganska hemlighetsfullt. Men vi räknar med dans, hiphop, r'n'b och en ringlande kö över halva Riddarholmen även i år.

Birger Jarls Torg 2A, Riddarholmen/Gamla Stan.

Musikaliska Gård

Den stora bakgården på Musikaliska fylls av klubbmusik sommarnätterna igenom. I år har regin bakom klubbverksamheten tagits över att ett helt nytt gäng med namn som Joel Ighe, Leona Axelsen, Charlie Lindström och Simon Yemane. Enligt egen utsago satsar de på "stökiga fester" och livemusik. Öppnar 20 maj.

Nybrokajen 11, Östermalmstorg.

 

 

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter