Reportage.

2015-08-11 10:02
 • När medier skriver om Vårberg är det ofta centrumet som står i fokus, få rör sig bortom det. Ett stenkast från centrum ligger parkleken Vårgården där 127-festivalen håller till.
  När medier skriver om Vårberg är det ofta centrumet som står i fokus, få rör sig bortom det. Ett stenkast från centrum ligger parkleken Vårgården där 127-festivalen håller till.
 • Under två veckor har 127-festivalen hållit till här och haft sportturneringar, lekar, ansiktsmålning och dans för barn och unga.
  Under två veckor har 127-festivalen hållit till här och haft sportturneringar, lekar, ansiktsmålning och dans för barn och unga.
 • Ram Cornejo, 25, Vårberg
  Ram Cornejo, 25, Vårberg
 • Michelle Cornejo, 17, Vårberg
  Michelle Cornejo, 17, Vårberg

Flera nyanser av Vårberg

En farlig plats där åttaåringar säljer knark. Det är den dominerande mediebilden av Vårberg. Det oroar områdets fastighetsägare som nu anlitat ett företag för att marknadsföra platsen. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I våras fick Urban utveckling i uppdrag av Skärholmens fastighetsägarförening, en medlemsorganisation för fastighetsägarna i stadsdelen, att förbättra bilden av Vårberg i medier och på nätet.

– Uppdraget är att se vad som sägs om Vårberg på nätet och sedan att försöka lyfta fram de positiva bilderna, säger Björn Lindstaf, vd på föreningen.

Han menar att en positiv bild av området är intressant för de boendes trivsel men även av ekonomiska skäl för föreningen.

– Det ökar värdet på bostadsrätter och fastigheter. Då kan vi investera och bygga mer i området eftersom bankerna då ställer upp med lån, säger han.

Uppdaterar Wikipedia

Om man gör en google-sökning på Vårberg hamnar flera nyheter om en åttaåring som sålde knark högst upp bland träffarna. Aseffa Hailu är ansvarig för 127-festivalen i Skärholmens stadsdel. Festivalen har jobbat hårt för att få medier att skriva om dem.  

– Vår festival ger sammanlagt 200 ungdomar jobb under sommar- och vinterloven. Men det är inte intressant för medierna att skriva om, säger Aseffa Hailu, där han står utanför parkleken Vårgården i Vårberg där stadsdelens sex veckor långa sommarfestival nu är inne på sin sista vecka.

I samarbete med Urban utveckling fick de in en artikel om festivalen i DN. Aseffa Hailu och några ungdomar har också varit på Sveriges Radio.

– Att delta i medier och berätta om bra saker man gör, inte bara dåliga saker som händer, betyder mycket för ungdomarna. Jag ser hur stolta de blir, säger Aseffa Hailu.

Förstärker segregationen

Johan Wahlgren, samhällsutvecklare på företaget samarbetar med 127-festivalen för att lägga upp klipp med de lokala artister som spelat på festivalen. Han har också uppdaterat Vårbergs Wikipediasida med utförlig information om områdets historia för att få ut en mer nyanserad bild. En ensidig bild av ett område förstärker segregationen i staden , menar Johan Wahlgren.

Företaget jobbar ofta på uppdrag av fastighets-ägare, bland annat med att marknadsföra bostadsområden. 

–  Det går att göra en hel del. Men så länge nyhetsbevakningen fokuserar enbart negativt på ett område arbetar vi tyvärr i motvind, säger Johan Wahlgren.

Han är uppväxt i Danderyd, ett område som präglas av en ensidig mediebild där alla invånare förutsätts vara framgångsrika höginkomsttagare i 15-rumsvillor. Något han inte identifierar sig med.

”Skapar barriärer”

– Ensidiga bilder skapar barriärer mellan människor och områden. Jag skulle gärna jobba med ett liknande projekt i Danderyd också. Men det är såklart inte alls lika högprioriterat där. 

Projektet avslutas i höst. Men för att åstadkomma en större skillnad måste en större förändring ske bland medier. Han önskar att de vore mindre sensationslystna.

– Överdriv inte och skriv inte en flera dagar lång följetong om en åttaåring som langar knark. Drogförsäljning är absolut ett problem, men sker ju på fler ställen.

Fastighetsägarföreningens vd Björn Lindstaf citerar Mats Hulth (S), tidigare Stockholmspolitiker uppväxt i Blackeberg:

– Om journalister och makthavare skulle bo i ytterstaden skulle saker se ut på ett helt annat sätt.

ETC Stockholm drog till 127-festivalen för att prata med ungdomar om mediebilder och förutfattade meningar.

Michelle Cornejo, 17, Vårberg

– Jag hör från folk som inte bor i Vårberg att det är farligt här. Att man kan bli rånad och skjuten, det är mycket rykten om sånt. Men det påverkar inte mig vad folk tänker. För mig är området raka motsatsen, här känner jag mig hemma. Om jag till exempel skulle gå omkring på Södermalm tror jag att jag skulle behöva tänka mer på hur jag såg ut, här bryr sig folk mindre om utseende.

Ram Cornejo, 25, Vårberg

– Det finns en stor nyfikenhet tror jag. De flesta har bara fått se den mörka sidan av Vårberg. Jag tror det finns fördomar mot människor som kommer härifrån. Jag är uppväxt här och har gått i skolan här och nu jobbar jag här. För mig är det hemma, här känner jag mig trygg och jag känner de flesta. Och det finns så sjukt mycket unga talanger här inom idrott och musik som fler borde känna till.

Melike Kinali, 19, Sätra

– Jag tror folk utanför Vårberg ser det som ett dystert ställe med hög brottslighet och där människor är fattiga. Nu i sommar när jag har jobbat här känner jag att det är mycket barn och liv här. Har man varit på en plats blir man tryggare. Jag har inte varit på Medborgarplatsen under nattetid själv men jag har hört att det är stökigt med mycket alkholister där.