Kultur & Nöje.

2016-07-01 12:01
  • Bild: Gabriel Liljevall
  • Bild: Gabriel Liljevall

Feministiska serier och kommunpolitik

Sitter i kommunfullmäktige

Vid sidan av serietecknandet och konstnärskapet är Bim Eriksson politiskt aktiv. Hon sitter i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna i Botkyrka och var fram till årsskiftet ordförande för kultur- och fritidsnämnden. 

– Jag var den yngsta nämndordföranden i Botkyrka någonsin, men också – utan att skryta – en som hade väldigt bra koll på kulturfrågor. Just för att jag är kulturarbetare och jag är skolad där. 

Varför avgick du som ordförande?

– För att det var för mycket jobb. Det var ett fritidsuppdrag egentligen, men arbetsinsatsen var som en 75-procentig anställning. Sedan var det skitjobbigt att vara just ung tjej. Jag var ju ansvarig för idrott också och det är inte så kul att vara det när man ser ut som jag, som ung kvinna. Jag blev jättemycket hatad på internet för att "man kunde se på mig att jag inte kunde något om idrott". Fast jag är från en jättestor idrottsfamilj och har spelat handboll i åtta år. 

Hur blev du aktiv i sossarna? 

– Jag gick med i SSU första året på gymnasiet, 2007. Min grundskola i Tumba var en av Stockholms mest utsatta, med dålig betygsgrad. Det hade inte slagit oss att det gick att göra skillnad och förändra saker innan. Det var så himla häftigt när man såg att det gick. 

Har du planer på att satsa mer helhjärtat på politiken?

– Jag har haft de funderingarna. Jag var på riksdagslistan förra året, så jag är riksdagsersättare. Men min ambition är inte att ha en position, utan att göra en förändring. Jag skulle självklart älska att jobba med kulturfrågor och vara med och driva dem på ett nationellt plan. För att det behövs insatta kulturarbetare som driver kulturpolitiska frågor. 

– Men jag har ingen direkt utstakad plan. Eller så har jag det, men vill inte säga något, säger Bim Eriksson och skrattar hemlighetsfullt. 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

Bim Eriksson är 24 år och bor i Tumba. 

Debutboken "Det kändes lugnt när mina känslor dog" släpptes i maj på Kartago förlag. 

Hon sitter i kommunfullmäktige i Botkyrka för Socialdemokraterna. 

Nyligen utsågs hon även till rektor för Arenagruppens ledarskapsutbildning Arenaakademin där hon påbörjar sin tjänst på 25 procent i augusti.