Kultur & Nöje.

2017-05-05 12:00
  • Dansgolvet under Skanstullsbron lär vara fullsatt även denna sommar. Bild: Izabella Englund
    Dansgolvet under Skanstullsbron lär vara fullsatt även denna sommar.
  • ”Jag gillar verkligen det här stället. Jag tycker att det är något så unikt för Stockholm”, säger Johanna Beckman som är ansvarig för konsert-bokningarna i sommar. Bild: Gustav Gelin
    ”Jag gillar verkligen det här stället. Jag tycker att det är något så unikt för Stockholm”, säger Johanna Beckman som är ansvarig för konsert-bokningarna i sommar.
  • Den långa kön för att komma in har blivit ett av Trädgårdens signum de senaste åren. Stalltipset är att gå dit tidigt för att vara säker på att komma in.   Bild: Press
    Den långa kön för att komma in har blivit ett av Trädgårdens signum de senaste åren. Stalltipset är att gå dit tidigt för att vara säker på att komma in.

En festival hela sommaren

I kväll börjar sommaren i Stockholm, åtminstone för många tusen klubbmänniskor som har sett fram emot Trädgårdens säsongspremiär under Skanstullsbron. 

I år satsar de på fler livekonserter än någonsin.  

”Det är som en pågående festival hela sommaren”, säger Johanna Beckman på Trädgården.

Att stans populäraste sommarklubb öppnar redan nu i helgen kändes avlägset när snön föll över Stockholm i förra veckan. Men i kväll är det dags. Trädgården öppnar för en lång sommar som varar ända fram till september. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Köerna lär som vanligt ringla långa upp mot Eriksdalsbadet och inne på klubben kommer det att dansas på flera dansgolv, spelas boule, ätas vegansk finmat i Restaurang Växthuset och människor kommer att mötas, bli förälskade och skapa minnen för livet under discokulan och de slitna brofästena av gråbrun betong. 

– Jag gillar verkligen det här stället. Jag tycker att det är något så unikt för Stockholm ändå. Även fast det har funnits så länge så finns det fortfarande inga andra ställen som är så här, säger Johanna Beckman när vi möts i en av barerna en vecka innan premiären. 

– Det är som en pågående festival hela sommaren, och jag älskar verkligen att arrangera festivaler. Det är det roligaste jag vet.

Statsar stort på live

Johanna Beckman är ansvarig för konsertbokningarna som i sommar kommer att vara fler än någonsin tidigare på Trädgården. Runt 20 livekvällar blir det totalt under sommaren. 

– Det är väl den största nyheten i år, att vi satsar så mycket på live. Vi har byggt en ny scen, där Kyrkan varit, som nu har kapacitet på uppåt 800 personer. Det har varit lite av ett mellanområde tidigare, och vi har varit lite frustrerade över att behöva bygga och riva scenen varje gång vi har gjort en spelning förut. Det blir dyrt och vi har tvingats ta bort en bar, eller delar av restaurangen. Nu blir det en fast scen som adderar något till klubben i stället för att ta bort andra verksamheter.

”Ska verkligen vara en blandning”

Bland artisterna som ska spela live under sommaren finns namn som Wiley, Fireside, Mykki Blanco, Stor, Min Stora Sorg och Tonbruket. En salig blandning av genrer och uttryck. 

– Trädgården som liveställe har väl alltid haft en ganska stark tradition av indie, men har även gjort rätt mycket hiphop-grejer. Nu går vi kanske ännu mer åt det hållet. Men det ska verkligen vara en blandning. Och vi vill ge plats åt saker vi absolut inte gjort förut. Som jazz med Tonbruket, eller Uran Gbg som är ganska hårt. Sådant som vi inte har gjort alls förut på Trädgården och som kanske lockar en helt ny publik. Jag tycker att det är roligt när det blir en mer uppblandad publik, som inte är för homogen. Det har varit ganska mycket 25-åriga Söderbor. Det är kul att försöka bredda det lite, säger Johanna Beckman. 

Startade 2003

Det är nionde året som Trädgården huserar här under Skanstullsbron, men klubbsagan startade redan 2003 på Flemings vid Klara Sjö. Under de 14 åren har Trädgården växt till en verklig institution i Stockholms nöjesliv. Företaget Huset Under Bron omsätter nära 60 miljoner kronor om året, har ett 30-tal anställda och lockar närmare 5 000 gäster på en bra helg. 

Ändå är det förhållandevis lugnt för att vara en så stor klubb som är öppen från tidig eftermiddag till gryning. Trädgården har länge jobbat mycket med trygghet för sina besökare, och bland annat samarbetat sedan starten med föreningen Nattskiftet och deras nattkompisar. Förra sommaren gick de ut med att minska antalet vakter och i stället använda sig av servicevärdar. 

–  Vi kommer att fortsätta att utveckla det arbetet, det är en av våra hjärtefrågor. Vaktkläderna skapar en barriär mot folk. Om de har grå collegetröjor med rosa tryck där det står ”host” (värd) så blir det generellt ett mycket trevligare bemötande om de måste avisa någon gäst för fylla eller annat, säger Maja Asperö Lind, en av de driftansvariga på plats. 

– Vi har ett unikt upplägg med tillståndsmyndigheten också. Normalt skulle vi ha en vakt per 100 besökare, då skulle vi behöva typ 21 vakter här en bra kväll och det blir bara så himla konstigt. Förra året hade vi i stället åtta ordningsvakter och åtta värdar, i år tror jag att vi ska ha sex vardera bara. Det är jätteroligt. Det är ju väldigt lugnt här och vakterna har inte så mycket att göra. En vakt berättade att han drog batong för första gången på åtta år här i vintras på Under Bron, säger Maja Asperö Lind. 

Evighetslång kö

En mindre positiv sak är den evighetslånga kön för att komma in, som har blivit lite av ett signum för Trädgården de senaste åren.  

– Det är klart att man önskar att folk ska komma in så snabbt som möjligt. Livegrejerna kommer ju att vara onsdagar och torsdagar, när det kanske inte är riktigt lika långa köer, säger Johanna Beckman.  

Det stående tipset är att komma tidigt på kvällen. Dagens premiär öppnar redan 17.00. 

Trädgården

Klubben Trädgården startade 2003 på Flemings vid Klara Sjö, men har sedan sommaren 2009 huserat på Huset Under Bron vid Skanstull. 

Rymmer uppåt 2 000 gäster samtidigt ute och inne. Drar runt 4 500 besökare per helg under sommaren. 

Har runt 30 anställda och omsatte 58 miljoner kronor 2015. 

Säsongspremiär i kväll fredag 5 maj. 

Några av sommarens liveakter: Wiley, Mykki Blanco, Niki & The Dove, Parham, Stor, Min Stora Sorg, Les Big Byrd, Tonbruket, Fireside och Dungen. 

Dagsklubben ”Daytime Sessions” hålls åtta gånger i sommar, med bland andra Radio Slave, Bella Sarris och Adriana Lopez.