Kultur & Nöje.

2017-10-06 08:00
Bild: Pressbild

Det händer i veckan i Stockholm

ETC Stockholm guidar till veckans arrangemang inom kultur och nöje.

Konsert

Skotska indierocklegendarerna The Jesus & Mary Chain kommer till Stockholm. Bröderna Jim och William Reid bildade bandet redan under tidigt 1980-tal och gjorde en handfull låtar som blev enormt inflytelserika innan de splittrades 1998. För tio år sedan slöt bröderna fred och började spela live igen, men det var först i år som de återkom med ny musik i form av albumet ”Damage & Joy”.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


När: Söndag 8 oktober, kl 19.

Var: Münchenbryggeriet, Torkel Knutssonsgatan 2.

Pris: 485:-

Öppet hus

Under namnet Open House Stockholm öppnas det stängda Stockholm upp för en helg. Allmänheten bjuds in till gratis guidade visningar av byggnader och platser i staden som vanligtvis inte är tillgängliga, allt från fabriker och museer till privata hem och undangömda platser. Bakom evenemanget står den ideella föreningen som grundades av fyra föreningar: Samhällsbyggnadslänlen, Stockholms Arkitektförening, Samhällsbyggarna och Stockholms Byggnads­förening.

När: Fredag 6 oktober, kl 8 till söndag 8 oktober, kl 17.

Var: Hela Stockholm.

Pris: Mestadels gratis, men föranmälan krävs på många visningar.

Debatt

Migrationens möjligheter är rubriken på Forum/Debatts samtal där fokus ska läggas på de positiva exemplen. Kommuner som Nacka, Åre, Botkyrka och Krokom har lyckats bra med sitt arbete kring integration och att matcha kompetens med arbetstillfällen. Hur ska dessa goda exempel skalas upp? Och vad skapar migrationen för möjligheter – historiskt och i framtiden?

När: Onsdag 11 oktober.

Var: Kulturhuset Stadsteatern.

Pris: Fri entré.

Konferens

Federation 2017 är en ny konferens kring frågor om organisering och demokratisering som hålls under hela helgen på Subtopia. Deltagarna kommer från den breda sociala gräsrotsrörelsen, bland annat Demos Stockholm, Linje 17, Allt åt Alla, Ort till Ort, Musketörerna i Rågsved, En annan vård är möjlig, Sopgubbarna, Black Coffee och Streetgäris. Dessutom kommer inbjudna gäster från Ung i Sverige, Tillsammansskapet, BB Sollefteå, Barcelona en Comú och Massa Critica (Neapel).

När: Fredag 6 oktober, kl 16 till söndag 8 oktober, kl 17.

Var: Subtopia, Rotemannavägen 10, Alby.

Pris: Fri entré.

Föreläsning

Hur driver man företag utan vinstjakt? ETC-grundaren Johan Ehrenberg berättar om socialistiskt företagande, och hur vinst gärna blir företagens fånge i stället för dess säkerhet. Vinstidealet runt företagande förstör själva poängen med att företa sig saker. Verkligt företagande är alltid mer av en rörelse.

När: Onsdag 11 oktober, kl 18.

Var: ETC Bokcafé, Sankt Paulsgatan 14.

Pris: Fri entré.