Kultur & Nöje.

2017-09-22 08:00
Being Born. Bild: Press
Being Born.

Det händer i veckan i Stockholm

ETC Stockholm guidar till veckans arrangemang inom kultur och nöje.

Filmfestival

Mellan den 20–24 september pågår Panoramica – Stockholms Latinamerikanska Filmfestival. På biografen Zita och Klarabiografen visas 24 kort- och långfilmer som bland annat skildrar åldrade skönhetsdrottningar i Mexiko, uppgörelser med det förflutna i Pinochet-diktaturens Chile, olika urfolks tankar om kolonialism och global kapitalism i Peru. För mer info, besök festivalens hemsida: ­ www.panoramica.se.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Under helgen 23–24 september är det också iransk filmfestival som anordnas av kulturföreningen Yari. Kortfilmer, långfilmer och regissörsbesök avlöser varandra och festivalen avslutas med prisutdelning söndagen kl 19.00. Biografen Skandia, Drottninggatan 82. För mer info, besök festivalens hemsida: www.filmfestival.yari.nu

Filmen Being Born visas på iranska filmfestivalen på biografen Scandia.

Fotoutställning

Få i Sverige känner till Balochistan, som är en av de fattigaste delarna av Iran och är beläget i de sydöstra delarna av landet. Området bebos av balocher som är en förtyckt minoritet i Iran och som utsätts för strukturell diskriminering. Den iransk-balochiska fotografen Siavash Mobaraki som är baserad i Teheran har fotat barn i Balochistan och ställer ut bilderna under en dag på Tensta Konsthall.

När: Torsdagen den 22 september från

kl 17.00–21.00

Var: Tensta Konsthall, Taxingegränd 10

Pris: Fri entré.

Konsert

Nashville-kvartetten All Them Witches släpper sitt fjärde album ”Sleeping through the war” och kommer till Sverige för en konsert på Debaser Strand. Deras sound beskrivs som mystiskt och psykedeliskt med låtarna osar 60- och 70-talsrock.

När: Söndagen den 24 september kl 18.30–01.00.

Var: Debaser Strand, Hornstulls Strand 4.

Pris: Pris: 220 kr + förköpsavgift.

Dans

För den som gillar att dansa och svettas är DANCEHALL SESSIONS – workshop och öppen träning på Dansmuseet ett bra tillfälle att lära sig att grunderna i dansstilen dancehall.

När: Söndagen den 24 september

kl 16.00–17.30 Dancehall Workshop,

kl 17.30–19.00 Dancehall Jam.

Var: Dansmuseet, Drottninggatan 17

Pris: Fri entré.

Film

På Bio Cosmopolite i Haninge blir det världpremiär för filmprojektet Brev från Jordbro och release av boken ”Offentlig konst i Haninge – tre projekt där unga är med”. Brev från Jordbro är samlingsnamnet på de fyra kortfilmer som Sakhi Alizada, Désirée Bayibsa, Yasin Safdari och Ahmad Rezaei skapat tillsammans med konstgruppen IDA i ett nytt offentligt verk på uppdrag av Haninge kommun.

Filmerna bygger på en gemensam form: att skriva ett brev, till vem eller vad som helst. Breven har sedan blivit fyra poetiska filmer om ungas villkor och tankar i dagens Sverige.

När: Lördagen den 23 september från kl 11.45–14.00

Var: Bio Cosmopolite, Jungfruns Gata 419, Haninge.

Pris: Fri entré.