Kultur & Nöje.

2015-10-12 09:18
 • Anna Åhman vill genom konsten öppna upp för debatt om kvinno­kroppen. I boken ”En snippa om dagen” låter hon kvinnokroppen få vara precis vad som helst. Bild: Gabriel Liljevall
  Anna Åhman vill genom konsten öppna upp för debatt om kvinno­kroppen. I boken ”En snippa om dagen” låter hon kvinnokroppen få vara precis vad som helst.
 • Ur boken ”En snippa om ­dagen” av Anna Åhlund. Bild: Anna Åhlund
  Ur boken ”En snippa om ­dagen” av Anna Åhlund.
 • Ur boken ”En snippa om ­dagen” av Anna Åhlund. Bild: Anna Åhlund
  Ur boken ”En snippa om ­dagen” av Anna Åhlund.
 • Ur boken ”En snippa om ­dagen” av Anna Åhlund. Bild: Anna Åhlund
  Ur boken ”En snippa om ­dagen” av Anna Åhlund.

”Alla är nakna under kläderna”

I boken ”En snippa om dagen” vill Stockholmsbaserade illustratören Anna Åhlund ta bort förväntningarna som finns på kvinnokroppen och låta den vara precis vad som helst.

– Kvinnliga kroppar får oftast inte vara roliga, därför var det så angeläget för mig att ge ut den här boken. Nakna kvinnokroppar är alltid så omgärdade av förväntningar. De ska vara sexiga och vackra, men kvinnokroppar borde få mer frihet att vara vad som helst. 

Anna Åhlund hade just avslutat ett konstprojekt där hon varje dag under ett års tid ritade en teckning, men att inte ha en bestämd ram tyckte hon var svårt och då skapades idén om att i nästa projekt rita en snippa om dagen.

– Oavsett vad jag ritat tidigare så har det alltid slutat med att jag ritar snippor och att rita precis vad som helst var svårt, men det händer någonting när du tvingar dig att göra en specifik sak varje dag. 

Vad betyder nakenhet för dig?

– Nakenhet är sårbarhet. I stället för att kvinnokroppen ses som livbärare omgärdas de av så mycket som begränsar. Så mycket energi som läggs på att förhålla sig till hur kroppen borde se ut som hade kunnat användas till något vettigare.

Hur kan man avdramatisera synen på kvinnokroppen?

– Jag tror att det är viktigt hur man arbetar med jämställdhet i skolorna och förskolorna, vi har alla ett ansvar, de kvinnoideal som finns i dag är så inpräntade att alla försök vi gör till att vara korrekta brister så fort vi blir lite trötta, det blir enklare att falla tillbaka då och där är konst ett jätteviktigt verktyg för att avdramatisera bilden av kvinnokroppen.

– Tar man en kvinnokropp och klär av den och säger att den inte är sexig, då blir den ett objekt, men om du i stället låter kvinnokroppen göra något roligt, då fyller den en funktion i ett sammanhang och kan skapa associationer andra än sexuella.

Hur menar du?

– De flesta av oss skulle säga att vi vill ha vanliga kvinnor i tidningarna och magasinen, men när de väl väljer att använda sig av vanliga kvinnor på omslagen och inte stereotypa modellkvinnor så säljer de betydligt färre tidningar. Vi vet rent logiskt hur det borde vara, men vi orkar inte ända fram. Genom konsten kan vi öppna för debatt om kvinnokroppen och längre fram kanske även företagen – den kommersiella delen av samhället – vill vara med och pusha för ett förändrat kvinnoideal.

Finns det några snoppar med i boken?

– Nja, kanske någon liten, däremot finns det en del män med snippor, som Zlatan till exempel. När du byter ut könsdelarna på en man och i stället ger honom en snippa förändras hela maktbalansen, den blir inte så självklar. 

Hur hoppas du att boken tas emot?

– Jag hoppas att folk ska tycka att den är jätterolig, men även att det finns lite allvar i den. Allt som är roligt är också allvarligt, jag hoppas att den ska påverka. Hittills har alla gillat boken. Mest nervös var jag för min 93-åriga mormor som kommer från ett religiöst hem i Ungern men hon tycker att bilderna är estetiskt tilltalande. Jag har bara fått positiv respons.

Vilken är din favoritsnippa?

– Alla, jag har sållat bort en hel del, det var dubbelt så många från början och nu har jag hittat mina 174 favoriter, det är ingen som står ut för mig.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Anna Åhlund

Bor: Kärrtorp

Familj: Fru och två barn, Essi, 5 år, och Udo, 2 år

Yrke: Utbildad formgivare, arbetar nu som konstnär och mellanstadielärare

Bakgrund: Uppvuxen i Bagarmossen, yngst av fem syskon med fyra storebröder 

Aktuell: Med boken ”En snippa om dagen” (-Kartago förlag)