Krönika. John Arthur Ekebert.

2017-06-27 06:00

Vad gör man inte för kärleken?

Så nu har min gode vän beslutat sig för att följa med sin kära till Afrika. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En nära vän till mig har träffat en asylsökande kvinna och kärleken. Livet blomstrar för de två mer än någonsin tidigare, precis som det gör för mig och min asylsökande partner. De träffades för några år sedan och har levt tillsammans sedan dess. Båda kom från trassliga livssituationer men i dag stärker de varandra och ljuset tycktes aldrig ta slut. Nu hade dessa två framtidshopp i sina liv. Denna kvinna som min vän träffade har under kort tid lärt sig svenska, praktiserat, studerat och nu har hon ett ansvarsfullt arbete. Men okej, hon har inte riktigt än kommit upp i 13 000 kronor per månad som med automatik ger att få stanna i Sverige men det gör hon snart. Ni vet, har man fått ett arbete så blir det referenser som leder till mera arbete och högre inkomst. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Nu blir hon utvisad. Förstå! Hit kommer en asylsökande som tillfälligt lämnat sina små barn kvar i sitt ursprungsland. Så gör inte en morsa om det inte är livsnödvändigt. Planen var ju givetvis att hämta barnen hit till Sverige när hon fått uppehållstillstånd. Nu blir det inte så! 

Min väns blivande hustru måste lämna Sverige inom sex till åtta veckor, för ett giftermål här med en asylsökande, nä det går inte på grund av Skatteverket. 

Fatta! Här har vi skrutit över hela världen om hur duktiga vi är på att ta hand om flyktingar. Sen visar det sig att många tusentals som kommit hit, och givetvis mår jättedåligt, börjar må ännu sämre här efter några år. Ovissheten, byråkratin, förstärker den redan utsatta asylsökande. 

Ofta hör vi hur någon plötsligt får kallelse att lämna den regionen personen i fråga har etablerat sig i Sverige. Hela det nyligen uppbyggda sociala nätet rasar värre än ett korthus. Eller det här med ensamkommande barn. Då de efter några år i asyl hinner bli myndiga så vill Migrationsverket utvisa dem. Spelar ingen roll om hen gått grundskolan klar, lärt sig Sverige, språket och kulturen, förankrat sig här helt enkelt. 

Och som i detta fall. En asylsökande som hittat en ny början, lärt sig svenska jättebra och fått arbete samt svenskt bankkonto – ska plötslig utvisas. Och det spelar ingen roll att hon funnit en svensk partner, inte kostar samhället ett rött öre, lärt sig kulturen och språket och givetvis älskar landet och alla nya svenska vänner. 

Så nu har min gode vän beslutat sig för att följa med sin kära till Afrika. Vad gör vi inte för kärleken!

Sanna mina ord! Om några futtiga år kommer Migrationsverket/staten göra århundradets pudel och kommer då bekänna att de har ställt till det för tiotusentals asylsökande så att de mår sämre i dag än när de kom hit. Även min vän och hans kvinna mår oerhört dåligt i psyket och tappat livslusten.

Min gode vän, det är jag!

Bäst & sämst

Bäst just nu: Hoppet är det sista som överger människan.

Sämst just nu: Migrationsverkets regler.

John Arthur Ekebert
John Arthur Ekebert 

Författare, fotograf, bloggare, överlevnadsgeni, före detta hemlös. Se också www.ekebert.se