Krönika. Annelie Carlsson.

2017-12-19 06:00

Tack och lov finns de engelska deckarna

Tur att hon har en dotter som följer med, för ett av svärmors största bekymmer är varför alla döda människor kommit tillbaka just nu.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Ibland är det härligt att se en engelsk deckare, se någon slita med rättspatosets fana högt vajande, kämpande för att nå en rättvisa. Att låta sig vaggas in i känslan av att någon där ute bryr sig. Någon ensam polis kämpar i tysthet och förr eller senare åker skurkarna fast. Så jag lugnt kan sitta här och knapra mina chips.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Häromkvällen såg jag ännu en fattig stackare bli ­offentligt tillrättavisad för sina alltför dyrköpta drömmar i ”Lyxfällan”, en programserie som verkar evighetslång. Ställd vid skampålen öga mot öga med ett växande skuldberg förklaras här pedagogiskt hur man kan använda pärmar, återbetala skulder och ­framför allt sluta överkonsumera.

Samtidigt i en parallell kanal visas ”Wahlgrens värld”. I denna realityshow har dottern Bianca just flyttat hemifrån och blir uppringd av sin hyresvärd och konfronterad med att inte ha betalat en enda hyra. Bianca tappar hakan när hon hör att kravet kan tänkas gå till Kronofogden.

Men eftersom det här är ett helt annat program så ställs inte Bianca mot väggen. Hyresskulden är bara ett lustigt inslag där Bianca ironiserar över att hon inte visste att det var på ”liv och död”. Det är mamma som brukar hämta brev i brevlådan hemma i villan. Brev till lägenheten har Bianca aldrig öppnat. Woops, liksom.

Kronofogdehotet nonchaleras och vi får i stället följa Bianca när hon köper ”kontorsgrejer”. Hon har näm­ligen en lokal som hon vill ska se ut som ett kontor, fast hon inte verkar ha en aning om vad ett kontor är. Så hon stajlar det helt enkelt. Det är som en lek där behov spelar mindre roll än looks. Mest handlar det om att hitta en anledning att konsumera. Ingen kommenterar lyxkonsumtion i det här programmet, eller problematiserar med någon miljöaspekt. I stället får vi fnissande se på hur Bianca inte ens kan sortera sina sopor.

Parallellt med årets allt allvarligare ­diskussioner om klimathotet nominerades ändå just det här programmet till tre priser på Kristallengalan – ett årligt svenskt tv-pris som motsvarar det amerikanska Emmy-priset. ”Wahlgrens värld” var bland annat nominerat till årets program.

Samtidigt i en annan del av Stockholm kan svärmor plötsligt inte stå på foten. Så medan jag zappar mellan ”Wahlgrens värld” och ”Lyxfällan” åker hon ambulans. Tur att hon har en dotter som följer med, för ett av svärmors största bekymmer är varför alla döda människor kommit tillbaka just nu. Och nu är vi inte i en zombie-serie utan i Bromma och i verkligheten.

Tänker du att svärmor är dement? Nej, svensk sjukvård har uteslutit den diagnosen. En psykolog har fastställt att svärmor inte heller är psykiskt sjuk. Påkostade och upprepade utredningar har egentligen inte kommit fram till något alls. Hon borde till och med kunna köra bil.

Halv fem på morgonen blir svärmor inskriven och dottern kan åka hem. Men någon läkare har de inte sett till och nu vet vi inte vad som händer. Kommer hon någonsin att träffa en läkare? Ska de sätta henne i en taxi? Vilken adress kommer hon att säga? Det är skönt att de engelska deckarna finns.

 

Bäst & sämst

Bäst just nu: Efterlängtad julledighet tillika storhelgstillägg åt alla dem som ändå måste jobba.

Sämst just nu: Försäkringskassans ojämlika bedömningar och alla de som far illa till följd av detta.

Annelie Carlsson
Annelie Carlsson 

Annelie Carlsson är skribent och problemlösare. Har jobbat inom hemtjänsten i många år parallellt med sitt skrivande. Kan höras på satirpodden ”Readymades”.