Krönika. John Arthur Ekebert.

2017-04-02 05:19

Sluta jaga ölisarna!

Varför inte vända på steken och i stället göra det lite ombonat för gatufolket, som ändå alltid finns där? 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Har ni tänkt på att det nästan är tomt på ölisar på Medis, Skanstull och Hornstull nu för tiden? 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Staden jobbar stenhårt just nu för att få bort ölisarna från dessa ställen. Vid Skanstull är det åtta polistjänster som patrullerar och häller ut öl. Poliserna går runt, runt i dessa kvarter trots att inga grövre brott sker. Resursslöseri som inte löser någonting utan bara kostar skattepengar som kunde gått till bättre. 

Det är medborgare som inte vill se ölgubbarna. Därför klagar de. När det har kommit in några klagomål måste staden visa sina framfötter. Men jag anser att detta är helt på tok snedvridet, överdimensionerat samt mycket orättvist. Visst är det bra med poliser men någon måtta får det lov att vara på denna förföljelse.

Att bänkar är borttagna där ölisarna brukar sitta vet ni redan. Men det som händer nu löser inga problem i staden – om det nu skulle vara ett problem. 

Det finns större stök att arbeta med i staden. Särskilt på helger då Svenssons barn skränar, dricker och skriker. Spyr ned och pissar överallt. Ja, var är alla offentliga toaletter förresten.

Det som händer på dagarna är att ölisarna inte vill få sin futtiga öl uthälld av konstapeln. Öl som oftast är lånat, tiggt eller samlat tomburk till. Så då drar vi väl helt enkelt ytterligare ett kvarter bort från köpcentrum och torg. Bort! Bussigt! 

Så vitt jag förstått har det funnits ölisar så länge det funnits städer och öl. Nä, utstötandet löser absolut ingenting, tvärtom. Det blir en katt och råtta-lek som ölisarna givetvis vinner. 

Varför inte vända på steken och i stället göra det lite ombonat för gatufolket, som ändå alltid finns där?  Några vindskydd med bänkar och bord måhända? Lagom långt bort från det värsta vimlet. Det skulle vara något. 

Polisen kan gott komma och hälsa så allt går bra till. Lite småprat med polisen kan vara trevligt. En dröm, att inte behöva sitta i trappor eller på murkanter med en bunt Metro under som värmer. 

Tänk, det finns två öppensinnade arkitekter, Miguel Lara och Petter Jacobson som har kommit med förslag på hur vindskydd för människor i samhällets periferi skulle utformas på lämpliga platser. Skapa en motvikt till Nya Hornstull, exempelvis. Det finns plats för ett sådant på Kristinehovsgatan. Centralt men inte mitt i, kanske inte det bästa enligt Miguel Lara, men idén är god och kreativ. Det finns flera tänkbara platser runt Hornstull där de utsatta kan vistas utan att reta medborgarna. I Göteborg finns det redan sådana platser för de utsatta. 

Lika viktigt som att bryta segregationen i utsatta miljonprogramsförorter (som väl är jämbördiga delar av Stockholm?) är det att bryta den i innerstaden. I dag är de som inte passar in i Nya Hornstull hänvisade till ett krympande offentligt rum och blir hela tiden bortjagade och bänkar sågas bort.

Det finns absolut ingen anledning att ständigt driva bort och jaga utsatta, som lider både av det ena och det andra och tar sig en öl eller två. 

Då är det bättre för alla att människor i utkanten får egna platser med vind- och regnskydd, bänkar och bord. Jag hoppas verkligen att socialborgarrådet Åsa Lindhagen vill ta denna tanke till sig. 

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Att folkets röster växer lavinartat.

Sämst just nu: Fyrkantigt tänkande.

John Arthur Ekebert
John Arthur Ekebert 

Författare, fotograf, bloggare, överlevnadsgeni, före detta hemlös. Se också www.ekebert.se