Krönika. Annelie Carlsson.

2017-06-20 06:00

Ska Sveriges personliga assistenter lämna landet?

Sverige står kanske inför en massutvandring av landets cirka 85 000 personliga assistenter.

Darra månde Almega. 

SEB:s vd Annika Falkengren lämnar, Nordea har också planer på att lämna och nu överväger även personliga assistenter att lämna Sverige. Det har blivit helt omöjligt att leva i Sverige med de otrygga anställningar vi assistenter erbjuds, säger en assistent som vill vara anonym.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


När LSS tillkom, lagen som ger funktionshindrade rätt till personlig assistans, så glömde man bort de som skulle utföra jobben. Reformen krockar både med arbetsrätten och arbetsmiljölagen. Personliga assistenter kan riskera sin anställning om de ifrågasätter arbetsmiljön eller har åsikter om hur omsorgen ska utföras.

Inom privat driven assistans är nämligen anställningen knuten till en enda individ – oavsett företagets storlek. Bakgrunden är att den assistansberättigade själv äger rätten att välja sina assistenter. Men det handlar inte längre om Kalle, 24 år, som själv anställer sina assistenter. Det handlar om allt större privata företag med hundratals anställda, flera av dem är börsnoterade.

Företagen använder sedan 1994 den assistansberättigades rätt att välja sina egna assistenter som ursäkt för att fortgå med dåliga villkor, och kan säga upp assistenter med hänvisning till ”personliga skäl”. Detta gör det omöjligt för personliga assistenter att arbeta långsiktigt och med kvalitetssäkring. Hur tänker sig då svenska företag att en professionalitet inom yrket ska växa fram?

Vi har läst hur företagen använder assistanspengar till jurister som förhandlar fram mer pengar till assistansen, men företagen använder också dessa pengar väldigt olika sinsemellan. Timlönen för en personlig assistent kan variera mellan cirka 105 och 190 kronor per timme. De som toppar löneligan har inte nödvändigtvis längst erfarenhet eller högst utbildning, och är inte heller givet de som utför den mest avancerade omvårdnaden. En del av assistanspengen är avsedd till fortbildning, men medan vissa företag erbjuder lärarledda utbildningar/handledning, erbjuder andra i stället billigare webbutbildningar. 

Alla assistenter får inte heller delegation på de medicinska insatser de arbetar med. Ändå kan de ha uppgifter som inte ens en sjuksköterska ska utföra utan en läkares delegation. Det är som en blank fläck i rättssystemet. Personliga assistenter arbetar dessutom ensamma, utan myndighetskrav på genomförandeplaner, skriftliga rutiner eller ens personalmöten. Arbetsgivarna behöver inte ens ha satt sin fot på de många arbetsplatser där de ansvarar för säkerheten och tryggheten.

Vad säger funktionshinderrörelsen? Socialstyrelsen?

Nej, de personliga assistenterna har tröttnat på det här jävla landet. De kräver månadslön, semesterlön och scheman som sträcker sig längre än 14 dagar. De vägrar riskera jobbet för att någon har ”tröttnat” på deras personlighet, eller äventyra sin hälsa bara för att företagen inte ställer krav på hjälpmedel eller erbjuder handledning. De drar. Sverige står kanske inför en massutvandring av landets cirka 85 000 personliga assistenter. 

Darra månde Almega. 

Bäst & sämst

Bäst just nu: Ljusa nätter, parkteater och vingliga måsungar.

Sämst just nu: Stockholms läns landsting som säljer ut gamla Karolinska sjukhuset trots att staden växer och att det redan nu beskrivs som kaos på akutmottagningar och vårdavdelningar i hela stan.

Annelie Carlsson
Annelie Carlsson 

Annelie Carlsson är skribent och problemlösare. Har jobbat inom hemtjänsten i många år parallellt med sitt skrivande. Kan höras på satirpodden ”Readymades”.