Krönika. John Arthur Ekebert.

2015-03-29 06:00

Rulltrappskaoset fick mig att tänka

SL:s rulltrappor släcktes ner i halva stan på grund av en unik olycka där trappan vek sig. Metallklossarna hade helt enkelt lossnat från rullbandet. Stadspanik på alla fronter! 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Övriga landsändar passar på att attackera stockholmarna med full styrka: ”Jaha dom orkar inte gå i trapporna. Dom springer ju i rulltrappan ändå. Dessa gnälliga 08:or.” Men då skulle lantisarna varit här banne mej, tänker jag och blir sne. 

Frustrationen sprider negativiteter under de första rulltrappstrasiga timmarna. Parallellt med detta startar strax min hjärnaktivitet intressanta möjligheter. 

Du vet, en rulltrappa är faktiskt lite knepig att gå i både upp och ner. 

En del av oss får en känning liknande epileptiskt anfall då promenaden går nedför i stillastående maskineri. Det är den metalliska reliefen tydligen som ställer till det i hjärnbalken kombinerat med lysrörsreflexerna. 

Uppfärden kräver å andra sidan stora kliv. Vinkeln på rulltrappan stämmer inte riktigt. Som Lustiga husets trapp på Gröna Lund ungefär. 

Timmarna går, tankarna sprutar vidare då jag trallandes tar mej upp och ner för dödligt skadade metallband. 

Vicket dåligt flås, det måste jag göra något åt för min hjärna befinner sig i en slapptask till kropp helt klart. 

Ytterligare några dagar senare. Fantastiskt! Benen blir starkare och flåset en smula bättre. Jag lyser upp! Vid rulltrappans ände står en trevlig SL-värd och bjuder leendes på vätska när jag uppdykandes tittar fram från underjorden. Vi byter ord, solen skiner och det känns redigt socialt. 

Hur många gånger har vi kommit upp på bergets topp och blivit bemötta med ett leende samt ett glas vatten? Inte varje dag, må jag säga. Tänk på det alla stadsvandrare. 

Plötslig förändring gör oss stressade och nedstämda. Eller då vi läser något negativt kvitter där vi bums vill skrika stick och brinn! Håll i stället käften på dej tills känslorna lagt sig så ska du se att ditt svar blir mer konstruktivt. Vi skulle vinna på det. Men nån mesighet och den knutna näven i fickan vill ingen att vi ska drabbas av för det. 

Angående trappor förresten. Har du lagt märke till -marmortrapporna i våra äldre fastigheter? Slitna av den fysiska historien. -Lutningen i trappan är snarare vertikal än horisontal. Hur många steg, hur många människor har det gått åt att slita ner den stenbumlingen? 

Envishet, målmedvetenhet, fokusering i det mentala skapar förändringar större än vi begriper. Börja i det lilla stilla. Passa på i rulltrappsystemet. 

Sätter händerna på den lite extra böjda ryggen, räknar sakta ett steg till under konstruktiva tankar och registrerar småsten och grus mellan metallreliefens trappavsatser. Tänker: Det är härifrån uttrycket grus i maskineriet kommer och droppen som urholkar stenen. Jag köper en cykel i vår! Tack SL.

Bäst & sämst

Bäst: Håkan Juholt öppnar manifestationen ”De utsattas dag” den 25 april utanför Hellstone Musik på Götgatan 24. Se ekebert.se/manifestationen.

Sämst: Affärsmän som gnäller på Margot Wallström, en ärlig superpolitiker.

John Arthur Ekebert
John Arthur Ekebert 

Författare, fotograf, bloggare, överlevnadsgeni, före detta hemlös. Se också www.ekebert.se