Krönika. .

2016-12-11 05:13

Orättvisvärlden

Hela samhället skulle stärkas om vi fick mer kontakt med människor som inte har det lika enkelt som vi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Häromveckan blev jag så berörd att jag blev ledsen. Jag såg en stackars romsk tiggerska sitta och gråta tillsammans med en svensk kvinna. Tiggerskan hade papper i sin hand som hon visade svenskan. Förmodligen handlade det om hennes familjesituation i Rumänien. Kvinnorna satt och grät. Vi andra stod och grät en liten bit därifrån. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Varför är det sådana orättvisor? Rumäner som inte får hjälp och stöd i sitt egna hemland. Vad har vi EU till? är det lätt att tänka. Vem blir inte berörd av en storgråtande medmänniska?  

Och alla asylsökande som får lov att leva på endast 61 kronor per dag från Migrationsverket. Det går inte att leva på så lite pengar, inte för dig, inte för mig i alla fall. Men asylsökande ska klara det och jag fattar inte hur de gör det!  

Men okej, jag har flera vänner på gatan som missbrukar och inte har pengar, inte är kriminella men ändå får ihop till sitt missbruk var eviga dag. Där bjuder de till varandra och lånar och står i, tigger litegrann och kanske säljer Situation Stockholm och på så vis få ihop till sitt missbruk.   

Trots att det står arbetstillstånd på LMA-kortet får de flesta arbetssökande asylsökande duktiga människorna knappast en chans till ett avlönat jobb. NEJ! Det heter arbetsträning och är oavlönat! LMA-kort vet du ens vad det är? Asylsökande utan personnummer får ett LMA-kort. Det är inget id-kort men som asylsökande ska du alltid bära det med dig. Migrationsverket låser passet – om det finns något – under processen och den tar tid, lång tid.

Visst är det lätt att se att det handlar om orättvisor. Eller är du för upptagen av ditt egna åtta till fem-levande? Om du nu har ett sånt, vad vet jag. Det skulle vara nyttigt att även du som har dina rutiner var eviga dag skulle komma närmare en utsatt. Din stabila tillvaro skulle synliggöras för dig och du skulle tänka om, kanske till och med få en glimt av en annan värld, orättvisvärlden! Ja, hela samhället skulle stärkas om vi fick mer kontakt med människor som inte har det lika enkelt som vi – som du och jag, för jag räknar faktiskt in mig själv som de som har det hyfsat bra. Och ETC har sin beskärda del i det. 

Så efter en längre tids sjukdom med feber och magbesvär tog jag mig ändå till Färgfabriken på Liljeholmen den 4 december för att visa en powerpoint med en kortare föreläsning och bli intervjuad på scen när ETC firade sitt 40-årskalas. 

Mycket folk strömmade in och stämningen var god både inomhus och vid elden utanför. Flera kända ansikten dök upp lite här och var och jag fick möta redaktörer från hela landet. Vicken energi han har denne man Johan Ehrenberg och sådan äkta livsglädje. Johan berättade sakligt varför vi bör använda solenergi i större omfattning. Detta kan han utan och innan. Jag är stolt över att få bidra till det stora som ETC står för.

Gott folk! Jag har fått ett nytt liv, ett andra liv, en ny chans som jag förvaltar efter bästa förmåga. Är nästan i land nu. Är så oerhörd tacksam för det stöd jag fått under många år – för det tar tid att bryta ett destruktivt mönster – från goda vänner, anhöriga och samhället! Allt är inte skit i kommun. Glöm inte att lyfta fram det goda konstruktiva samhället gör. Det är så lätt att bara skrika negativt. Men det finns goda krafter också, glöm för allan del inte det! Jag har sent omsider fått rutiner i mitt liv och jag gråter även av glädje och tacksamhet för det.

Ja, just det. Undrar du vad LMA betyder? Sicken tur att jag lärt mig det: Lagen om Mottagande av Asylsökande. 

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Att tänka friskt och vara levnadsglad.

Sämst just nu: Att bara se ekonomiska vinster.