Krönika. Annelie Carlsson.

2017-02-26 05:37

Mindre omtanke – mera svinn

Erfarenhet har visat att privata företag inte gör mer för skattepengarna än de behöver.

Först bläddrar jag förbi. Jag varken vill eller orkar läsa att det är en god idé att privatisera polisen. Ska vi privatisera socialen också? Försäkringskassan?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Privata bolag har gjort ett "fantastiskt jobb" inom skola, vård och omsorg hävdar John Arentoft i debattartikeln i Svenska dagbladet. Faktum är att väktare redan gör en del av polisens arbetsuppgifter, som att avlägsna och gripa personer i tunnelbana, på torg och i gallerior. Men lade vi ut fler polisuppgifter på anbud då skulle det hända saker, förklarade Leif GW redan förra året i sin tv-show. Affärsdrivande verksamheter måste ju producera, så då skulle det bli åka av.

Så vad är det då polismyndigheten ska producera? Brottslingar? En inte alltför kvalificerad gissning är att antalet arresteringar skulle öka med en ökad privatisering. Det ger tydliga siffror och visar på den här så kallade "effektiviteten". Men alla samhälleliga insatser kräver omtanke, och omtanke är inte privata företags gebit – de är bättre på service vilket är något helt annat. Omtanke har blivit en utgiftspost som visat sig enkel att skära i eftersom den är så svår att mäta, men inte alls svår att upptäcka.

Det var en dålig idé att inte från början reglera vinstuttaget. I dag står vi med stora kostsamma kontrollapparater med uppgift att tillse att privata företag inom välfärden faktiskt gör jobbet. Ändå slinker många igenom. Erfarenhet har visat att privata företag inte gör mer för skattepengarna än de behöver. En dyrköpt erfarenhet där priset fortfarande stiger, inte bara i reda pengar. Det handlar om förtroende.

Inom välfärden är enda sättet att tjäna pengar – förutom att hålla nere folks löner – att inte göra jobbet omsorgsfullt och därför ska privata företag inte bedriva samhälleliga uppgifter. Företagen kallar det för "enkla jobb" och ropar sedan efter lägre löner åt sina anställda. I USA kallas dessa "workingpoor", folk som inte kan leva på sin lön.

Nå, det är "slösigt" att högskoleutbildade poliser ägnar sig åt så enkla jobb som att köra psykiskt sjuka människor till sjukhus, skriver Arentoft i sin debattartikel. Han skriver att "Polismyndighetens roll blir att utvärdera, följa upp och kvalitetssäkra de upphandlade tjänsterna". Menar han då att "riktiga" poliser ska sitta inne och kvalitetsgranska, alltmedan säkerhetsbolagen skickar fram sina jurister för att förhandla fram mera cash? Mindre omtanke – mindre svinn. Grattis Sverige.

Klart säkerhetskonsulten Arentoft och näringslivet vill ta över mer polisarbete, men vill vi ha väktare i stället för högskoleutbildad polis? Enligt Ekots enkät från oktober 2016 anlitar i dag var tredje kommun väktare för att utföra alltmer av polisens komplexa arbetsuppgifter. En privatisering av polisen har alltså redan smugit sig på.

Det behövs säkert fler resurser till brottsförebyggande åtgärder med tanke på hur lokala poliskontor stängts ner både i orten och ute i landet. Men inte till privata företag, i vinsterna har det nämligen inte skurits alls.

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Äntligen fick vi se smarta Kajsa Ekis Ekman riva mossan ur tv-studion i SVT:s Idévärlden. 

Sämst just nu: Fotografiska som med en enda bild på Malala jämfört med en helt egen pelare åt Zara Larsson tycks mena att ett nackskott för tjejers rätt till skolgång i grandiositet inte slår en ung svensk artists drömmar.

Annelie Carlsson
Annelie Carlsson 

Annelie Carlsson är skribent och problemlösare. Har jobbat inom hemtjänsten i många år parallellt med sitt skrivande. Kan höras på satirpodden ”Readymades”.