Krönika. John Arthur Ekebert.

2016-04-17 07:03

Legal dödsdrog ger pengar rätt ner i smugglarnas fickor

Det är svårare för en heroinist att tända av på Subutex än heroin ska ni veta. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Har du – liksom jag – i perioder haft tillfälliga sömnproblem eller nervösa besvär?  

För några år sen kunde jag gå till läkaren och få ut ”Benso” (bensodiazepiner) för en kort period då jag känt att sömnen eller nerverna behövt hjälp. 

Jag har alltid skött doseringen och det finns inte i pappren att jag varit missbrukare av lugnande. I dag är det stenhårt nobben att få denna sorts medicin, trots att det är den bästa tänkbara för problemen ifråga. Inga farliga biverkningar. Jag om någon borde veta med min erfarenhet av självmedicinering.

Dödsfall relaterade till narkotika har ökat något fruktansvärt, precis som det skrivs om. Det märker jag också i min bekantskapskrets. Min teori är att det började när Subutex, metadon, som ersättning för heroin, spreds till grupper som inte var ens heroinberoende och det skedde och sker via missbruksenheternas psykiatriker. Det är svårare för en heroinist att tända av på Subutex än heroin ska ni veta. 

Socialstyrelsen tycks mörka och skyller det kraftigt stigande dödsantalet på bättre mätmetoder. Jag håller inte alls med. Enligt min bedömning är det den Benso som flödar på stan kombinerat med Subutexen som är den största orsaken. Inte hasch eller amfetamin, även om dessa också sliter på kropp och själ.    

I dag på stan vimlar det av Benso. Särskilt av en sort som kallas Blå. 

Den finns i vartenda gathörn och stadsdel och det är hur lätt som helst att köpa importerad Benso. Vi kan även kalla det nätdroger. Du får sex stycken Blå för 100 kronor av langaren och du kan dela
varje tablett i två doser. Alltså räcker de i tolv dagar för en normalanvändare. Det tar – om du är ovan – högst en timma att få tag i Benso på stan. Det blir både billigare och går alltså fortare än att kontakta läkare. 

Och vad är nu detta, vad beror det på? Jo, det beror just på det svåra att få ut denna medicin lagligt, vilket ju banditerna så klart tagit till sig och nu utnyttjar i skitstor skala.

Så det är svart import av tabletter det handlar om. En fet guldgruva för smugglare och säljare. Jag har aldrig i historien varit med om sådana mängder av Blå på stan, eller den här lättillgängligheten. 

Och allt handlar om skattefri medicin där pengarna går ned i någons smugglarficka. Så syftet att minska antalet patienter som söker bensodiazepiner genom nya direktiv har skapat en ännu större marknad och flera som upptäcker Benso. 

Så nu är det fler människor som börjat använda Benso. ”Legal drog” förvandlad till ett dödsmedel i kombination med annat. Och det här går lavinartat fort. Att Socialstyrelsen skyller på bättre mätmetoder är ett hån och ett undanglidande.

Och på tal om inget annat. Jag gick Hammarbys premiärmarsch tillsammans med över 10 000 till och tänkte ”nu jävlar ska jag samla burk och dryga ut kassan samtidigt”. Skrämmande märkligt att så mycket som 90 procent av de tomma ölburkarna var import, skattefri öl. Alltså burk utan pant. Skattefria medel till smitarna av samhällsplikten. 

I dag är det hur lätt som helst att på en söndag få tag på en burk starköl på gatan för 20 kronor. Det är nästan mer gatufylla i dag på söndagar och särskilt vid Medis, än det är en vanlig vardag i detta och andra områden. 

Syftet att minska utskrivning av bensodiazepiner liksom syftet att försvåra för folk att köpa öl med mera på söndagar har fått motsatt effekt. Piller och sprit sprids som aldrig förr på den svarta marknaden i Stockholm. Så vill du köpa billig öl, gör det på söndagar, passa på att köpa några Blå också. Det kan ju vara bra att ha den dagen du blir depp eller får problem med nattsömnen. Tack för kaffet! 

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Att jag i dag har många som vet att jag försöker positivt lyfta fram de utsatta.

Sämst just nu: Att jag på två veckor blivit mordhotad på grund av mitt arbete att beskriva utsattas situation. Häromdagen fick jag springa för livet på Medis med en galning efter mej som hade kniv i handen och ville döda mej på grund av mitt arbete.

John Arthur Ekebert
John Arthur Ekebert 

Författare, fotograf, bloggare, överlevnadsgeni, före detta hemlös. Se också www.ekebert.se