Krönika. .

2014-05-14 06:00

Jag sugs in i det svarta hålets kraft

Det går såå bra för mej, eller hur fröken ur!, som jag länge har vetat att mitt liv skulle göra, trots mina 40 år till och från (mest till) i hemlöshet och missbruk. Nu går karriären rakt opp i skyn och jag kickar ofta om nätterna på rosa moln över framgångar och uppmärksamhet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ändå, ännu en dag framför mej, en dag då jag är ensam, det känns tomt. Kan inte samla mina tankar. Vågar inte tänka eller titta. Väggar, tak, golv rasar mot mej. Jag trängs, trångt! Vill ut! Till vad? Vad ska jag hitta? Min rastlöshet äter upp mej. Det är nu det svarta hålet suger tag i mej.

Ett svart hål kan finnas för vem som helst, för narkomaner och suputer, lika väl för besatta mobilsurfare och shoppinggalna. I hjärnan är alla missbruk likadana. 

Missbruket kidnappar oss, tar bort förnuft och förmåga. Vare sig det handlar om sinnesförändrande medel eller nymodiga tvångsbeteenden. Detta säger ny hjärnforskning och jag vet hur det är att sugas in i det svarta hålets övermänskliga kraft, trots att det är inommänskligt.

Min egen vilja tas över av det svarta och blir till en mörk katt som listigt drar iväg. 

Ljudlöst, osynligt, för den svarta katten mej till befrielsens andningshål. En källa att ösa ur. In rinner öl som för mej till ett stilla och öppet rum. Behaglighetens timme slår tolv, ding dong. Under denna första timme får jag inte svara telefon, skammen finns fortfarande kvar i mej. 

Men när behagligheten ligger på topp – efter flera sjuprocentiga pilsner – sätter jag på signalen. Ingen ringer, förutom hon, som anat min förvandling till en lullande, lallande, sluddrande pajsare. Men nu kan inget stoppa draget djupare in i det svarta. 

Omgivningen ser fortfarande nada i mej. Det mörka lockar: ”Dra till de gamla polarna och rök på lite. De e lugnt att hänga på dem på bänkarna. De e här du hör hemma, tro inget annat! Här finner du din enda ro!” 

Jag röker på och med hjälp av alkoholen slår holken redigt. Nu förbyts det behagliga till en kamp, om vadå? Obehaget gör entré, det snurrar och jag mår illa. Eftersom dessa intag nu för tiden inte sker varje dag så har jag överkonsumerat ganska redigt och tappat kontrollen över kropp och själ i en ytterligare dimension. Nattsvarta katten håller struptag med sina vassa klor. 

Då gör jag som brukligt. Med nyinköpt bolagspåse vinglar jag iväg från bänkpolarnas relativa trygghet. Det svarta för mej till en ensammare bänk längre in i mörkret. Hur jag kommer hem, jag som nu har ett hem, vet jag inte alltid. Den natten har inga rosa framgångsdrömmar. Känner du igen dej helgsupare och beteendeknarkare? Är ditt missbruk också i det svarta?

Morgonen därpå i ångestens helvete. Dagens möten för fortsatt framgång med redaktioner, gallerier, journalister, vad gör jag med dem?   

Bäst & sämst

Bäst: Överraskningen och glädjen att vinna Stockholms Läns Museums tävling Samtidsbild.

Sämst: Att jag inte har garderober än i min helt egna nya lya.

John Arthur Ekebert 
Fotograf, bloggare, hemlös med mera. Se också www.ekebert.se