Krönika. John Arthur Ekebert.

2017-05-30 07:48

Jag gissar att min gamla rumskamrat är avliden nu

I dag, 2017, kostar en dos heroin endast 200 kronor. Pengar som det går att tigga sig till. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den första jag kände som dog av heroin var en klasskamrat från grundskolan. Han kvävdes av sina egna spyor på 70-talet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I dag finns det ersättningsmedicin för heroin och det har funnits det ett bra tag på både gott och ont. För 30 år sedan fanns inte ens tanken på ersättningsmedicin. 

På avstånd kunde jag under 80-talet se hur de flesta som gick på denna drog dog, efter en mycket kort tids användning. Oftast var det de som upplevdes som kaxiga, stöddiga och lite mer än vi alla andra missbrukare, som började med heroin. Vi andra intog allt från starköl till amfetamin. En dos horse kostade då 2 000 kronor och det var väldigt mycket pengar på 80-talets början. 

På 90-talet bodde jag på ett härbärge här i stan och delade rum med en heroinist. Han läste serietidningar på kvällen och var allmänt trevlig. En kväll frågade han om jag vill vara hans ”packåsna”, alltså bära saker han skulle stjäla nästkommande dag. Jag svarade ja på det så vi tog följe från härbärget. 

Nu gick det undan vill jag lova. Från butik till butik vandrade vi väldigt effektivt och snabbt. Han hade specialiserat sig på att stjäla oxfilé. Vartefter så lassade han på mig – som stod en bit ifrån butiken – köttet. 

Jag kan inte begripa att han bara gick in någon minut och sedan kom ut med ett jättelass av oxfilé. Det blev tyngre och tyngre för mig att bära. Vet inte hur mycket det slutade på efter cirka en timmes stjälande men det måste rört sig om 15–20 kilo. Jag orkade knappt bära godset. 

Sen tog han packningen och hoppade in på baksidan av en restaurang och sålde allt, helt enligt hans och restaurangens planer. Så tog vi oss till en langare snabbt och grabben och jag gick strax därpå in i några buskar vid Observatorielunden där han tog sin dos. Jag avstod men fick en slant som tack för hjälpen. 

Jag inte sett honom sedan dess så jag gissar att denna unga heroinist, som läste serietidningar på kvällen, är avliden. 

En annan heroinist hade blivit av med sin ersättningsmedicin Subutex och sa ärligt att det var svårare abstinens på Subutex än på heroin. Så han började med heroin igen, för att tända av på Subutexen och dog av en överdos. 

Under de senaste åren har jag ofta undrat vart de tog vägen? Dom är bergis döda, som alla andra, tänker jag. Men se, då dyker det upp några få igen – som gubben i lådan, friskare kryare och gladare. De har kanske varit på behandling. Men det som går som en röd tråd rakt genom är att alla hade fått ersättningsmedicinen Metadon. 

Jag har testat både Metadon och Subutex och det är oerhörda starka grejor.

Men det som skrämmer mig är att Subutex även har nått ut utanför kretsen av heroinister. Jag har träffat många ungdomar som inte gått på heroin men fått tag i Subutex på gatan och fastnat i skiten. En tablett à 200 pix räcker för en nybörjare till fyra doser som krossas och snortas i näsan. Efter ett tag räcker inte det så dessa stackare börja injicera skiten i stället. Det är så skrämmande att se detta, att komma så nära bedrövelsen vilket jag gjort många gånger. 

I dag, 2017, kostar en dos heroin endast 200 kronor. Pengar som det går att tigga sig till. 

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Årets VM i hockey.

Sämst just nu: Vår spridning av föroreningar.

John Arthur Ekebert
John Arthur Ekebert 

Författare, fotograf, bloggare, överlevnadsgeni, före detta hemlös. Se också www.ekebert.se