Krönika. John Arthur Ekebert.

2016-09-18 06:27

Innanför eller utanför staketet

Fru Larssons och herr Svenssons förvuxna avkommor skrek som vrålapor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nu för tiden är det inte ofta jag springer ute på helgkvällar. Men häromveckan hade jag lyssnat på det eminenta bandet Superkrafter på Kafé klavér på Söder en lördagskväll. Klockan var inte ens tio på kvällen då jag tog mig mot tuben och hemåt till Bagis.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Jag fick en smärre chock. Hela staden tycktes ha fått frispel. Det luktade piss, öl och spyor. Fru Larssons och herr Svenssons förvuxna avkommor skrek som vrålapor. Smockor låg i luften och det luktade kadaver inne i tunnelbanevagnarna. Ja, det luktade illa till och med för en före detta hemlös knarkare.

De förvuxna ungdomarna gick helt ogenerat omkring med starköl och vin i handen och skrek på vad vet jag tammefan inte. 

Så här ser det ut på helgerna i staden och för mig känns det både skrämmande och irriterande. Här händer det tragiska saker och många kommer torska på den tunga narkotikan kung alkohol, sanna mina ord! Men låt det vara så! Egentligen skulle jag inte bry mig, låt folket få ur sig sitt vad det nu kan vara.

Poliserna brydde sig inte särskilt om stöket trots att det råder alkoholförbud. Det gick inte ens att räkna antalet ”snurrpellar”. Och vet ni vad! Det är fru Larsson och herr Svensson som klagar på gubbarna som tillbringar några timmar på bänken timmarna innan ”sjöslaget”, när deras förvuxna ungdomar pissar ner hela stan på kvällarna tusenfaldigt värre än de fromma ölisarna. Men det vet inte morsor och farsor om för de sitter hemma på lördagskvällen och bryr sig mer om underhållningsprogrammen på tv.

 Men jag fick mig en tanke. På dagarna sitter det ölisar på vissa bänkar här och där. Och det är i stort sett fromma gubbar. Men här får gubbarna ständigt konfronteras med besökande poliser samt får sitt dricka uthällt och blir bortjagade. 

Ännu mer tragiskt blir det när staden inte bara jagar ölisarna utan staden tar bort bänkarna där ölisarna sitter samt den undanskymmande vegetationen. Allt för att jaga dessa i grunden sjuka och livsledsna människor. Då flyttar ju gubbarna på sig om de hittar någon lämplig bänk vilket inte alltid är så lätt i dag. Då sätter sig gubbarna på stentrappor och murkanter. Nu blir det ännu mer klagomål från fru Larsson och herr Svensson för nu sitter ölisarna verkligen i vägen. 

Snart sitter deras egna barn där också. En viss procent av de förvuxna ungdomarna kommer snart sitta på bänkarna och öla! Då kan föräldrarna förfasa sig över sina egna barn. 

Och titta på Medis exempelvis, hur uterestaurangerna breder ut sig. Där innanför staketet sups det lika mycket som utanför staketet. Det är ingen skillnad mer än att utanför staketet sitter ölisarna som inte har ekonomi att sitta innanför staketet. Innanför staketet sitter påverkade tjänstemän och arbetare och betraktar de utslagna utanför staketet och myser över sina utsiktsplatser.  

Nä du! Jag passerar hellre och sätter mig på en bänk på dagen än tunnelbanan på kvällen! 

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Att sluta förtäta staden, bygg på bredden!

Sämst just nu: De offentliga toaletterna är för få i Sthlm.

John Arthur Ekebert
John Arthur Ekebert 

Författare, fotograf, bloggare, överlevnadsgeni, före detta hemlös. Se också www.ekebert.se