Krönika. John Arthur Ekebert.

2016-07-10 06:29

Förr hade spärrvakten fått en dansk skalle

Folk sträcker ut papper från höger och vänster. Mannen fumlar sakta och det sprutar och rinner överallt. Hela bussen stinker snart.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Crazy för fan, semester! En riktig semester som jag inte haft på minst 20 år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Vid resa förbereder jag allt i minsta detalj. Spelar med god marginal.

Ändå låg min puls på 110 när jag skulle köpa SL-biljett från Bagis till Centan. En enkel à 36 spänn. "En biljett till T-centralen", sa jag till spärrvakten. "Det kostar 100 kronor", svarade han på knagglig svenska. "Nä", sa jag. "Det gör den inte alls!"

Så höll vi på och gaggade säkert i fem minuter. Jag var så nära att ge honom en hundring då jag kände att pulsen närmade sig 120. Till slut fick jag äntligen en enkel för 32 kronor. Crazy för fan sa min reskamrat. Vi skrattade åt detta ända till Centan. 

Blev nödig vid terminalen och går till wc med jättekö. Ställer mig snällt och väntar. När det är min tur kommer en snubbe bakifrån och tränger sig före mig. Vad fan är detta? Efter wc-besöket går vi mot spår 7 och ser en kråka med en chipspåse hoppandes upp och ner med påsen i klorna. Det kommer ut ett flag då och då som kråkan fångar upp i näbben skickligt.

Framme vid spår 7 blir min resvän sugen på en hamburgare. Vi hade 30 minuter på oss så jag galopperar iväg lång väg till restaurangen. Med en tjuga i handen står jag i matkön. Då kommer en tiggare fram och börjar dra i min tjuga och vill ha den av mig. Svettigt höjer jag rösten: "Jag ska äta!"

Fort tillbaka mot spår 7. Där hoppar kråkan ostört vidare med chipspåsen i klorna och fångar chips. Övriga fåglar och människor passerar i jämn ström. Märkligt att ingen fågel till ville vara med på maten, tänker jag.

Tåget avgår exakt 10.22. Bredvid oss en fyrsitsplats. Där sitter två små barn och en mamma plus någon för dem okänd på fjärde plats. Då stormar en kvinna fram och skriker: "Jag kan inte åka baklänges!" Mamman satt nämligen på kvinnans plats och hon flyttar snällt på sig och talar pedagogiskt till sina barn som måste sitta kvar. Familjen hoppar av i Gävle vilka flera gör. Det blir en dubbelplats ledig i baklängesriktning. Kvinnan intar båda platserna liggandes baklänges.

Crazy för fan, säger vi och skrattar!

Tåget är framme i Hudiksvall på exakt tid. Nu ska vi åka buss ett par timmar. Jag tänker att jag kanske skulle öppna en godricka och njuta lite av färden. Hinner inte tänka klart förrän jag ser en man längre fram i bussen som böjer sig ned och ut ur rocken ramlar öl ned på golvet. Två går sönder och sprutar som fontäner. Folk sträcker ut papper från höger och vänster. Mannen fumlar sakta och det sprutar och rinner överallt. Hela bussen stinker snart. Chauffören tar fram en jätterulle med papper och den skickas vidare från hand till hand. Till slut var det någorlunda torrt på golv och säten. Vad är detta? Crazy för fan! Jag öppnade aldrig någon egen dricka.

Hade allt detta hänt för några år sedan så hade jag först förmodligen slitit ut spärrvakten från luckan och gett honom en dansk skalle. Snubben som trängde sig på wc hade aldrig kommit förbi mig utan en blåklocka. Kråkans chipspåse hade jag givetvis snott. Tiggare av denna dignitet fanns inte för några år sedan.

Och baklängeskvinnan på tåget hade jag skällt ut efter noter, jag hade aldrig accepterat hennes beteende. Mannen på bussen med sprutande öl hade jag gått fram till och öppnat de trasiga ölen och kanske delat en med honom. För om en spräckt burk öppnas så slutar den spruta. Men jag har ett nytt liv nu. Så skönt det kommer bli med semester! Crazy för fan!

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Islands fotbollslandslag.

Sämst just nu: Allt sjabbel med och om och av Englands utträde ur EU.

John Arthur Ekebert
John Arthur Ekebert 

Författare, fotograf, bloggare, överlevnadsgeni, före detta hemlös. Se också www.ekebert.se