Krönika. John Arthur Ekebert.

2014-10-12 06:00

Förnedrande att tvingas lämna urinprov

Vill inte vara en blottare. Ändå blottar jag könsorganet – min pick – vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är nämligen så att jag mestadels bor på institutioner för människor med beroendeproblematik och hjärntrassel. Är registrerad ”brukare” av droger. Är van att erkänna svagheten. Ibland förneka den. Det sistnämnda hör till sjukdomsbilden. Om det nu är en sjukdom att vara beroende? Ibland får jag nämligen höra: ”Som man bäddar får man ligga”. Men det är inte heller sanning. Det var inte jag som bäddade min säng första gången! Det var ”det sociala arvet”.

UP står inte för uppenbarelse. UP står för urinprov. UP lämnas inte vid påverkan. Personalen som arbetar med oss ser inte om vi är påverkade nio gånger av tio, de har tappat den förmågan. UP lämnas i parti och minut. Fram med tasken bara! Bevisa att du inte har tagit några droger! Såja! Kiss, kiss, kiss, kiss! 

Mjauu säger vi, rättar in oss i ledet! Aj, aj, kapten, här får ni min kuk! Kaptenpersonalen stirrar på picken. Lemmen min som förtvivlat försöker och försöker  krångla sig förbi prostataförträngningen,  med tillräckligt många droppar så att kapten på skutan slipper kölhala mig. 

Tankarna gungar. Jag försöker tänka på ett akvarium. Ser en färggrann plattfisk kärleksfullt le. Firren hjälper dock inte till något speciellt. Men skam den som ger sig! Psyket i hjärntrasslet försöker hjälpa till genom att stånka, pusta, stöna och ofta skrika ut stark ångest. Rädda mig! Med lite tur -kommer det några droppar till. -Blottaren vänder sig om, trycker upp det gula pisset i näsan på en upphetsad -kapten. Oftast säger då kapten som förvandlats till sur citron: ”Nej, det räcker inte.”  

Så blottaren köper ett akvarium till. Den här gången med Hawaiifiskar. Samtidigt ett inre som börjar känna av den aggressiva vita hajen. Nu hamnar jag plötsligt på Island. Men inte i havet bland fiskarna. Nej! Nu är jag vulkanen som spyr ut glödande frustration, hopplöshet. ”De misstänker bergis att jag tagit nåt eftersom jag inte klarar av att pissa min lilla skit till blottarkung.”  Nu står det! Och väger alltså. Vinner akvariefisken eller vulkanen?

”Objektet är negativt!”, gormar kaptenen och blottaren slipper bli straffad och kölhalad denna gång. Visar det positivt riskerar jag att bli utslängd och degraderad på belöningssystemet, och hamnar på härbärge eller ännu längre ner i havsdjupet. Backar på boendestegen ett till två år.

Snälla ni ansvariga politiker och kommunchefer som bestämmer! Snälla ni som är socionomer och behandlingsassistenter. Lär er att se människan! Inte UP--stickans färger. Jag har sett -skrämmande exempel på hur personal inte märker att någon är påverkad. Men det spelar ingen roll när UP gäller. -Nätdroger som Spice, eller droger som LSD och svamp med mera, syns inte på UP. Därför sprids de på grund av detta fyrkantiga tänkande.

Urinprov

För att ett urinprov (UP) ska godkännas krävs att könsorganet är ordentligt synligt. Ledig personal, oavsett kön, skall utföra provet på klienten. Kvinnlig klient behöver dock endast lämna bevittnad test till kvinnlig personal. Genomskinlig spegel framför klienten (bakom WC) är vanligt, vinklade speglar likaså. Vid upprepande svårigheter för klienten beordras denne att klä av sig naken samt kliva in i ett helt tomt rum med plastmugg att fylla med urin. Många droger, exempelvis moderna nätvarianter, samt LSD och svamp ger inte utslag på provstickorna. 

 

Bäst & sämst

Bäst: SVT utan reklam.

Sämst: Övriga tv-kanaler med reklam. Och Expressen, Aftonbladets webbsändningar med streamad skitreklam.

John Arthur Ekebert
John Arthur Ekebert 

Författare, fotograf, bloggare, överlevnadsgeni, före detta hemlös. Se också www.ekebert.se