Krönika. John Arthur Ekebert.

2016-01-31 07:50

En oprövad huvudnyckel, socialministern!

Vad har vi för ansvar som skapat detta system där vi inte skulle klara oss utan frivilliga? Vem mer än kommunen står för bostäder för utsatta hemlösa?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En brytpunkt har passerats. Det är inte längre våra folkvalda som bär oss. Mer och mer är det frivilliga och nya organisationer som ideellt bär samhällsansvar. Vi kan inte längre vila oss mot välfärdssamhället.

Vi har fortfarande kvar många äldre svenskar som är utsatta och hemlösa i samhällets utkant. Min erfarenhet säger att Tak-över-huvudet-garantin och trappmodellen som Stockholms stad håller sig till kostar inte bara stålar utan framför allt människoliv! Staden har målat in sig i ett hörn! Samma personer på akutboendenas härbärgen år efter år i stället för i egna lägenheter eller annat långsiktigt boende.

Det har ju visat sig att Sverige kan skaka fram boenden i tusentals för nyanlända genom det offentliga, genom privat företagsamhet och genom frivilliga.

Men Stockholm håller ändå fast vid sitt fyrkantiga ekorrhjul för våra etablerade utsatta. Bostad först-systemet där den utsatta först får lägenhet, tolerans och tid talas det tyst om.

Privata entreprenörer som så lättsamt skakar fram boenden för flyktingar på löpande band, var är de för mina polare, de som sover i portar och på härbärgen? Jag vet att erbjudanden från privata företag ligger och väntar i vassruggen! Öppna en dörr bostadsminister Mehmet Kaplan och socialborgarrådet Åsa Lindhagen. Bjud in de privata! Där finns nycklar att hämta, sanna mina ord! Frivilliga jobbar utan ersättning. Privata bolag är affärsmässiga. Bra det med.

Här ger vi er en oprövad huvudnyckel bostadsministern och socialborgarrådet. Ta den, snurra upp den på era nyckelringar och var med nu, styr upp det som folkvalda ni är. Lägg trams och Jante på hatthyllan och våga nu!

Låt de privata hyresvärdarna få en stjärna i legitimationen för att avsätta lägenheter till de utsatta som trillat ut från bostadsmarknaden eller aldrig kommit in på den. Höj socialt ansvarstagande hyresvärdar till skyarna om det så krävs! Surfa på den våg av engagemang som genomsyrar vårt land. Vi kan sträcka ut våra händer till alla utsatta, både gamla och nya grupper.

Varför finns så många ideella föreningar som till exempel Öppna Famnen och så många som utan en organisation bakom sig stöttar utsatta? Alla dessa goda som själva inte bär på rikedomar. Utan dessa frivilliga är vi i 1700-talet igen.

Vad har vi för ansvar som skapat detta system där vi inte skulle klara oss utan frivilliga? Vem mer än kommunen står för bostäder för utsatta hemlösa?

Vårt samhälle hanterar våra utsatta medborgare klumpigt, dyrt och omänskligt. Se människan som av olika anledningar har det svårt. På folkmedia kokar det av evenemang där frivilliga gör skillnad i medmänsklighet och socialt arbete.

Fler och fler engagerar sig för de etablerade hemlösa som lever i ekorrhjulet eller har trillat ur det. Bara denna månad har flera av polarna dött.

Hur kan myndigheter och frivilliga effektivt mänskligt samarbeta över huvud taget? Kommunen skulle stå för lokaler, bilar med mera av allehanda sort till dessa kämpande ideella föreningar som brinner för att vara till nytta i samhället. De etablerade organisationerna som Stadsmissionen och Stockholms stad gör mycket men räcker inte i dag.

Så, Stockholm stad! De nya ideella krafterna är er samarbetspartner. Ge dem mer stöd. Det börjar pyra kraftigt underifrån, så nu ska vi fördela bollen över hela laget. Låt alla känna sig delaktiga. Ge fan i långa bollar till Bengt! Vad med och bygg upp vår gemensamma starka styrka igen! Nya villkor kräver nytt tänk nu, rakt över!

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Att politiker bör begripa att de måste skärpa sig och börja lyssna på folket mer seriöst.

Sämst just nu: Det fyrkantiga tänkandet.

John Arthur Ekebert
John Arthur Ekebert 

Författare, fotograf, bloggare, överlevnadsgeni, före detta hemlös. Se också www.ekebert.se